Απόφοιτος στο Accounting and Finance του Πανεπιστημίου CCC University στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάτοχος Μεταπτυχιακό Διπλώματος MBA του Πανεπιστημίου UCLAN Cyprus. Ο λόγος για τον Χαράλαμπο Ανδρέου, ο οποίος έχει χρόνια εμπειρίας στη Διοίκηση και Διαχείριση, αλλά και υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ενώ μετρά περίπου επτά μήνες στη θέση του Γραμματέα/ Διευθυντή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ).
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑυτοδιοίκησηCy, ο κ. Ανδρέου μίλησε για τα όσα κατάφερε να υλοποιήσει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος στη Λάρνακα, για τους τρόπους με τους οποίους το ΕΒΕΛ προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση τους, για τον ρόλο του ΕΒΕΛ γενικότερα, αλλά και για τους στόχους που θέτει ο ίδιος στο σύντομο μέλλον.
Οι τέσσερις άξονες δράσης
Με την ανάληψη καθηκόντων στη συγκεκριμένη θέση, ο κ. Ανδρέου, θέλησε να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο, μέσα στο οποίο θα μπορούσε να τοποθετήσει τους άξονες πάνω στους όποιους θα ενεργούσε τους μήνες που θα ακολουθούσαν.
Πρωταρχικό του μέλημα, όπως μας αποκάλυψε, ήταν η άμεση επαφή και γνωριμία με όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του Επιμελητηρίου.
«Είναι ένα εγχείρημα το οποίο ήδη το υλοποιούμε, όμως ο χρόνος πολλές φορές λόγω υποχρεώσεων που έχει το επιμελητήριο δεν μου επέτρεψε μαζί με τους συναδέλφους μου και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να το φέρουμε ακόμη εις πέρας. Ωστόσο, κάθε εβδομάδα προγραμματίζουμε τις επισκέψεις στα μέλη μας. Για εμένα προσωπικά τα μέλη του ΕΒΕ Λάρνακας είναι ο βασικός πυλώνας ύπαρξης, δημιουργίας, ενδυνάμωσης, προοπτικής και οράματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεύτερο άξονα δράσης, έθεσε τις συναντήσεις με τους τοπικούς άρχοντες, τους αρμόδιους φορείς της πόλης, καθώς και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως και τους Διευθυντές της Δημόσιας Υπηρεσίας στη Λάρνακα. Όλοι αυτοί, όπως υπογράμμισε, αποτελούν το κράμα που χρειάζεται για να πάρουμε τη Λάρνακα πιο μπροστά.
Ο κ. Ανδρέου, κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, έστρεψε την προσοχή του στη συμμετοχή του ΕΒΕΛ σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αφού ως γνώστης του αντικειμένου, θεωρεί ότι μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρουσία του ΕΒΕΛ στο εξωτερικό θα ενδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό.
«Οι διάφορες επαφές και συναντήσεις τις οποίες έχω πραγματοποιήσει εύχομαι πολύ σύντομα να μετατραπούν σε συνεργασίες οι οποίες θα μας δώσουν άλλη ώθηση και άλλη δυναμική», σημείωσε.
Ο τέταρτος άξονας δράσης που έθεσε ο κ. Ανδρέου αφορά τον καταρτισμό μέσω σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων, τόσο των μελών του ΕΒΕΛ, όσο και του προσωπικού του.
«Ο βασικός στόχος μου είναι η διάταξη των μελών μας στους τομείς τους οποίους απασχολούνται και εν συνεχεία να πραγματοποιήσουμε στοχευμένες συναντήσεις οι οποίες θα είναι ουσιώδεις και αποτελεσματικές», δήλωσε.
Η προσοχή στραμμένη στην επίλυση προβλημάτων
Στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Λάρνακας εστιάζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρέου, κατά τους πρώτους κιόλας μήνες.
Ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στη Λάρνακα και επηρεάζει δραματικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι η καθυστέρηση εξέτασης αιτήσεων σε ορισμένες υπηρεσίες.
«Δεν μπορεί μια αίτηση να χρειάζεται χρονικό ορίζοντα οκτάμηνης εξέτασης και με προϋποθέσεις μάλιστα. Δεν μας παίρνει πλέον να χάνουμε χρόνο. Χρειάζεται αμεσότητα στις απαντήσεις έτσι ώστε μια επένδυση-ανάπτυξη να μπορεί να προχωρήσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η ψηφιακή αναβάθμιση πρέπει να εισχωρήσει σε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και οι εξετάσεις των αιτήσεων να γίνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», επισήμανε ο Χαράλαμπος Ανδρέου.
Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν από την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Είναι ένα θέμα το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, περιορίζει τόσο την ομαλή λειτουργία μίας επιχείρησης, όσο και την επέκταση και ανάπτυξη της.
