Στην ικανοποίηση αριθμού αιτημάτων δημοτικών Αρχών για δημιουργία ή και αποπαγοποίηση θέσεων εργασίας για απασχόληση μόνιμου και έκτακτου υπαλληλικού προσωπικού, προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών το 2018.
Συγκεκριμένα, ενέκρινε τις ακόλουθες θέσεις:
-δημιουργία 53 υπαλληλικών και ωρομίσθιων θέσεων
-πρόσληψη 167 ωρομίσθιων θέσεων και
-πρόσληψη ή και ανανέωση της απασχόλησης 60 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου εργασίας.
Επίσης, το αρμόδιο Υπουργείο προώθησε αιτήματα αποπαγοποίησης 112 υπαλληλικών και ωρομίσθιων θέσεων πρώτου διορισμού.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε απαντητική επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ελένης Μαύρου, η οποία αναφέρεται στη μείωση του υπαλληλικού προσωπικού, κατά 103 άτομα και του εργατικού προσωπικού κατά 229 άτομα, στις δημοτικές Αρχές τέλος του 2016 σε σύγκριση με το 2012.
Η κ. Μαύρου διατυπώνει προβληματισμό καθώς λόγω μορατόριουμ στις προσλήψεις, οι δήμοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες με την αγορά υπηρεσιών, «φαινόμενο που εκτείνεται σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων τους και η πρακτική αυτή, όχι μόνο δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες, αλλά δημιουργεί προσωπικό δύο ταχυτήτων και σε πολλές περιπτώσεις υπηρεσίες δύο ταχυτήτων», αναφέρει η βουλευτής του ΑΚΕΛ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών υποδεικνύει ότι με εγκυκλίους «κάλεσε τις Δημοτικές Αρχές, όπως συμμορφωθούν με τις σχετικές διαδικασίες που αφορούν στην αγορά υπηρεσιών», δηλώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση η αγορά δεν πρέπει να εφαρμόζεται για σκοπούς κάλυψης υπαλληλικών αναγκών».
Ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρει επίσης, ότι συμφώνησε με Δημοτικά Συμβούλια, που έχει διαφανεί ότι χρησιμοποιούν την αγορά υπηρεσιών για την κάλυψη μόνιμων υπαλληλικών ή εργατικών αναγκών, να μην προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβολαίων όταν τερματίζονται, αλλά να τους δοθεί έγκριση για πρόσληψη και απασχόληση υπαλληλικού ή εργατικού προσωπικού». Επιπρόσθετα, συνέστησε στις δημοτικές Αρχές όπως «το προσωπικό το οποίο απασχολήθηκε και συνεχίζει να απασχολείται με σύμβαση αγοράς υπηρεσιών, να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα ή και του Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εφόσον διαπιστώνεται ότι αυτές έχουν δημιουργήσει υπαλληλική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, τότε να προχωρήσουν στη μετατροπή των συμβάσεων αυτών, σε συμβάσεις απασχόλησης ορισμένου ή αορίστου χρόνου».
Επί του θέματος, το συνδικαλιστικό κίνημα, ΣΕΚ και ΠΕΟ, διαφωνεί με την αγορά υπηρεσιών για την κάλυψη μόνιμων και διαρκών αναγκών. Ο γ.γ. της ΟΗΟ-ΣΕΚ, Ανδρέας Ηλία και ο κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ, Σύμος Ευτυχίου, δηλώνουν ότι η αγορά υπηρεσιών διευρύνθηκε με το μορατόριουμ προσλήψεων, απορρίπτοντας το επιχείρημα των δημοτικών Αρχών ότι η πρακτική αυτή είναι λιγότερο κοστοβόρα από την εργοδότηση μόνιμου προσωπικού. Μετά την κατάργηση του ταμείου σύνταξης, (Οκτώβρης 2011) για τους νεοεισερχόμενους, το κόστος εργοδότη έχει μειωθεί ουσιαστικά, ανέφερε ο κ. Ηλία.
Επίσης, οι δύο συνδικαλιστές υποδεικνύουν ότι η απασχόληση με αγορά υπηρεσιών δημιουργεί προβλήματα λειτουργικότητας και διοικητικής υπαγωγής τους. «Η υποκατάσταση υπαλληλικών θέσεων με την αγορά υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Ευτυχίου, «δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, αφού ο αυτοεργοδοτούμενος μετατρέπεται σε υπάλληλο υπηρεσίας, χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα δίπλα με τον μόνιμο, αλλά έχει υποδεέστερους όρους απασχόλησης».
Κατά τους συνδικαλιστές με την αγορά υπηρεσιών, ενδέχεται να αναφύονται και ζητήματα που σχετίζονται με θέματα ελέγχου, διαχείρισης και λογοδοσίας.
Αντωνία Λαμπράκη