Το πάγωμα της εξέτασης μη προϋπολογιζόμενων αιτημάτων ή σχεδίων από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον αποκλεισμό της δυνατότητας από οποιεσδήποτε απόπειρες προεκλογικού επηρεασμού της κοινής γνώμης, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
«Με την απόφαση αυτή αναμένεται ότι θα διασφαλιστεί η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα του κρατικού μηχανισμού, θα αποκλειστούν οποιεσδήποτε απόπειρες προεκλογικού επηρεασμού της κοινής γνώμης, θα αποθαρρυνθεί η μαζική υποβολή αιτημάτων ενόψει εκλογών και θα καθιερωθούν ισότιμες προϋποθέσεις για συμμετοχή όλων των υποψηφίων στην προεκλογική διαδικασία», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε δηλώσεις έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της περιόδου από την 1η Νοεμβρίου του 2022 μέχρι και τις προεδρικές εκλογές δεν θα εξετάζεται ή θα ικανοποιείται από την κυβέρνηση καμία μη προϋπολογιζόμενη πολιτική ή σχέδια ή και αιτήματα, τα οποία αφορούν για παράδειγμα σε αναθεώρηση επιδομάτων, σε αναβάθμιση κλιμάκων θέσεων, δημιουργία νέων οργανικών δομών, που οδηγούν σε αυξημένες δεσμεύσεις ή και δαπάνες.
«Αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε εισέλθει σε μια προεκλογική περίοδο και λόγω τούτου» έχουν ενταθεί σε μεγάλο βαθμό και τα αιτήματα, επισημαίνοντας πως «για σκοπούς όμως τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας για την οποία ο Υπουργός Οικονομικών έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη, σύμφωνα με τις συναφείς νομοθετικές διατάξεις, καθώς και την υλοποίηση των βασικών παραμέτρων δεοντολογίας στο πολιτικό αλλά και κοινωνικό σκηνικό, κρίθηκε σκόπιμο όπως υποβληθεί η σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο».
Είπε επίσης πως στη λήψη της απόφασης λήφθηκε υπόψη σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, όπως η αβεβαιότητα, η οποία επικρατεί, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις, που δημιουργούνται στην παγκόσμια οικονομία λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η ανάγκη για διασφάλιση των απαραιτήτων δημοσιονομικών περιθωρίων για αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων ή και συνέχισης αυτής της υφιστάμενης κρίσης, καθώς και η διατήρηση της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας, ως επίσης και η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας ενόψει του γεγονότος ότι έχουμε ήδη περάσει σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων, τα οποία η πρόβλεψή μας είναι ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ακόμη ότι στη λήψη της απόφασης συνυπολογίστηκε επίσης και το γεγονός ότι προϋπολογισμός για το 2023 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα για το 2023-2025 έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και η δεδομένη επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2022 λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών αλλά και τα μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών της αύξησης των τιμών και της ενεργειακής κρίσης που μέχρι τώρα κοστολογούνται στα €390 εκατ.
Σε ερώτηση αν με αυτή την απόφαση επηρεάζεται και ο κοινωνικός διάλογος σε σχέση με αιτήματα των συντεχνιών όπως την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ο κ. Πετρίδης είπε πως αυτά είναι ξεχωριστά πράγματα που εν πάση περιπτώσει δεν επηρεάζουν την εν λόγω απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι την πρόθεση για προώθηση αυτής της απόφασης στο Υπουργικό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο ομιλίας του στο συνέδριο του Economist την περασμένη Τρίτη.
ΚΥΠΕ