Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε την εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου ώστε η θητεία των Συμβουλίων των Δήμων που έχουν εκλεγεί στις Δημοτικές Εκλογές του 2011 παραταθεί κατά δυόμιση χρόνια, ως επίσης και η θητεία των Κοινοτικών Συμβουλίων.
Ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθότι βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η διαδικασία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για έγκριση της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Στην πρόταση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενδέχεται να ψηφιστεί από την Βουλή η μείωση των Δήμων από 30 σε 22 μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων.
Η θητεία των Συμβουλίων που έχουν εκλεγεί το 2011 κρίνεται απολύτως αναγκαία να παραταθεί διότι πώς είναι δυνατόν να προχωρούμε σε εκλογές πλήρους θητείας όταν την ίδια στιγμή θα πρέπει στα μισά της θητείας αυτής κάποιοι Δήμοι να συγχωνευτούν με κάποιους άλλους.
Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε πολλά νομικά ζητήματα ως αποτέλεσμα της μείωσης των Δήμων από 30 σε 22.
Θέλω να πιστεύω ότι λόγω του ότι είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής για τη μεταρρύθμιση, η Βουλή θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για παράταση των υφισταμένων Συμβουλίων ενόψει ιδιαίτερα και του γεγονότος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της, και μέσα στο πλαίσιο που λειτουργεί σήμερα είναι απόλυτα κατανοητό ότι, έχει προδιαγράψει τον κύκλο της και άρα θα πρέπει κατεπειγόντως να προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές περί της δημοκρατικότητας της εισήγησης, ο κ. Υπουργός είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κατάργηση εκλογών. Εκείνο που σκοπείται είναι παράταση της θητείας. Κάτι ανάλογο έγινε και το 1999 όπου οι κοινοτικοί άρχοντες διορίζονταν από την Κυβέρνηση και μετά από λήψη απόφασης για εκλογές δόθηκε παράταση στους υφιστάμενους.
Δεν θεωρώ ότι καθοιονδήποτε τρόπο το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιδημοκρατικό. Αντίθετα, προς εξυπηρέτηση της δημοκρατίας αλλά κυρίως για τον Κύπριο φορολογούμενο, ο οποίος επωμίζεται τα όσα επωμίζεται μέσα από τις γνωστές συνθήκες και προβλήματα που περνά σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μάλλον προς το καλύτερο θα είναι νοουμένου ότι θα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση».
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως θα υπάρξει πλειοψηφία στην Βουλή για έγκριση του νομοσχεδίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «κατά καιρούς εκφράστηκαν διάφορα κόμματα είτε θετικά είτε αρνητικά, κάποια προβληματίζονται». Πρόσθεσε ότι «δημοκρατία έχουμε, η Βουλή η ίδια μπορεί να αποφασίσει είτε να ψηφίσει υπέρ της παραμονής των παρόντων Συμβουλίων, είτε να απορρίψει το νομοσχέδιο και να προχωρήσουμε στις εκλογές».
Σε ερώτηση είπε ότι έχει γίνει νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου και η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στο θέμα αυτό.
Κληθείς να πει αν το νομοσχέδιο διασυνδέεται με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την προσδοκία για εξεύρεση λύσης σύντομα, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι «Είναι καθαρά προς όφελος της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τρία χρόνια συζητούμε τη μεταρρύθμιση, είναι η ώρα που πρέπει ο καθένας μας να πάρει τις αποφάσεις του».
Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος για να περάσει το νομοσχέδιο από την Βουλή έχοντας υπόψη ότι η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές είναι η 4η Νοεμβρίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «έχουμε τα χρονικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής».
pio.gov.cy