ΥΠΕΣ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ συμφωνούν στις γενικές αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

πεο εσωτερικών
Reading Time: 3 minutes

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είχαν σήμερα συνάντηση με πρωτοβουλία του τελευταίου, προκειμένου να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία δήλωσαν ότι συμφωνούν στις γενικές της αρχές.

Ο κ. Πετρίδης διαβεβαίωσε ακόμη ότι με τη μεταρρύθμιση διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, κάτι το οποίο έθεσε στη συνάντηση η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

«Οσον αφορά τα εργασιακά θέματα, θέλω να διαβεβαιώσω – και το έχουμε διαβεβαιώσει -ότι όχι μόνο δεν απειλούνται τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά αύριο, με τις δομές τις οποίες προτείνουμε – είτε αυτές αφορούν τις συμπλεγματοποιήσεις των κοινοτήτων, που θα έχουν πλέον νομικά κατοχυρωμένες δομές για προσωπικό, – είτε αφορούν τους νέους δήμους με περισσότερη οικονομική βιωσιμότητα και έσοδα- είναι τότε που διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, ως επίσης θα αρθούν και πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις που ευλόγως θέτει ο Γενικός Ελεγκτής που αφορούν τις κοινότητες και το προσωπικό το οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν χωρίς να έχουν τα μέσα αυτή τη στιγμή», είπε ο Υπουργός.

Αρα, είπε, «πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο βήμα και προς διασφάλιση αυτών των ανθρώπων που δουλεύουν υπό διαφορετικές ιδιότητες στην ΤΑ».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι όσον αφορά την ίδια την μεταρρύθμιση και την ουσία της, «φαίνεται να συμφωνούμε στις γενικές αρχές».

Στη συνάντηση, είπε, συζήτησαν λεπτομερώς και τα θέματα της οικονομικής αυτοτέλειας και τα θέματα της διοικητικής αυτοτέλειας και τα θέματα των αρμοδιοτήτων και είπε ότι συμφωνούν ότι για να γίνει αυτό εφικτό πρέπει να δημιουργηθούν μεγαλύτερες οντότητες.

Δείτε επίσης:  Σε κρίσιμη καμπή η μετακίνηση πετρελαιειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα

«Το πώς δημιουργούνται αυτές οι οντότητες και τις μεταβατικές διατάξεις είναι κάτι στο οποίο όντως μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές ή μπορεί να συζητήσουμε διότι και το δικό μας το νομοσχέδιο προβλέπει κάποιες μεταβατικές διατάξεις που αρχίζουν να γίνονται κάποιες συμπλεγματοποιήσεις στους καθορισμένους που θα συνενωθούν, υπάρχουν κάποιες διαφορετικές αντικρίσεις από πλευράς ΠΕΟ για κάποια πράγματα αλλά νομίζω ότι επί των βασικών αρχών συμφωνούμε», συνέχισε ο Υπουργός.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει και συνέχεια στις επαφές με την ΠΕΟ όπως και με όλους τους φορείς οι οποίοι έχουν και ρόλο και λόγο και έχουν και μελετήσει το θέμα.

«Και πρέπει να πω ότι η ΠΕΟ μελέτησε το θέμα της ΤΑ», κατέληξε.

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου είπε ότι ξεκινώντας από το θέμα αρχών, «συμφωνούμε ότι οι αρμοδιότητες της ΤΑ πρέπει να διευρυνθούν, ότι θα πρέπει να υπάρξει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και στη βάση αυτών των αρχών έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση».

Σημειώνοντας ότι η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ για δεκαετίες τώρα είναι κοινωνικός εταίρος στην ΤΑ, είπε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί διαχρονικά και έτσι ζήτησε από τον Υπουργό μια συνάντηση ώστε να μεταφέρει τις θέσεις της στον διάλογο που διεξάγεται για την μεταρρύθμιση της ΤΑ.

Δείτε επίσης:  Τα 13 σενάρια του ΥΠΕΣ για 14 νέους Δήμους

Ως ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, είπε ο κ. Νεοφύτου, και με βάση την εμπειρία που έχουν, θεωρούν ότι ως πρώτο στάδιο στη μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνουν συμπλέγματα υπηρεσιών μεταξύ Δήμων, μεταξύ δήμων και κοινοτήτων και μεταξύ κοινοτήτων.

Εξήγησε ότι «αυτά τα συμπλέγματα θα πρέπει σε ένα μεταβατικό στάδιο και αφού δούμε την εμπειρία από τη λειτουργία τους, με βάση κάποια κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να είναι πληθυσμιακά, γεωγραφικά και οικονομικά, θα πρέπει να αποφασιστεί ποια από αυτά τα συμπλέγματα θα είναι τελικά ο χάρτης της ΤΑ της Κύπρου σε δήμους, ή τα πιο μικρά συμπλέγματα να συνεχίσουν ως συμπλέγματα υπηρεσιών».

Επιπλέον, έθεσαν στον Υπουργό τα εργασιακά θέματα που αφορούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν, καθώς και το θέμα της δομής που θα δημιουργηθεί κυρίως με τα νέα συμπλέγματα γιατί, όπως είπε, οι δήμοι έχουν ήδη τη δομή τους και έτσι «πολύ εύκολα μπορούμε να διαχειριστούμε τα εργασιακά θέματα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ζήτησαν να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του και να εφαρμόζονται οι όροι εργασίας που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις.

ΚΥΠΕ

In the news
Load More