Λίγους μόλις μήνες πριν τις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Χρύσανθος Φάκας μιλά στην ιστοσελίδα της ΑυτοδιοίκησηςCY για τη διεκδίκηση της θέσης του Αντιδημάρχου Λευκωσίας, τους νέους στόχους του, αλλά και για την επόμενη μέρα του νέου Μητροπολικού Δήμου.
Ποιος είναι ο Χρύσανθος Φάκας
Είναι Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας από το 2011, αφού το 2016 επανεξελέγη για δεύτερη φορά ως πρώτος δημοτικός σύμβουλος, εξασφαλίζοντας μάλιστα, τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.
Ξεχώρισε για το έργο και τη συμμετοχή του σε πολλές δράσεις και ενέργειες που στόχο είχαν την περαιτέρω ανάπτυξη της Λευκωσίας.
Πρόεδρος Επιτροπής Κυκλοφοριακού και Χώρων Στάθμευσης, μέλος του Πολεοδομικού Συμβουλίου και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας.
Σπουδές: Αστροφυσικός Πανεπιστημίου Αθηνών
Πολιτικός Μηχανικός – Μέλος ΕΤΕΚ
Ο Χρύσανθος Φάκας διεκδικεί τη θέση του Αντιδημάρχου Λευκωσίας, έχοντας την επίσημη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Δημοκρατικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο Αντιδήμαρχος για πρώτη φορά εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους κάθε διαμερίσματος και θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Εργάστηκα έντονα, με αφοσίωση και αγάπη για την Λευκωσία. Η εμπειρία, οι γνώσεις και το έργο μου από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, μου δίνουν όλα τα απαραίτητα εχέγγυα για τη νέα θέση που διεκδικώ, μέσα από την οποία επιδιώκω να συνεχίσω και να επεκτείνω τις δράσεις του για την πόλη του», δηλώνει ο Χ. Φάκας.
Λίγους μόλις μήνες πριν τις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λοιπόν, ο Χρύσανθος Φάκας, μιλά στην ιστοσελίδα της ΑυτοδιοίκησηςCY για το έργα που έγιναν στη Λευκωσία, αλλά και για το όραμα του.
Τα έργα που έγιναν την περίοδο που διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος ο Χρύσανθος Φάκας είναι πολλά. Μεταξύ άλλων, δόθηκε έμφαση:
Στην ανάπλαση του εμπορικού κέντρου
Στη βελτίωση των οικιστικών περιοχών και γειτονιών.
Δημιουργήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής.
Κατασκευάστηκαν αντιπλημμυρικά έργα, πεζοδρόμια, καθώς και αρκετοί χώροι στάθμευσης.
Εμπορικό Κέντρο
Όσον αφορά το εμπορικό κέντρο ο Χρύσανθος Φάκας ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή έχει τεράστιο ρυθμό ανάπτυξης και σε λίγα χρόνια θα δούμε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό: ένας ολόκληρος κόσμος οικοδομείται σε ύψος με την κάθετη ανάπτυξη. Αν πάει κανείς στο κέντρο και κοιτάξει ψηλά θα δει νέα κτήρια να οικοδομούνται. Αυτό συνεπάγεται νέες επιχειρήσεις και νέους κατοίκους στην περιοχή. Αρκετές τέτοιες αναπτύξεις εγκρίθηκαν με βάση το πολεοδομικό σχέδιο και αναμένεται να υλοποιηθούν σε ορατό χρόνο».
Αυτή η ανάπτυξη που επιτευχθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, το ισχυρό οικονομικό κέντρο που δημιουργήθηκε, πρέπει, κατά τον κ. Φάκα, να μεταφερθεί και στην υπόλοιπη επικράτεια της Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη για βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παράμετρο της πολιτικής μας για το Κλίμα, σημείωσε ο κ. Φάκας, στην οποία πρέπει να δοθεί έμφαση στο επόμενο διάστημα. Ένα παράδειγμα είναι η μετατροπή του παλιού ΓΣΠ σε πνεύμονα πρασίνου, υπάρχει ακόμα δρόμος για να γίνουν κι άλλα πολλά.
Ιστορικό Κέντρο
Στην εντός των τειχών πόλη έγινε εξωραϊσμός πολλών περιοχών. Το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας μαζί με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του Δήμου για ανάπτυξη και αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου μέσα από μια σειρά έργων και δράσεων.
Ο Χρύσανθος Φάκας επιδιώκει να συνεχιστεί η σκληρή προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών της Λευκωσίας. Βάζει νέους στόχους όπως η προσβασιμότητα και η συνδεσιμότητα του Κέντρου με όλες τις οικιστικές περιοχές: «τα έργα αυτά δίνουν στην Λευκωσία ποιότητα και ενισχύουν την πολιτιστική της ταυτότητα, για να την κάνουν πόλο έλξης επενδύσεων και επισκεπτών».
Όσον αφορά την προσέλκυση κόσμου στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, ο κ. Φάκας εξήγησε ότι έχει ήδη φυτευτεί ο σπόρος αφού αναπαλαιώνονται κάποιες εστίες από τον ίδιο τον Δήμο Λευκωσίας. Σημειώνει ότι και η Αρχιεπισκοπή κάνει ανάλογες ενέργειες. Το έργο που ξεχωρίζει είναι η αναπαλαίωση της Φανερωμένης με την εγκατάσταση στην περιοχή και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Σε τροχιά υλοποίησης θα μπουν το επόμενο διάστημα, η ολική ανάπλαση των πεζόδρομων της οδού Λήδρας και Ονασαγόρου . Ο κ. Φάκας παραμένει σε στενή διαβούλευση με τους καταστηματάρχες των πεζόδρομων, ώστε το όλο εγχείρημα να γίνει με τον σωστό τρόπο, χωρίς να επηρεάσει τη λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων.
