«Νέα αρχή σήμερα με διπλά προσεκτικά βήματα για να μη χαλάσουμε ότι κτίσαμε. Παραμένουμε σε εγρήγορση και επενδύουμε στην υπευθυνότητα όλων. Συνεχίζουμε να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με φόντο την σημερινή αρχή της πρώτης φάσης σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Ιωάννου σε παρέμβαση του στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο», αναφέρθηκε σε όλα όσα τον προβληματίζουν ενόψει της επιστροφής στη κανονικότητα.
Ο κ. Ιωάννου ανάφερε μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, ακόμα πιο δύσκολο και από αυτό που κλήθηκε να αναλάβει η Κυβέρνηση πριν από κάποιες εβδομάδες με το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
«Η σταδιακή επαναφορά εγκυμονεί κινδύνους, εφησυχασμό, οπότε πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί στις επόμενες εβδομάδες που ακολουθούν για να μην χαλάσουμε ότι κτίσαμε», σημείωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι, για όλες τις χώρες είναι κάτι πρωτόγνωρο εφόσον δεν έχει ξανά συμβεί κάτι παρόμοιο ώστε να υπάρχει ένα μοντέλο για το τι ακριβώς πρέπει να ακολουθηθεί .
«Ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και κρίνοντας και τον οδικό χάρτη που μας έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποιες παραμέτρους που πρέπει να ακολουθούνται προσπαθήσαμε και σχεδιάσαμε αυτό που θεωρούμε εμείς ως το πιο κατάλληλο για να γίνει σταδιακά η επάνοδος στη κανονικότητα, στη νέα μορφή κανονικότητας διότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο η καθημερινότητα μας θα είναι διαφορετική», ανάφερε χαρακτηριστικά.
Αναμένεται μία μικρή αύξηση των κρουσμάτων
Όσον αφορά τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, που θα ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της σταδιακής άρσης των μέτρων ανάφερε ότι, είναι αναμενόμενο να παρατηρηθεί κάποια αύξηση.
Συγκεκριμένα εξήγησε ότι «οι επιδημιολόγοι μας έχουν δώσει κάποια δεδομένα, κάποιους δείκτες βάση των οποίων θα αξιολογείται η κατάσταση σε καθημερινή βάση και αν ξεφύγουμε από αυτούς τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων, τον βαθμό της μεταδοτικότητας του ιού, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στις εντατικές μονάδες θεραπείας αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι, μία θετική επιδημιολογική εικόνα δεν αφορά μόνο τον απόλυτο αριθμό αλλά είναι και η τάση που διαφαίνεται μέσα από αυτά τα νούμερα που θα προκύπτουν τις επόμενες μέρες. Οπόταν, θα αξιολογείται η κατάσταση και αν οι αριθμοί υπερβούν συγκεκριμένα δεδομένα που έχουν καθοριστεί, τότε θα χρειαστεί επαναξιολόγηση.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων σε μία μεμονωμένη μέρα δεν είναι ανησυχητικό από μόνο του. Αν όμως συνεχίσει μία αυξητική πορεία θετικών κρουσμάτων για 3 με 4 ημέρες τότε αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα εφόσον, σε αυτή την περίπτωση θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας ενώ η κατάσταση θα έχει ξεφύγει με την ύπαρξη εστιών μόλυνσης στη κοινότητα, κάτι το οποίο θα επιφέρει την μη ελεγχόμενη διασπορά του ιού.
Πολύ δύσκολο να επιτευχθούν τα μηδενικά κρούσματα
Ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν μηδαμινά κρούσματα εφόσον όσους περιορισμούς και αν έβαζε η Κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου.
Την ίδια ώρα υπογράμμισε ότι, αν και η Κύπρος βρίσκεται στην 3η θέση ανά το παγκόσμιο όσον αφορά τον αριθμό των εργαστηριακών εξετάσεων που διεκπεραιώνει για εντοπισμό θετικών κρουσμάτων, το γεγονός αυτό μεγαλώνει και τον αριθμό των θετικών περιστατικών που θα εντοπιστούν. Επίσης, εξήγησε ότι η μέθοδος της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι φυσιολογικό και επόμενο να αυξάνει τον αριθμό των θετικών περιστατικών που εντοπίζονται στη χώρα μας.
«Αν κάναμε λιγότερες εξετάσεις θα μπορούσαν να είναι μηδαμινά τα κρούσματα αλλά γίνονται πολλοί έλεγχοι, έχουμε φτάσει πλέον σχεδόν τις 70.000 εξετάσεις. Ώσπου γίνεται μεγάλος αριθμός εξετάσεων και ακολουθούμε το μοντέλο της ιχνηλάτησης κρουσμάτων είναι δεδομένο ότι θα εντοπίζονται θετικά κρούσματα.. Ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο ναι μεν μας παρουσιάζει θετικά περιστατικά επί καθημερινή βάση αλλά μας επιτρέπει έγκαιρα να τα εντοπίσουμε και έγκαιρα να τα απομονώσουμε εξού και το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας στη Κύπρο», σημείωσε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, θα πρέπει να ανησυχούμε για τυχόν αυξημένο αριθμό θετικών κρουσμάτων που ενδεχομένως να προκύψουν από τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας ενώ εξήγησε ότι θετικά περιστατικά που προκύπτουν από άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό αντιμετωπίζονται άμεσα μόλις φθάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι, ένα καλό σενάριο θα ήταν να μπορέσουμε να κρατήσουμε ένα μειωμένο και ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων κατά τη διάρκεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων.