«Πρέπει πλέον ο Πυλώνας εκπαίδευση να αναβαθμιστεί και να δοθούν κίνητρα στους μαθητές σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις ούτως ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες όπου σε βάθος χρόνου θα αποκτήσουμε καταρτισμένο προσωπικό με ορίζοντα όπου θα διασφαλίζουν την διάρκεια των επιχειρήσεων», εξήγησε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενδυνάμωσης των τεχνικών σχολών, δίνοντας σε αυτές υπόβαθρο και όποια υποστήριξη χρειάζονται, προχωρώντας μάλιστα σε καινοτόμα μεταρρύθμιση, όπως θα είναι αυτή της δημιουργίας μικτών Λυκείων που θα αποτελούνται από μαθητές Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.
Σημαντικός ο ρόλος του ΕΒΕΛ
Ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει το ΕΒΕΛ στην ανάπτυξη της Λάρνακας είναι καίριος και ιδιαίτερα σημαντικός, αφού μέλη του είναι επιχειρηματίες γενικής φύσεως, οι οποίοι μέσα από αναπτύξεις ή μέσα από το δίκτυο, το οποίο έχουν δημιουργήσει με διάφορους ξένους επιχειρηματίες μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για βελτίωση και εξέλιξη της Πόλης.
Το Επιμελητήριο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, στέκεται δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είτε αυτό σημαίνει στήριξη και προώθηση των απόψεων και θέσεων τους, είτε σημαίνει αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη του.
«Το Επιμελητήριο δίνει έμφαση στην προώθηση του Κύπριου επιχειρηματία στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία με σχετική μεσολάβηση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), είτε με παροχή συμβουλών και πληροφοριών στις επιχειρήσεις για θέματα που αφορούν το εμπόριο, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, είτε μέσω της προώθησης της ανάπτυξης επενδύσεων στην Πόλη και Επαρχία Λάρνακας», είπε.
Συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΕΒΕΛ είναι η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, των χώρων αποθήκευσης γκαζιού και του διυλιστηρίου που ως επακόλουθο είχε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από την Οδηγία Seveso, σε συνδυασμό με την πολυπόθητη ανάπτυξη του μεγαλεπήβολου έργου της ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας.
Τα επόμενα βήματα
Συγκεκριμένους στόχους και όραμα έχει για το αμέσως επόμενο διάστημα ο Χαράλαμπος Ανδρέου. Το επιμελητήριο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, θέλει να προωθήσει ακόμα περισσότερο το εμπόριο και τη βιομηχανία καθότι είναι τομείς οι οποίοι δημιουργούν τις συνθήκες για ανάπτυξη, υποστηρίζουν έμπρακτα την κοινωνία και ενισχύουν το καλό επιχειρείν.
«Πιο συγκεκριμένα θα εστιαστούμε στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα ώστε συνεπακόλουθα να ενισχυθούν οι κλάδοι οι οποίο στηρίζονται σε αυτόν όπως είναι η μεταποίηση, οι εξαγωγές και ο αγροτουρισμός», εξήγησε.
Επίσης, έμφαση αναμένεται να δοθεί στον τομέα του τουρισμού, στη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των κλινών. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου πολλά τέτοια έργα βρίσκονται στα σκαριά και είναι έτοιμα να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών και στην προσέλκυση ναυτιλιακών εταιρειών, ένα εγχείρημα το οποίο στηρίζεται και αλληλοσυνδέεται με την ενιαία ανάπτυξη της Μαρίνας-Λιμάνι.
Στόχος του επόμενου διαστήματος είναι και η δημιουργία γραφείων, αλλά και χώρων διαμονής κυρίως για ξένες εταιρείες, αλλά και εγχώριες εταιρείες. Στο επόμενο, βραχυπρόθεσμο διάστημα, στο πλάνο του Επιμελητηρίου συμπεριλαμβάνεται και η πραγματοποίηση επιπρόσθετων εκδηλώσεων, καθώς και σεμιναρίων που θα στοχεύουν στις ανάγκες των μελών του και θα στοχεύουν στην ενημέρωση τους για σωρεία ζητημάτων που τους απασχολούν.
«Οπωσδήποτε, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στα μέλη μας καθοδηγώντας τους και ενημερώνοντας τους για τις ανάγκες τις αγοράς με σκοπό να δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης και ενδυνάμωσης τόσο της αγοράς όσο και του προϊόντος που προσφέρει η Πόλη και Επαρχία Λάρνακας», τόνισε ο Χαράλαμπος Ανδρέου.
Κλείνοντας την εποικοδομητική κουβέντα μας, ο κ. Ανδρέου έστειλε το μήνυμα ότι η Λάρνακα είναι εδώ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι « Η Λάρνακα είναι εδώ και σταδιακά, σε βάθος δεκαετίας, θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Ο συνδυασμός αυτός, θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ενδυνάμωση της σε όλους τους τομείς (Βιομηχανία, Εμπόριο, Υπηρεσίες)».
Η προοπτική για τη Λάρνακα υπάρχει, την ώρα που οι δυνατότητες είναι πολλές. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι πρόκειται για μία πόλη με Αεροδρόμιο, Λιμάνι και πολλές προγραμματισμένες αναπτύξεις, κάτι που της δίνει το πλεονέκτημα σε μερικά χρόνια από σήμερα να μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου, προσφέροντας παράλληλα τέτοια κίνητρα που θα ευνοούν και θα ενδυναμώνουν το επιχειρείν.