Δεν έκανε αποδεκτή την εκλογική αίτηση για επανακαταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου 2016 στο Δήμο Λεμεσού, το Εκλογοδικείο, με το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο από πλευράς του τέως Δημάρχου, Ανδρέα Χρίστου, να παραμένει ανοικτό.
Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του πως δεν στοιχειοθετείται βασικό αίτημα για την παροχή των αιτούμενων θεραπειών, είτε για καταμέτρηση των ψήφων, είτε για άλλες θεραπείες που επικουρικά ζητούνται.
Υποδεικνύοντας πως οι μάρτυρες που κατέθεσαν, δεν ήταν αντιπρόσωποι του αιτητή (του Ανδρέα Χρίστου) αλλά κομματικοί αντιπρόσωποι, διερωτήθηκε “αφού δεν τον αντιπροσώπευαν πως εκ των υστέρων διατείνονται ότι σημειώθηκαν λάθη και παραλήψεις κατά τη διαδικασία;”.
Σημείωσε δε ότι η παρουσία των υποψηφίων ή αντιπροσώπων τους κατά την καταμέτρηση των ψήφων, σκοπό έχει την επί τόπου αντιμετώπιση των όποιων ενστάσεων έχουν εγερθεί για την εγκυρότητα ή ακυρότητα ενός ψηφοδελτίου και τούτο προς περιφρούρηση της σωστής και νόμιμης διαδικασία και της λαϊκής ετυμηγορίας.
Έκρινε ακόμη πως δεν έχει καταδειχθεί ότι οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων έδρασαν εκτός των πλαισίων του νόμου, αλλά το αντίθετο, και πως τα γεγονότα επισυνέβησαν όπως οι προεδρεύοντες κατέθεσαν ενώπιον του.
Στην απόφαση του, το δικαστήριο υπογραμμίζει ακόμη πως, η μικρή διαφορά ψήφων, δεν μπορεί να οδηγήσει, από μόνη της, σε αποδοχή αιτήματος για επανακαταμέτρηση και δεν έχουν καταδειχθεί εξαιρετικές περιστάσεις που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της διαδικασίας, ο εκ των δικηγόρων του αιτητή, Χρυσόστομος Νικολάου, είπε πως εναπόκειται στον ίδιο τον τέως Δήμαρχο να αποφασίσει κατά πόσο θα ασκηθεί έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, εντός 14 ημερών, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή, είπε, ωστόσο “δεν συμφωνούμε, για το λόγο ότι είχαμε κάνει κάποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις, που κατά την άποψη μας ήταν ικανοποιητικές και δικαιολογούσαν την επανακαταμέτρηση των ψήφων”.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως δεν έγιναν επίσημα γραπτές ενστάσεις από τους αντιπροσώπους του ΑΚΕΛ κατά την καταμέτρηση των ψήφων, ο κ.Νικολάου είπε πως ” δεν θεωρούμε ότι η μη υποβολή ένστασης από μέρους τους εμπόδιζε τον αιτητή να προσβάλει το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν και εφόσον υπήρχε μαρτυρία και πράγματι υπήρχε μαρτυρία, ότι έγιναν λάθη κατά την καταμέτρηση”.
Κάθε απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί τομή δικαίου την οποίαν ο καθένας πρέπει να σεβαστεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Αγγελίδης, δικηγόρος του Δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαϊδη.
“Εδώ ήταν μια μάχη νομική θα έλεγα, γιατί στα πραγματικά γεγονότα δεν υπήρξε οποιαδήποτε μαρτυρία που να καταδεικνύει ότι κατά τον ουσιώδη χρόνο της καταμέτρησης και διαλογής, υπήρξε οποιαδήποτε ένσταση” είπε και συμπλήρωσε “άρα, τα νομικά επιχειρήματα ήταν αυτά που έχουν δώσει και τη λύση στη διαδικασία”.
Υπογράμμισε ακόμη το γεγονός της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός του τρίμηνου χρονικού περιθωρίου που προβλέπει η νομοθεσία από την ημέρα καταχώρησης της εκλογικής αίτησης, κάτι που δεν απέκλεισε να εγερθεί εάν δοθεί συνέχεια με άσκηση έφεσης από τον αιτητή.
ΚΥΠΕ