Α. Νεοφύτου στην Αυτοδιοίκηση: Οι εκλογές καθορίζουν την πορεία της Ευρώπης

Αβέρωφ Νεοφύτου
Reading Time: 4 minutes

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με συνέντευξη στην Αυτοδιοίκηση, αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα, που οδήγησαν και στην έξαρση της ακροδεξιάς, σημειώνοντας ότι αυτά θα λυθούν με πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη.

Ο κ. Νεοφύτου δηλώνει επίσης, ότι επιτυχία για το κόμμα «θα είναι να μην παραδώσουμε την Ευρώπη στους λαϊκιστές και στους δημαγωγούς».

Ακολουθεί η συνέντευξη

Της Αντωνίας Λαμπράκη

  • Συχνά αποδίδετε προσεγγίσεις ευρωσκεπτικισμού και αντιευρωπαϊσμού σε πολιτικές δυνάμεις. Αυτές όμως, οι τάσεις δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικοκοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, που σε μεγάλο βαθμό βρίσκει αντίθετους τους Ευρωπαίους πολίτες;

Είναι γεγονός πως η ΕΕ κατά τα προηγούμενα χρόνια βίωσε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων πολιτών να χάσει την εμπιστοσύνη του στην Ευρώπη, στο οικοδόμημα για το οποίο άπαντες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να φτάσει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα. Αντιλαμβανόμαστε αυτή την απογοήτευση και εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχουμε γίνει δέκτες αυτής.

Όλα αυτά όμως, λειτούργησαν εποικοδομητικά για εμάς, εφόσον αποτέλεσαν το σημείο εκκίνησης για ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου είναι οι πολιτικές προτάσεις που εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις επερχόμενες εκλογές και τις οποίες θα αναπτύξω.

Πρώτα όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής, είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς στοχευμένα να βελτιώσεις τα όποια κακώς κείμενα της ΕΕ μέσω συγκεκριμένων προτάσεων και πολιτικών και άλλο να επιζητείς την αποδόμηση και την κατάρρευση, όπως κηρύττουν οι ευρωσκεπτικιστές και οι αντιευρωπαϊστές στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. Αυτή η απόπειρα επιστροφής στο παρελθόν, κατά το οποίο η Ευρώπη γνώρισε μόνο τη διχόνοια, ως αποτέλεσμα δημαγωγίας των ακραίων, είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τα τρωτά της με συγκεκριμένες πολιτικές και όχι με αφορισμούς και αναθέματα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με το ΕΛΚ, τη μεγαλύτερη ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, συναισθανόμενοι την ευθύνη και ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το σπίτι μας, στα χέρια των ακραίων, καταθέτουμε για τις ευρωεκλογές 12 σαφείς προτάσεις που εδράζονται σε τρεις πυλώνες που θα καταστήσουν την Ευρώπη:

Δείτε επίσης:  Αλλάζει η ώρα - Πότε τερματίζεται η θερινή ώρα

Πιο ισχυρή: με επιπρόσθετους 10.000 συνοριοφύλακες ως το 2022 θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα σύνορα της Ευρώπης και θα σταματήσει η παράνομη μετανάστευση, ενώ με συνένωση πόρων και δομών θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα ευρωπαϊκό FBI.

Πιο έξυπνη: με σύζευξη δυνάμεων μέσα από ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου. Με τη δημιουργία πέντε εκατ. θέσεων εργασίας για νέους. Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας έξυπνων σπιτιών που θα διασφαλίζει ότι οι ηλικιωμένοι θα συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι, και όχι σε οίκους ευγηρίας, και με τη στοχευμένη κατάργηση 1.000 ξεπερασμένων κανονισμών για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Πιο ανθρώπινη: με πολιτικές όπως η δημιουργία Ταμείου Ψηφιακής Μετάβασης για τους εργαζόμενους που πλήττονται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας. Με τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων για νέες οικογένειες, ώστε να αποκτήσουν δικό τους σπίτι. Για μια Ευρώπη που μπορεί να εφαρμόσει σε παγκόσμιο επίπεδο πολιτικές που αφορούν στην απαγόρευση της παιδικής εργασίας και λύσεις στη μάχη για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Σας ανησυχεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα;

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών. Με πολιτικές που θα έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο όπως αυτές που προανέφερα, οι οποίες αποτελούν το πολιτικό μανιφέστο του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν βαρύνουσα σημασία εφόσον αφορούν στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ευρώπη, αλλά και η Κύπρος εντός της ΕΕ.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η Ευρώπη βρίσκεται σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι και έχουμε να επιλέξουμε είτε τη δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου μέλλοντος, είτε να μείνουμε «κολλημένοι» στο θυμό και στις οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Είναι γεγονός και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Η ενωμένη Ευρώπη απειλείται από λαϊκιστές και δημαγωγούς που κηρύττουν τον φόβο και το μίσος και από μια Αριστερά που είναι κολλημένη στο παρελθόν.

  • Πιστεύετε ότι το Ευρωκοινοβούλιο και γενικότερα η ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη λειτουργικής λύσης του Κυπριακού;
Δείτε επίσης:  Απευθείας δρομολόγια Λάρνακας - Πανεπιστήμιου Κύπρου, ζητά ο Βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας

Η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχουν καταθέσει επανειλημμένως απόψεις και προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ως προς τον ρόλο που μπορεί να έχει η ΕΕ σε περίπτωση λύσης. Μιας λύσης που πρέπει να είναι βιώσιμη και εντός του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, τόσο προς όφελος των Ε/κ όσο και προς όφελος των Τ/κ. Σε αυτό το πλαίσιο, όχι μόνο δεν έχουν θέση οι αναχρονιστικές εγγυήσεις της Τουρκίας, αλλά είναι η ίδια η ΕΕ που μπορεί να φέρει τον ρόλο του εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας της χώρας. Κάτι που έχει καταθέσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Σκοπός είναι η μια και ενωμένη Κύπρος να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης σε ισότιμη βάση, ώστε να συμβάλει εποικοδομητικά στην πρόοδο της ΕΕ και να μην δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της, αλλά να είναι πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

  • Τι θα θεωρήσετε ως επιτυχία για τον ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές;

Επιτυχία για το Δημοκρατικό Συναγερμό και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι να μην παραδώσουμε την Ευρώπη στους λαϊκιστές και στους δημαγωγούς. Να πάρουμε την Ευρώπη και το μέλλον της στα χέρια μας και στις ευρωεκλογές να πούμε «όχι» σε όσους αντιστρατεύονται την πορεία προς την πρόοδο και γυρνούν την πλάτη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός μέσα από ένα δομημένο ψηφοδέλτιο, το οποίο συνενώνει την εμπειρία με την ανανέωση, την εντός Κύπρου πολιτική δράση με τα εκτός Κύπρου πολιτικά πεπραγμένα, και με γνώμονα την πρόοδο, επιλέγει την οδό του ασφαλούς μέλλοντος για όλη την Ευρώπη. Αυτή θα είναι επιτυχία για το Δημοκρατικό Συναγερμό, nα στείλουμε το μήνυμα ότι προχωράμε μπροστά.

In the news
Load More