«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον αριθμό αυτό περιορισμένο, ένα όλοι μας συνειδητοποιήσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης, που την έχουμε συνειδητοποιήσει, και δεν χαλαρώσουμε τη συμπεριφορά μας μαζί με την χαλάρωση των μέτρων», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.
Τα τεστ αντισωμάτων
Όσον αφορά τα τεστ αντισωμάτων ο κ. Ιωάννου ανάφερε ότι, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία μελέτη σχετικά με τα αντισώματα που ενδεχομένως έχει αναπτύξει ο πληθυσμός της Κύπρου, όπως δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη χώρα εφόσον υπάρχει ένα περιθώριο λάθους. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μελετήσουν οι αρμόδιοι το άμεσο επόμενο διάστημα ώστε, να υπάρχει μία γενική εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Μάλιστα, ο κ. Ιωάννου ανάφερε ότι, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στην αγορά ένα τεστ αντισωμάτων με 99% επιτυχία κάτι το οποίο αυξάνει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του.
«Με αυτό θα μπορούμε να δούμε το ποσοστό επιμόλυνσης στον γενικό πληθυσμό», σημείωσε.
Παρόλα αυτά, εξήγησε ότι το εν λόγω ζήτημα είναι αμφιλεγόμενο εφόσον από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί διαφάνηκε ότι άτομα που έχουν ασθενήσει με τον ιό μπορεί να ξανά ασθενήσουν και στο μέλλον άρα, εξαρτάται και από τον βαθμό των αντισωμάτων που δημιουργεί ο κάθε ένας.
Επιπλέον 20.000 διαγνωστικές εξετάσεις σε επαγγελματίες
Ο κ. Ιώαννου ανάφερε ότι, θα γίνουν επιπλέον 20.000 εργαστηριακές εξετάσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν με την πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται σε όσους επαγγελματίες συναναστρέφονται με αρκετό κόσμο, όπως υπαλλήλους καταστημάτων και επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.
Ένας στους τρεις υπαλλήλους μίας επιχείρησης θα έχουν το δικαίωμα να σταλούν από τον εργοδότη τους για δωρεάν εξέταση ενώ εάν υπάρξει επάρκεια θα πραγματοποιηθούν και περισσότερες εξετάσεις, όπως εξήγησε και ο κ. Ιωάννου.
Σημειώνεται ότι, εξαιρούνται οι εταιρίες τροφίμων, οι οποίες συμπίπτουν στο προηγούμενο σχέδιο.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι με την πρώτη φάση δεν ανοίγουν πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Πολυκατάστημα σύμφωνα και με τις πολεοδομικές άδεις θεωρείται το υποστατικό που στεγάζει πέραν της μίας επιχείρησης.
Άρα, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Υπουργού, επιχειρήσεις οι οποίες είναι μεγάλες σε τετραγωνικά αλλά είναι μία ενιαία μπορούν να ανοίξουν από την πρώτη φάση.
Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου ανάφερε ότι αυτό που ανησυχεί πιο πολύ τους αρμόδιους είναι η συσσώρευση κόσμου σε μικρά καταστήματα παρά σε μεγάλα. Ενώ ανάφερε ότι, έχει ήδη παραχωρηθεί ποσότητα μασκών σε πολλές επιχειρήσεις από την πρώτη παρτίδα που έφτασε στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέρος των εννέα εκατομμυρίων που παράγγειλε από την Κίνα το Υπουργείο Υγείας.
Αμφιλεγόμενο το ζήτημα των εκκλησιών
Όπως φαίνεται το ζήτημα των εκκλησιών διχάζει τον επιστημονικό κόσμο αναφορικά με το αν έπρεπε να συμπεριληφθούν στην πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Ο κ. Ιωάννου ανάφερε ότι, μέχρι τέλος του μήνα επιτρέπεται η ατομική προσευχή καθώς και το προσκύνημα νοουμένου ότι τα άτομα που θα βρίσκονται εντός της εκκλησίας δεν θα ξεπερνούν τα δέκα στο σύνολο. Την ίδια ώρα, εκκλησιαστικοί επίτροποι θα ελέγχουν ότι οι πιστοί τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας.
Ενώ από την 1 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται κανονικά λειτουργίες με μέτρα και προϋποθέσεως που θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα.
«Θα γίνεται έλεγχος και από εμάς, η επιτήρηση είναι πολύ σημαντική αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.
Εφαρμογή β’ φάσης ΓεΣΥ
Σχετικά με την παράταση της εφαρμογής της β΄ φάσης του ΓεΣΥ ο Υπουργός ανάφερε ότι αναιρείται το αρχικό πλάνο που λόγω έλλειψης χρόνου των τελευταίων μηνών με την προσοχή στραμμένη στον κορωνοϊό προνοούσε παράταση τριών μηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, δουλεύτηκε ένα πλάνο που φαίνεται ότι αποδίδει και μετά από ορισμένες διαφοροποιήσεις, συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και σε συνεννόηση με τον ΟΑΥ, η β’ φάση του ΓεΣΥ φαίνεται να μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.
Ο Υπουργός εξήγησε ότι, θα υπάρξουν ενδεχομένως ορισμένα προβλήματα εφόσον ήδη τίθεται το ζήτημα των αυξημένων αναγκών λόγω της ακύρωσης πολλών προγραμματισμένων εγχειρήσεων και μειωμένης διαθεσιμότητας, λόγω του ότι το 60% των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων θα μπορεί να διατεθεί.
Παρόλα αυτά, ο κ. Ιωάννου ανάφερε ότι, θα πρέπει να γίνει μία οργάνωση και ένας συντονισμός ενώ θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά.