Το πρόβλημα με τη ρύπανση της θάλασσας στον κόλπο της Λεμεσού παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη, ο οποίος προήδρευσε σήμερα σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπου έγινε αξιολόγηση των μέτρων που λήφθηκαν το καλοκαίρι και τέθηκαν οι στόχοι για το 2019.
Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών θα βρεθούν για το καλοκαίρι του 2019 τα σκάφη αναψυχής, αφού σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη υπάρχουν “ισχυρές υποψίες ότι είναι μια σοβαρή πηγή ρύπανσης”, ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες για να ξεπεραστούν προβλήματα που αφορούν το συντονισμό των διαφόρων τμημάτων και κενά που εντοπίζονται στη νομοθεσία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμος Γερμασόγειας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, της Επαρχιακής Διοίκησης, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, της Αρχής Λιμένων, του ΚΟΤ, του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Λιμενικής Αστυνομίας και του Ομίλου Χειμερινών Κολυμβητών και Φίλων Λεμεσού “Ακτή Ολυμπίων”.
Το πρώτο συμπέρασμα, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού, είναι πως οι φετινές συνθήκες ήταν βελτιωμένες, “κάτι για το οποίο συνέβαλαν δυο παράγοντες, η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τμημάτων και η εμπλοκή και αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων με την αγορά υπηρεσιών επιτήρησης και καταστολής της θαλάσσιας ρύπανσης”.
Επίσης, συνέχισε, φέτος έχουν συγκεντρωθεί πολλά στοιχεία τα οποία έγκαιρα θα αξιολογούν για να αποφασιστούν οι κατευθύνσεις που πρέπει να κινηθούν τα αρμόδια τμήματα, για το καλοκαίρι του 2019.
Ως τρίτο συμπέρασμα, αναφέρεται πως καμία πηγή ρύπανσης δεν διαγράφεται και όλες θα συνεχίσουν να ελέγχονται και να επιτηρούνται στον βαθμό που είναι δυνατόν, ενώ όπως τόνισε ο Νίκος Νικολαΐδης, “ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην πηγή ρύπανσης από σκάφη αναψυχής, μικρά και μεγάλα και σε σχέση με τους χώρους ελλιμενισμού τους στις δυο μαρίνες της Λεμεσού”.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ γιατί θα δοθεί έμφαση στα σκάφη αναψυχής, είπε πως “έχουμε ισχυρές υποψίες ότι είναι μια σοβαρή πηγή ρύπανσης” και σημείωσε πως χρειάζεται πιο αποτελεσματική εποπτεία.
Το τέταρτον και πέμπτο συμπέρασμα της σύσκεψης αφορά στα κενά που εντοπίζονται στο συντονισμό των διαφόρων τμημάτων και στη νομοθεσία, αντίστοιχα.
Ιδιαίτερα για τα κενά στη νομοθεσία, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως αυτά πρέπει να διορθωθούν άμεσα και “έχουν κυρίως να κάνουν με τις ευθύνες των υπηρεσιών, ποιά δηλαδή υπηρεσία θα μπορεί έγκαιρα και αποτελεσματικά να επιβάλλει ποινές όταν εντοπίζονται παρανομούντες, γιατί αν δεν επιβληθούν ποινές, τα μέτρα θα είναι αναποτελεσματικά”.
Ανέφερε, χαρακτηριστικά, πως υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων όπου “δεν κατέστη δυνατόν να επιβληθούν ποινές στο βαθμό που θα θέλαμε, λόγω ακριβώς της αδυναμίας στη διαδικασία και έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να καθορίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας για επιβολή αυτών των ποινών”.
Στόχος μας, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Νικολαΐδης, “είναι να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να βελτιώσουμε την ποιότητα της θάλασσας της Λεμεσού, που αξίζει να απολαμβάνουν οι Λεμεσιανοί και οι επισκέπτες”.
ΚΥΠΕ