Sunday, April 2, 2023
10 °c
Nicosia
11 ° Sat
10 ° Sun
10 ° Mon
9 ° Tue
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

Όχι σε διάλογο από την αρχή λέει η ΣΕΚ για τον κατώτατο μισθό

by Aftodioikisi
July 8, 2022
Reading Time: 1 min read
A A
ΣΕΚ
Share on FacebookShare on Twitter

Θα είχαμε θεσπισμένο κατώτατο μισθό τέλος Μαΐου, δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας επισημαίνοντας ότι αυτό είναι προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη και σημείωσε ότι δεν πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος από την αρχή, καθώς τα περισσότερα θέματα στις συζητήσεις των κοινωνικών εταίρων με την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν κλειστά.

«Η όποια προσπάθεια διαφοροποίησης αυτού του πλαισίου, είτε σε σχέση με την βάση υπολογισμού του κατώτατου μισθού, είτε σε σχέση με τις όποιες εξαιρέσεις δεν συζητήθηκαν ποτέ, οδηγούν – για εμάς τουλάχιστον – σε αυτοαναίρεση σε όσα έχουμε συζητήσει όλο το προηγούμενο διάστημα», σημείωσε.

Ο Ανδρέας Μάτσας στην διάσκεψη Τύπου το πρωί της Παρασκευής εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν βρισκόμαστε σε αδιέξοδο όσον αφορά το ζήτημα του κατώτατου μισθού και αναφέρθηκε σε λεπτομέρεια στα όσα είχαν προηγηθεί μέχρι την τελευταία συνεδρία με την Ζέτα Αιμιλιανίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από 1η Μαΐου το σχέδιο ανοικοδόμησης των 43 προσφυγικών πολυκατοικιών

Στόχος του Υπουργείου Μεταφορών η εκπαίδευση των μοτοσικλετιστών

«Η όποια διαφοροποίηση, αλλοίωση ή εκμετάλλευση της απώλειας της Ζέτας εκ του πονηρού αυτοαναιρεί τον κάθε εταίρο σε σχέση με το τί καταθέσαμε ως εισηγήσεις, τους προβληματισμούς που θέσαμε, τις διαφωνίες που εκφράσαμε, αλλά και το πλαίσιο σύνθεσης των απόψεων που προέκυψε. Πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, αν δεν προλάβαινε την Ζέτα ο θάνατος, στο τέλος Μαΐου – είμαι σε θέση να γνωρίζω – ο κατώτατος μισθός θα είχε θεσπιστεί».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μάτσας είπε ότι θα ήταν αστείο να συζητήσουν ένα ποσό κάτω από τα 924 ευρώ. Είναι αστείο, πρόσθεσε, ν’ ακούμε ποσά που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σημείωσε δε ότι η αξιολόγηση από την ΕΕ πως ένας κατώτατος μισθός στην Κύπρο στο όριο των 1000 ευρώ, θα διασφαλίσει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα μπαίνει σε κίνδυνο όσον αφορά το όριο της φτώχειας. «Αυτό για μας είναι οδοδείκτης ως προς το πού θα πρέπει να κατευθυνθούμε».

Ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν αμφισβήτησε μετά τις 19 Απριλίου στο κείμενο για την μεθοδολογία υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Δεν υπήρχε καμία διαφοροποίηση στη βάση του καθορισμού και το πλαίσιο ομαλής εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού αναπροσαρμογής σε τακτά χρονικά διαστήματά, πρόσθεσε.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε κανέναν, από όπου κι αν προέρχεται να αμφισβητήσει την φιλοσοφία του κατώτατου μισθού. Είναι επικίνδυνο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι δεν θεωρεί πως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Κρατά ως σημείο αναφοράς την τοποθέτηση χθες βράδυ του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε, πως παραμένει προσηλωμένος στην εφαρμογή του κατώτατου μισθού. Η ΣΕΚ όμως, ανέφερε, είναι ξεκάθαρη στο ότι δεν πρέπει να μπούμε σε έναν διάλογο από την αρχή, «συντρέχουν κίνδυνοι».

