Αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην επιβολή τέλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οροφές οικιών. Πρόκειται για μια απόφαση που αφήνει εκτεθειμένο και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το οποίο προωθούσε εδώ και αρκετό καιρό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μάλιστα παραχωρούσε χορηγίες για τον σκοπό αυτό. Διαφωνίες εισακούστηκαν και από πλευράς αρκετών τοπικών αρχών, με την Ένωση Δήμων να διαψεύδει πως ήταν δικό της αίτημα η συγκεκριμένη απόφαση και τον Πρόεδρο της, Ανδρέα Βύρα, να υποστηρίζει πως η Ένωση δεν ρωτήθηκε ποτέ για την εν λόγω εξέλιξη. Την ίδια ώρα, ο κ. Βύρας διαχώρισε, σε δημόσιες δηλώσεις του τη θέση της Ένωσης απ’ αυτήν του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πάντως, το θέμα φαίνεται ότι απασχόλησε τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη (01/11), με τον Πρόεδρο της, Κυριάκο Χατζηγιάννη να υπογραμμίζει ότι η επιτροπή θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση για επιβολή τέλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ενέργειας ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να αλλάξει πίνακα σε συγκεκριμένο διάταγμα, προκειμένου να μην υπάρχει το άλλοθι για επιβολή του τέλους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας υποστήριξε ότι, η εν λόγω απόφαση δεν συνάδει με τη Γενική Πολιτική για την προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ τόνισε ότι η πολιτεία ψήφισε μία ολοκληρωμένη πολιτική υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε κάθε οροφή ουσιαστικά χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Η Επιτροπή Ενέργειας πάντως δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, αφού είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να καταργηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, ακόμα και με ξεχωριστή νομοθεσία.
Η Ένωση Δήμων από πλευράς της ξεκαθαρίζει δια του Προέδρου της Ανδρέα Βύρα, ότι δεν ζήτησε ποτέ την επιβολή τέλους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σημείωσε ωστόσο ότι από τη στιγμή που άλλαξε το διάταγμα οι Δήμοι οφείλουν να το εφαρμόσουν, ενώ πρόσθεσε ότι η Ένωση Δήμων είναι στη διάθεση του Υπουργείου και της Βουλής για συζήτηση ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή επί του θέματος.
Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών με διάταγμα που εξέδωσε και έστειλε στους Δήμους αλλάζει τη διαδικασία αδειοδότησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε οικίες.
Ως Δήμος λοιπόν, ενημέρωσε το κοινό για τη νέα διαδικασία που θα ακολουθείται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επρόκειτο να επιβάλει κάποιο τέλος.
«Ως Δήμος Έγκωμης δεν έχουμε εισπράξει οποιοδήποτε τέλος και ούτε θα εισπράξουμε. Απλώς ενημερώσαμε τους δημότες ποια είναι η νέα διαδικασία αδειοδότησης. Θα ζητήσω από την Ένωση Δήμων να μην επιβληθεί αυτό το τέλος. Ως τοπικές αρχές πρέπει να ενθαρρύνουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Έγκωμης.
«Φωνάζουν» οι καταναλωτές
Επίκεντρο της απόφασης που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιβολή τέλους στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι για άλλη μια φορά ο καταναλωτής, ο οποίος δέχεται χτυπήματα από παντού και καλείται να βάλει το χέρι όλο ένα και πιο βαθιά στην τσέπη.
O Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτη, εξήγησε ότι δεν μπορούν Κράτος και Πολιτεία να καλούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τους ιδιώτες να συγκρατήσουν τις αυξήσεις των τιμών και να έρχονται μετά δημόσιοι οργανισμοί να βάζουν αυξήσεις.
Απαράδεκτο χαρακτήρισε το γεγονός ο κ. Δρουσιώτης, σημειώνοντας πως θα επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές.
Εξάλλου για το θέμα τοποθετήθηκε με γραπτή του δήλωση και ο Βουλευτής Αμμοχώστου της ΔΗΠΑ – Συνεργασία κ. Μιχάλη Γιακουμή, ο οποίος εξέφρασε την άποψη του με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου που έγινε την περασμένη Τρίτη.
Αυτούσια η γραπτή του δήλωση:
Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου συζητήθηκε το θέμα της επιβολής τέλους για οικιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η επιβολή τέλους 75€ από κάποιους Δήμους για φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ αν το κόστος υπερβαίνει τις 5000€, τότε τα τέλη αυξάνονται, αντιστρατεύεται την προσπάθεια του κράτους, το οποίο ενθαρρύνει με οικονομικά και άλλα κίνητρα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δε συμβαδίζει με τις σχετικές νομοθεσίες που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ, ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει παρόμοιου είδους αυξήσεις και σε άλλα συστήματα ενεργειακής αναβάθμισης.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δη η εγκατάσταση οικιακών ή άλλων φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για πράσινη ανάπτυξη. Η επιβολή αχρείαστων τελών δεν ενθαρρύνει τη χρήση των ΑΠΕ και επιβαρύνει τους καταναλωτές με υφιστάμενα φωτοβολταϊκά συστήματα, ιδιαίτερα, σε μια εποχή, όπου η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά. Στόχος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να διευκολύνει με κάθε τρόπο τους δημότες και όχι να δυσχεραίνει την καθημερινότητά τους.
Επιπρόσθετα, μια τέτοια διαδικασία εντατικοποιεί τη γραφειοκρατία και φέρνει μαζί της επιπρόσθετα κόστη για το κράτος και τους πολίτες.
Χαιρετίζουμε την επισήμανση του Υπουργείου Ενέργειας για το εν λόγω ζήτημα, καθώς και για την πρόταση που κατατέθηκε και προς το Υπουργείο Εσωτερικών για κατάργηση όλων των χρεώσεων για οικιακά συστήματα ΑΠΕ μέχρι και 10kw. Ωστόσο, εμείς προτείνουμε την κατάργηση όλων των χρεώσεων για όλες τις εγκαταστάσεις αυτοκατανάλωσης.
Ωστόσο, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η ΔΗΠΑ – Συνεργασία εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να ανακαλέσει το διάταγμά του ή να διαφοροποιήσει το συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να αναθεωρήσουν και οι Δήμοι με τη σειρά τους την εν λόγω διαδικασία. Τέλος, καλούμε τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και την κυβέρνηση να προστατεύσουν τους καταναλωτές.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιβολή τελών από τις τοπικές αρχές για την αποδοχή εντύπων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων που υποβάλλονται από οικιακούς καταναλωτές που διαμένουν στα δημοτικά τους όρια θα αφορά ελάχιστη χρέωση τα 75 ευρώ.