Οι χώροι στάθμευσης είναι άλλο ένα σημαντικό θέμα που ταλανίζει την παλιά Λευκωσία. Πολλοί νέοι χώροι έχουν δημιουργηθεί για εξυπηρέτηση των επισκεπτών της. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μονοδρομήθηκαν ορισμένοι δρόμοι, με τη μια λωρίδα να μετατρέπεται σε λωρίδα στάθμευσης επί της οδού. Ο «αγώνας» της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης όμως θα συνεχιστεί και με τη νέα τάξη πραγμάτων, ενώ σύμφωνα με τον κ. Φάκα, ήρθε ο καιρός να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για κατασκευή πολυώροφου χώρου στάθμευσης κοντά στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας.
Καθαριότητα
Ο κ. Φάκας υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στα θέματα καθαριότητας: «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνεργεία επί ποδός όλο το 24ωρο στη Λευκωσία, φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για εντατικοποίηση της όλης προσπάθειας που γίνεται. Η Λευκωσία δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες, κάτι που προκαλεί αυξημένες ανάγκες στον τομέα της καθαριότητας.
Εγκαταλελειμμένα κτίρια
Στο επίκεντρο της προσοχής είναι κατά τον κ. Φάκα, τα υποστατικά που ανήκουν στον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών. Το κεντρικό κράτος θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ώστε να δοθούν κίνητρα στους ενοικιαστές να αναπαλαιώσουν αυτά τα υποστατικά:
«Αυτή τη στιγμή, σαφώς και υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης τους, ωστόσο η εικόνα των υποστατικών που έχουν αφεθεί μέσα στα χρόνια φοβίζει τον κόσμο, ο οποίος διστάζει να επενδύσει σε αυτά για περιορισμένο χρονικό διάστημα». Μία λύση που προτείνει ο κ. Φάκας, είναι «το κράτος να εγγυηθεί στους ενοικιαστές που θα επενδύσουν σε αυτά τα υποστατικά ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, ή εμφάνισης του ιδιοκτήτη τους, θα τους αποζημιώσει».
Ο Δήμος Λευκωσίας έκανε προσπάθειες για να αναπαλαιώσει και να αναστηλώσει τα εγκαταλελειμμένα αυτά κτήρια ώστε να μην καταρρεύσουν και να διασωθούν. Ωστόσο, σύμφωνα και με τον κ. Φάκα, οριστική λύση του θέματος αποτελεί η μόνιμη αναπαλαίωση και αναζωογόνηση τους.
Στόχος η ενιαία ανάπτυξη
Στόχος του κ. Φάκα, εφόσον εκλεγεί Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, είναι η ενιαία ανάπτυξη όλου του διαμερίσματος της Λευκωσίας. Ιδιαίτερη έμφαση, κατά την άποψη του, πρέπει να δοθεί στις περιοχές της Παλουριώτισσας και του Καϊμακλίου, μέσα από επενδύσεις σε νέα έργα για προσέλκυση και του ιδιωτικού τομέα.
«Η προσπάθεια για τις υπόλοιπες περιοχές, σαφώς και θα συνεχιστεί με το ίδιο πείσμα και πάθος, ωστόσο οι πιο πάνω περιοχές χρήζουν περαιτέρω προσοχής, αφού πρόκειται για πιο απομακρυσμένα σημεία της Λευκωσίας που δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα οφέλη των επενδύσεων που έγιναν στο εμπορικό κέντρο».
Ο Χ. Φάκας προτείνει αύξηση πολεοδομικών κινήτρων για ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών.
Οι προκλήσεις του νέου Δήμου
Η συνένωση τεσσάρων μεγάλων Δήμων (Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγλαντζιάς και Αγίου Δομετίου) για τη δημιουργία του νέου Δήμου Λευκωσίας αποτελεί αναμφίβολα ένα δύσκολο εγχείρημα που εμπεριέχει πολλές προκλήσεις.
«Θα πρέπει αυτό το νέο σώμα να αποκτήσει την ταυτότητα του. Βάζουμε υψηλούς στόχους να γίνουμε ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο που θα στηριχθούν από τον Μητροπολιτικό Δήμο και τις υπηρεσίες του. Οι Δήμοι με τους οποίους συνενωνόμαστε έχουν τις ιδιαιτερότητας τους αλλά έχουν και κοινά χαρακτηριστικά. Το πιο σημαντικό κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι και οι τέσσερις Δήμοι είναι ημικατεχόμενοι», σημείωσε ο κ. Φάκας.
Έχοντας το πιο πάνω κατά νου, θα πρέπει ο νέος Δήμος να εργαστεί για την επανένωση της πατρίδας μας αλλά και να συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα για το καλό της πόλης.
Τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης θα φανούν σε βάθος χρόνου, ώστε να μπορέσουν οι νέοι Δήμοι να βρουν τα πατήματα τους και να αποκτήσουν τη δικιά τους ταυτότητα, διατηρώντας πάντοτε τις τοπικές τους ιδιαιτερότητες.