Χωματερές σε κάθε γειτονιά – Του Νεόφυτου Παπαλαζάρου

Reading Time: 2 minutes

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το πρόβλημα με τη ρίψη σκουπιδιών σε αδειανά οικόπεδα, χωράφια και ποταμούς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη, η κατάσταση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις .Χωματερές δημιουργούνται παντού. Αν κάποιος πετάξει σκουπίδια σε ένα διπλανό άδειο οικόπεδο σε χρόνο ρεκόρ πολλοί άλλοι θα έρθουν να προσθέσουν σκουπίδια δημιουργώντας πραγματικά μια απαράδεκτα τραγική εικόνα. Σε πολλούς Δήμους και χωριά λειτουργούν πράσινα σημεία στα οποία δωρεάν ο κάτοικος δημότης μπορεί να μεταφέρει εδώ τα σκύβαλα του (κλαδιά, ογκώδη κλπ). Κι αν ακόμα κάποιος δεν διαθέτει όχημα που να μεταφέρει τα σκουπίδια του , οι Δήμοι παρέχουν αυτή τη δυνατότητα με χαμηλό κόστος. Ωστόσο πολλοί προτιμούν το διπλανό άδειο οικόπεδο, τους ποταμούς ή τα χωράφια. Ο Δήμος είναι υπόχρεος να μαζεύει αυτές τις ακαθαρσίες για να προστατεύσουν τις πόλεις και τους δημότες τους από αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Τα έξοδα είναι τεράστια, όπως τεράστια είναι και η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Δήμους.

Τα έξοδα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Στις χωματερές του Κοτσιάτη  πληρώναμε €8 τον τόνο. Στην Κόσιη το ποσό αυτό έχει φτάσει στα €43 τον τόνο.

Ποιος επωμίζεται αυτά τα έξοδα;

Ο δημότης, ο φορολογούμενος πολίτης. Όμως τεράστια είναι και η προσπάθεια που καταβάλλεται για να διατηρηθεί ο Δήμος καθαρός. Όταν ένας Δήμος είναι υποστελεχωμένος, με πέντε- έξι εργάτες πως να ανταποκριθείς στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των δημοτών, πώς να μπορεί καθημερινά να μαζεύει τις χωματερές.

Επιβολή προστίμων

Είμαστε υπέρ του διαλόγου και της διαφώτισης. Υπέρ της πειθούς ότι η καθαριότητα είναι πολιτισμός. Εκεί λοιπόν που ο λόγος δεν ακούγεται να μπουν πρόστιμα. Σε ποιόν όμως; Όταν ο δημότης παραπονιέται ότι δίπλα από το σπίτι του έγινε ολόκληρη χωματερή αλλά… δεν ξέρει , ποιος τα .. πέταξε. Ποιο αλήθεια να καταγγέλλουμε; Και βέβαια δεν θέλουμε πολίτες που να ‘’καρφώνουν’’ τους άλλους. Από την άλλη όσες προσπάθειες κι αν καταβληθούν , αν δεν πιάσεις κάποιον επ’ αυτοφώρω, πώς να του επιβάλλεις πρόστιμο ;

Η δημιουργία πράσινων σημείων είναι μια καλή προσπάθεια το πρόβλημα να οδεύσει προς επίλυση. Αλλά οφείλουν και οι δημότες να συνεργάζονται, να τηρούν κάποιους κανονισμούς , να σέβονται το γείτονα, να  σέβονται το περιβάλλον. Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας κι αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας.

Ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου είναι Δήμαρχος Γερίου

In the news
Load More