«Μας ενοχλεί πραγματικά, το γεγονός ότι μπαίνει στην συζήτηση το κατά πόσο έχει προηγηθεί διάλογος ή όχι. Μπαίνει η αμφισβήτηση από τους ίδιους τους συμμετέχοντες αν έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες παραμέτρους ή όχι».

Είναι θεμιτό να κατατίθενται προβληματισμοί σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντας εφαρμογής του κατώτατου μισθού, με τον τρόπο αναπροσαρμογής του, το χρονικό σημείο υλοποίησης του στόχου του 60% , πρόσθεσε λέγοντας ότι αν θεωρήσουμε όμως ότι η βάση toy EU-SILC (The EU Statistics on Income and Living Conditions) δεν υπάρχει, «τότε με ποιο σημείο αναφοράς θα καταλήξουμε στον στόχο που θέτει η ίδια η ΕΕ για να φτάσουμε στο 60% του ενδιάμεσου μισθού; Και να καλύψουμε βασικές ανάγκες των εργαζομένων».

Ο Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η αναλυτική αναφορά του στα όσα προηγήθηκαν είναι «η αποτύπωση μιας πραγματικότητας σε σχέση με το πώς εξελίχθηκαν τα δεδομένα από την στιγμή που ξεκίνησε ο διάλογος μέχρι τα μέσα Μαίου».

Υπενθύμισε ότι προωθείται ήδη η εφαρμογή της Οδηγίας για τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό, με συγκεκριμένες παραπομπές που αναδεικνύουν την χρησιμότητά του προς όφελος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα στηρίζει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, είπε, ενισχύεται, μέσα από την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων. Σημείωσε επίσης πως, ο κατώτατος μισθός που αφορά 9 συγκεκριμένα επαγγέλματα στη βάση του Διατάγματος του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας, βρίσκεται παγοποιημένος από το 2012.

Προβληματισμός για την σύσκεψη στο Προεδρικό

Η σύσκεψη την Τρίτη στο Προεδρικό, συνέχισε, τους προβλημάτισε γιατί υπήρξε μία σαφής διαφοροποίηση της βάσης υπολογισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, προκύπτει ανατρεπτική αλλοίωση του πλαισίου καθορισμού, θέτοντας νέα ζητήματα εξαιρέσεων και άλλων παραμέτρων, συντηρώντας την φτωχοποίηση ευάλωτων ομάδων εργαζομένων κι έκανε λόγο σε διαστρεβλωτική επιχειρηματολογία, «κυρίως από τις εργοδοτικές οργανώσεις σε σχέση με την πορεία και ολοκλήρωση του διαλόγου που προηγήθηκε, οδηγώντας στον καθορισμό των βασικών παραμέτρων που θα συνθέτουν το πλαίσιο καθορισμού, εφαρμογής και αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού».

Η ΣΕΚ, είπε ο ΓΓ της, μέσα από την αντίδρασή της, εκφράζει την έντονη αγωνία της για τις 40.000 περίπου των ανθρώπων που θα μπορέσουν να πάρουν ανάσες ζωής με την εφαρμογή του κατώτατου μισθού. «Αρνούμαστε να αυτοαναιρεθούμε», δήλωσε ο κ. Μάτσας και αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα της ΣΕΚ, όπου αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Κύπρο, το ύψος των μισθών, σε ποσοστό 83%, ενώ η ανάγκη αύξησης του ύψους του κατώτατου μισθού από την πολιτεία, καταγράφει ένα ποσοστό της τάξης του 31%. «Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάγκη για κατάληξη σε ένα κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό».

Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε χρονικά σε συναντήσεις και δηλώσεις από την έναρξη των διαβουλεύσεων το 2019, ζητώντας την πραγματοποίηση μελέτης από εμπειρογνώμονες, τόσο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσπάθεια, είπε, των κοινωνικών εταίρων εντατικοποιείται από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Απρίλιο του 2022, με την πραγματοποίηση πέντε πολύωρων συνεδριών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, υπό την Προεδρία της Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Εκκρεμούσε, ανέφερε, μία τελευταία συνάντηση με τους εταίρους, η οποία είχε προγραμματιστεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη Δευτέρα 16 Μαίου 2022 και η οποία δεν έγινε ποτέ, ενώ αντίστοιχη συνάντηση θα γινόταν και με τις εργοδοτικές οργανώσεις «και θα είμασταν έτοιμοι για κατάληξη στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί».

