Σχέδιο με την ονομασία «Κάθε Παιδί – Μετρά» προτείνει ο Βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κωνσταντίνου, με στόχο την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του στεγαστικού και του δημογραφικού προβλήματος.
Με επιστολή του προς τον Κυπριακό Σύνδεσμο Τραπεζών, η οποία κοινοποιήθηκε στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο κ. Κωνσταντίνου εισηγείται μείωση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με τη γέννηση κάθε παιδιού.
Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει μείωση του επιτοκίου με τη γέννηση του πρώτου παιδιού και πρόσθετη μείωση για κάθε επόμενο, προσφέροντας σταδιακά μεγαλύτερη οικονομική ελάφρυνση στις οικογένειες.
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρές δημογραφικές προκλήσεις, ενώ το αυξανόμενο κόστος απόκτησης κατοικίας δυσκολεύει σημαντικά τον οικογενειακό προγραμματισμό των νέων ζευγαριών.
Η πρόταση δεν καθορίζει συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης ούτε προϋποθέτει κρατική χρηματοδότηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της είτε από τον τραπεζικό τομέα είτε σε συνεργασία με το κράτος. Παράλληλα, εισηγείται τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδίου.
Σε δήλωση του ο Βουλευτής Λευκωσίας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι, «Δεν μπορούμε να μιλούμε για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας χωρίς να στηρίζουμε ουσιαστικά τα νέα ζευγάρια. Το στεγαστικό και το δημογραφικό είναι δύο προβλήματα που συνδέονται άμεσα. Με την πρότασή μας θέλουμε κάθε παιδί που έρχεται στον κόσμο να σημαίνει και μικρότερη οικονομική επιβάρυνση για την οικογένειά του. Ο τραπεζικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις που θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Κάθε παιδί μετρά και κάθε οικογένεια που μεγαλώνει αξίζει περισσότερη στήριξη».
Για να γίνει πιο κατανοητή η πρόταση, ας υποθέσουμε ότι ένα νέο ζευγάρι έχει στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας με επιτόκιο 4%. Με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, το επιτόκιο θα μπορούσε, ενδεικτικά, να μειωθεί στο 3,75%, με το δεύτερο παιδί στο 3,50% και με το τρίτο στο 3,25%.
Με αυτόν τον τρόπο, κάθε νέο παιδί θα συνεπάγεται πρόσθετη μείωση του επιτοκίου και, κατ’ επέκταση, μικρότερη μηνιαία δόση για την οικογένεια.












