Χ. Πετρίδης: Η Αγλαντζιά μπαίνει σε νέα εποχή

Reading Time: 3 minutes

Με έργα, αναπτύξεις και αναβαθμίσεις συνεχίζει ο δήμος Αγλαντζιάς, με γνώμονα πάντα το καλό του δημότη. Συγκεκριμένα, για το 2019 ο προϋπολογισμός εσόδων ανέρχεται στα €6.985.000 και των εξόδων στα €6.449.000, παρουσιάζοντας δηλαδή πλεόνασμα περίπου €536.000, ενώ προϋπολογίζει έργα ύψους €2εκ. περίπου. Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετριδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα μας, ξεκαθάρισε τη θέση του για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποια είναι η θέση σας για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τις συνενώσεις δήμων;

Θα έλεγα να κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τη μελέτη που διεξάγεται σύμφωνα με το Υπ. Εσωτερικών, η οποία θα τεκμηριώνει τις προτάσεις για τις συνενώσεις δήμων. Στο παρόν στάδιο, πρέπει να δούμε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και την ουσία δηλαδή να διασφαλίζεται η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των δήμων ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν καλύτερα στους δημότες τους.  Το ζητούμενο είναι να δούμε όλοι το συμφέρον των πολιτών. Θα έχουμε πράγματι αυτοδυναμία, θα είμαστε μικρές κυβερνήσεις εντός των πόλεων μας, θα λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, θα υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας μας; Είναι σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Η Αγλαντζιά πλέον έχει ενωθεί με Στρόβολο και Λευκωσία και μας ενώνει το Πάρκο Αθαλάσσας με τα Λατσιά και το Γέρι.

Δείτε επίσης:  Στο Βερολίνο για αντικατοχική εκδήλωση αντιπροσωπεία του Δήμου Λευκονοίκου

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέσατε για το 2019

Είναι γεγονός ότι μέσα σε 2 χρόνια καταφέραμε να βάλουμε το Δήμο σε τροχιά ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, για το 2019 προβλέπονται η δημιουργία πράσινου σημείου με κόστος €100.000, μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης και κυρτωμάτων στη Λεωφόρο Κερύνειας, στην οδό Κώστα Βάρναλη, στην οδό Ύδρας και Αιγίνης ύψους €108.000 και η πρώτη φάση της κατασκευής του ποδηλατόδρομου Αγλαντζιάς-Γερίου με κόστος €40.000, η ετοιμασία μελετών για την κατασκευή πεζοδρομίου στις οδούς Λεύκωνος, Λεωφόρος Μακαρίου, για την ετοιμασία μελετών για τις περιοχές Κεφαλληνίας, Τριπόλεως και Αθηνών. Στους προϋπολογισμούς επίσης περιλαμβάνεται η απαλλοτρίωση εγκαταλειμμένων οικιών για διαπλάτυνση της οδού Ανδρέα Νικολάου και η δημιουργία χώρων στάθμευσης ύψους €280.000

Εξετάζουμε ήδη και αξιολογούμε προσφορές για αντικατάσταση του οδικού φωτισμού σε led, ολόκληρης της Αγλαωτζιάς. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και θα επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 60% από τις υφιστάμενες πληρωμές. Επίσης εφαρμογή του προγράμματος «pay as you throw» πληρώνω όσα πετώ. Ο δημότης θα πληρώνει με βάσει τον όγκο των σκουπιδιών του. Κάναμε ένα σημαντικό εξορθολογισμό όλων των δαπανών και δώσαμε ώθηση σε όλα τα κατασκευαστικά έργα και μέχρι το Μάρτιο ολοκληρώνονται και οι δεντροφυτεύσεις. Ήδη φαίνεται η διαφορά της πόλης που δημιουργεί νέες προοπτικές με νέες επενδύσεις που ενδεχομένως να έρθουν στα επόμενα χρόνια.  Εμείς προχωρούμε με αναβαθμίσεις πάρκων, νέων χώρων στάθμευσης και έργα περιβαλλοντικά. Στους προϋπολογισμούς που είναι και πλεονασματικοί, προβλέπουμε δημιουργία πράσινου σημείου που δεν υπάρχει στο δήμο. Η Αγλαντζιά μπαίνει σε νέα εποχή.

Δείτε επίσης:  Στην τελική ευθεία η δημιουργία οργανισμού πολιτιστικής ανάπτυξης Πάφου

Η Αγλαντζιά φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στις εκδηλώσεις όπως το καρναβάλι, τι άλλο να περιμένουμε;

Αναβαθμίζουμε τα πολιτιστικά μας δρώμενα, έχουμε τις τρεις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της Λευκωσίας που είναι το Καρναβάλι, το Φεστιβάλ μπύρας και το jazz που πέρσι ήρθαν πέραν των 8 Πρεσβειών.  Υπάρχει προσφορά για αναβάθμιση των εκδηλώσεων στο Σκαλί με τη διαχείριση ιδιώτη και είμαστε στο στάδιο ήδη των αξιολογήσεων. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας πρόβλημα;

Με τους προϋπολογισμούς του 2019-2021, το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθεί να επιλύσει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που ο Δήμος έχει στη λειτουργία του αλλά ταυτόχρονα εισαγάγει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του σημαντικά έργα αλλά και τομές. Όπως φαίνεται και από τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, τα οποία παρατίθενται στην τελευταία Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, ο Δήμος Αγλαντζιάς αποτελεί ένα σοβαρά υποστελεχωμένο Δήμο, καθώς απασχολεί 2,31 εργάτες ανά 1000 δημότες.  Το εργατικό κόστος ανά δημότη ανέρχεται σε €110,88 ενώ ο μέσος όρος των Δήμων ανέρχεται σε €189,14.

In the news
Load More