Την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν τον τριμερή τους διάλογο, ώστε να επιτύχουν βαθύτερες συνεργασίες σε όλους τους τομείς, εξέφρασαν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελούντα της Κρήτης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε παράλληλα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί ενεργά σε ένα διάλογο «που θα φέρει επιτέλους την ειρήνη στην Κύπρο με τη δημιουργία ενός κράτους που θα είναι απόλυτα συμβατό» με τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Τσίπρας εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Αθήνας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ενώ σημείωσε ότι ο τομέας ενέργειας ήταν ένα από τα σημαντικά σημεία των συζητήσεων στην Ελούντα.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της οριοθέτησης της ΑΟΖ, λέγοντας ότι κατά τη διμερή συνάντηση του με τον κ. Σίσι συμφώνησαν να βρουν τρόπο να παρακάμψουν «τις όποιες τεχνικές δυσκολίες και να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε το συντομότερο σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».
Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναφέρθηκε από την πλευρά του στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου στο Κυπριακό, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.
Κατά τη Σύνοδο στην Ελούντα, συμφωνήθηκε εξάλλου η δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας για καλύτερο συντονισμό της τριμερούς συνεργασίας, με έδρα της Κύπρο.
Στο πλαίσιο τελετής, μετά το πέρα της Συνόδου, υπογράφηκαν εξάλλου 4 τριμερή Μνημόνια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα Μνημόνιο με αντικείμενο την Τεχνική Συνεργασία Τελωνείων, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, Μνημόνιο για τη Συνεργασία στον Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας και Μνημόνιο μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων με τον αντίστοιχο οργανισμό της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν παράλληλα διμερή συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση.
Όπως εξάλλου πληροφορείται το ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή, κατά τη Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας επηρεάζει όλες τις χώρες και θα υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων. «Η απειλή για έναν αποτελεί ουσιαστικά απειλή εναντίον όλων» ανέφερε η ίδια πηγή.
Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στους αρμόδιους Υπουργούς να προχωρήσουν με τη δημιουργία σχηματισμών με νέες χώρες, που θα περιλαμβάνουν και τη Γαλλία.
Επίσης, τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός Άτυπου Ενεργειακού Φόρουμ, με έδρα την Αίγυπτο, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, για να συζητούν τα ενεργειακά ζητήματα.