A. Κυπριανού: H Κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις

Κυπριανού
Reading Time: 3 minutes

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστηκότητα. «Η κυβέρνηση πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσει, να καλυφθεί πίσω από τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να επιδιώξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε.
Τονίζοντας παράλληλα ότι «εάν κι εφόσον επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις της».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού επισήμανε πως «δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή ποιες είναι οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του με Αναστασιάδη, Ακινζί, Ερντογάν και Μητσοτάκη».

Ωστόσο σημείωσε πως «είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμα απόσταση η οποία χρειάζεται να καλυφθεί για να αναληφθεί πρωτοβουλία από τον ΓΓ του ΟΗΕ». «Θέλω να επαναλάβω τι έχει ξεκαθαρίσει με πολύ έντονο τρόπο ο κ. Γκουτέρες – για να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία έχει πει με ξεκάθαρο τρόπο ποια θα πρέπει να είναι η βάση της διαπραγμάτευσης δηλαδή το πλαίσιο του, οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις οι οποίες υπάρχουν στο κυπριακό καθώς επίσης ο ίδιος αναφερόταν στο άτυπο έγγραφο που επιχείρησε να καταθέσει στο Κρανς Μοντανά για την εφαρμογή της συμφωνίας, οι δύο ηγέτες αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014», πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας ότι το πλαίσιο του ΓΓ «μας καλύπτει και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων» πρόσθεσε σχετικά με το διαδικαστικό σκέλος, ότι «ο ΓΓ επιμένει ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε όπως έγινε στο Κρανς Μοντανά, δύο χωριστά τραπέζια, στο ένα συζητιούνται τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στο άλλο τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης». Ενώ συνέχισε τονίζοντας ότι κατά την άποψη του «Το πιο σημαντικό είναι η απαίτηση του ΓΓ να τον πείσουν οι δύο ηγέτες και οι όποιοι άλλοι ενδιαφερόμενοι κυρίως η Τουρκία – λέω εγώ – ότι αν αυτή την φορά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ότι θα είναι έτοιμοι να πάμε μέχρι τέλους».

Δείτε επίσης:  Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής συντάξεων και επιδομάτων ενόψει Χριστουγέννων

«Δεν γνωρίζουμε, θα επαναλάβω, πώς προτίθεται να προχωρήσει ο ΓΓ. Εκφράζουμε την ανησυχία μας και λέμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να στείλει το μήνυμα ότι αυτή την φορά θα είναι έτοιμη για να πάει μέχρι τέλους εφόσον κι αν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δίχως προσκόμματα και δίχως τις όποιες προϋποθέσεις» πρόσθεσε.

«Ο ΓΓ ήταν ξεκάθαρος -μπορεί μεν στο πλαίσιο να μην καταγράφεται η ανάγκη για ακύρωση της συνθήκης εγγύησης αλλά στις τοποθετήσεις του στα δείπνα, ο ΓΓ ήταν ξεκάθαρος και σε ό,τι αφορά την μια θετική ψήφο και πάλι ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει δεχτή σε όλους τους θεσμούς», σημείωσε.

Ενώ διευκρίνισε ότι «Εκφράζεται η άποψη από διάφορες πλευρές ότι η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα της. Απόλυτα σωστή αυτή η προσέγγιση. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει δώσει ερμηνεία γιατί λέει δεν είμαστε έτοιμοι να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Δεν τον πιστεύουμε, όμως τονίζουμε ότι εάν κι εφόσον επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Τουρκία να συνεχίσει με τον ίδιο προκλητικό τρόπο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και με τον ίδιο προκλητικό τρόπο σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς τους σε βάρος της Αμμοχώστου».

Δείτε επίσης:  Υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές για το δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς

Επισημαίνοντας, εν κατακλείδι ότι «η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα υποχρεώσει την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις προκλήσεις κι ελπίζουμε κι ευχόμαστε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό».

Από την άλλη σε δηλώσεις στην οικία του Γάλλου Πρέσβη, μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων για το θάνατο του Ζακ Σιράκ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «Η αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να εμπλακεί σε ένα νέο γύρο συνομιλιών για λύση πρέπει να φεύγει από την Κύπρο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως πράττει, αλλά και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας».

Προσθέτοντας ότι «όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το επαναλαμβάνει, θέλουμε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό στη συμφωνημένη βάση της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και λαμβανομένων υπόψη των έξι παραμέτρων του Γενικού Γραμματέα που είναι και η πεμπτουσία του Κυπριακού».

«Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στείλουμε ένα μήνυμα γιατί είναι η ώρα η κρίσιμη σε αυτό το σταυροδρόμι που βρισκόμαστε για το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού ελληνισμού», ανέφερε.

In the news
Load More