Χριστοδουλίδης: Κατάλληλη προετοιμασία για θετικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό

Reading Time: 2 minutes
Εκείνο που έχει σημασία είναι το πώς θα οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και για υπάρχουν πιθανότητες για αυτό χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν σε αποτυχία την τελευταία προσπάθεια για λύση του προβλήματος, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως αυτό που οδήγησε σε αποτυχία «δεν ήταν τίποτε άλλο από την εμμονή της Τουρκίας σε θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές», προσθέτοντας παράλληλα πως «είναι γνωστή η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ετοιμότητά του για συνέχιση της προσπάθειας» για λύση του Κυπριακού.

«Εκείνο που έχει σημασία είναι πώς οδηγούμαστε σε ένα θετικό αποτέλεσμα και για να έχουμε αρκετές πιθανότητες να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα χρειάζεται να γίνει κατάλληλη προετοιμασία, που συνοψίζεται στο να εκλείψουν εκείνοι οι λόγοι που οδήγησαν σε αποτυχία την προσπάθεια των τελευταίων 30 μηνών, που κορυφώθηκε με τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα, και δεν ήταν τίποτε άλλο από την εμμονή της Τουρκίας σε θέσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης

Δείτε επίσης:  Υπ. Εργασίας: Προς αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει χθες, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου προ της έναρξης της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για το ποιές προϋποθέσεις θέτει ώστε να συνεχίσει τις καλές του υπηρεσίες, πως σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις καλές του υπηρεσίες μόλις τα μέρη συμφωνήσουν αυτές οι καλές υπηρεσίες να τεθούν σε εφαρμογή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταβεί για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία θα προσφωνήσει στις 21 του μήνα στις 1015 (τοπική ώρα).

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει επίσης σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ στις 19 του μήνα θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Δείτε επίσης:  Αλλάζει η ώρα - Πότε τερματίζεται η θερινή ώρα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί επίσης στην καθιερωμένη δεξίωση που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παραθέτει για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των χωρών που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επίσης κατά την παραμονή του στην αμερικανική μεγαλούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με στελέχη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και θα συμμετάσχει σε συνάντηση των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας που οργανώνει η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Ακόμη θα συναντηθεί με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων καθώς και με τον Πρόεδρο της Exxon Mobil Στέφεν Γκρίνλι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου και θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου την Κυριακή το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

Τη Δευτέρα το πρωί θα αναχωρήσει από το Λονδίνο για τις ΗΠΑ. Θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ μαζί του θα μεταβεί στις ΗΠΑ και η Πρώτη Κυρία ‘Αντρη Αναστασιάδη.

In the news
Load More