Η ΣΕΚ, ανέφερε ο κ. Μάτσας, ζητά ξεκάθαρα όπως ολοκληρωθεί η διαδικασία στα συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται ανοικτά, συμπεριλαμβανομένης και της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο του οριζόντιου και ενιαίου κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις τρεις κατηγορίες που είχαν τεθεί από την αρχή προς εξαίρεση.

Χαιρέτισε επίσης την επαναλαμβανόμενη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για καθορισμό, θέσπιση και εφαρμογή ενός δίκαιου Εθνικού Κατώτατου Μισθού, τον οποίο έχει πραγματική ανάγκη η αγορά εργασίας, για επίτευξη του διττού στόχου: την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και ευάλωτων, όπως επίσης και τη μείωση του αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων που σέβονται και ανταμείβουν κυρίως μέσω συλλογικών συμβάσεων, το ανθρώπινο δυναμικό τους.

ShareTweetSend

Opinion

Έργα Πανεπιστημιούπολης – Η κοινή γνώμη πρέπει να ξέρει | Tου Βάσου Ολύμπιου |

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου – Tου Βαλεντίνου Φακοντή, Βουλευτής Πάφου

Το Μεγάλο Στοίχημα της Δημιουργίας Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης – Γράφει ο Γιάννης Τσουλόφτας, Γενικός Διευθυντής ΣΑΛΑ

Επεξεργασία αστικών λυμάτων – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

online

Συναυλίες των AGGA-GAGA – Επιστρέφουν στη Λευκωσία και παίζουν στο Artος House

Συναυλία της Ελένης Βιτάλη και του Παναγιώτη Μάργαρη στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Θεατρική παράσταση “Την ανατίναξαν – They blew her up”

Ταξίδι στον Μπλε Κύκλο – Μια μοναδική θεατρική παρουσίαση βιβλίου

Highlights

«Εθισμός στο Διαδίκτυο _ πως βοηθούμε το παιδί μας»

Συναυλίες των AGGA-GAGA – Επιστρέφουν στη Λευκωσία και παίζουν στο Artος House

Συμφωνία μνημονίου για βία στα γήπεδα ανακοίνωσε η Υπ. Δικαιοσύνης

Διεκδίκηση θέσης Αντιπροέδρου στο ΔΗΣΥ από τον Δρ. Ονησίφορο Ιορδάνου

Trending

Κυπρος

Από 1η Μαΐου το σχέδιο ανοικοδόμησης των 43 προσφυγικών πολυκατοικιών

by Aftodioikisi
March 31, 2023
Μεταφορών
Κυπρος

Στόχος του Υπουργείου Μεταφορών η εκπαίδευση των μοτοσικλετιστών

by Aftodioikisi
March 31, 2023
τραπεζών
Κυπρος

ΥΠΟΙΚ: Θετική η θέση των τραπεζών για όλα τα θέματα

by Aftodioikisi
March 31, 2023
Διαδίκτυο
Δημοι

«Εθισμός στο Διαδίκτυο _ πως βοηθούμε το παιδί μας»

by Aftodioikisi
March 31, 2023

Recent News

  • Από 1η Μαΐου το σχέδιο ανοικοδόμησης των 43 προσφυγικών πολυκατοικιών
  • Στόχος του Υπουργείου Μεταφορών η εκπαίδευση των μοτοσικλετιστών
  • ΥΠΟΙΚ: Θετική η θέση των τραπεζών για όλα τα θέματα
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση όλων των cookies ή μπορείτε να επισκεφθείτε τις "Ρυθμίσεις cookie" για να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση.
ΡυθμίσειςΑποδοχή όλων
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT