Στην τοποθέτηση QR codes σε 20 συνολικά σημεία της παλιάς Αγλαντζιάς προχώρησε ο Δήμος. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Χριστίνας Παναγή, της Μικαέλας Κυθραιώτου και της Γεωργίας Λαδά Επιφανίου.
Ο Δήμος Αγλαντζιάς από πλευράς του αποδέχτηκε την εισήγηση των τριών γυναικών και μετά την ολοκλήρωση του project ανέλαβε τα έξοδα, την τοποθέτηση, αλλά και την προβολή της δράσης.
Τα QR codes τοποθετήθηκαν δίπλα από ιστορικά σημεία, με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών για την ιστορία της Αγλαντζιάς, η οποία έχει βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα από την τέταρτη χιλιετία π.Χ.
«Είμαστε εδώ για να μαθαίνουμε την ιστορία αυτή στη νέα γενιά και να την υπενθυμίζουμε στην παλαιότερη. Η Κύπρος μας οφείλει να προβάλλει την κληρονομιά της, η οποία αποτελεί και την περιουσία της», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανάρτηση του Δήμου Αγλαντζιάς στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook.
Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι δημότες της Αγλαντζιάς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τριών γυναικών και διηγήθηκαν τις εμπειρίες τους, οι οποίες πλέον είναι διαθέσιμες προς το κοινό, μέσω των QR code που τοποθετήθηκαν στα διάφορα ιστορικά μνημεία του Δήμου.
Όπως πληροφορείται η Αυτοδιοίκηση, η ιδέα για την τοποθέτηση των QR codes σε διάφορα σημεία αναφοράς προέκυψε από τις τρεις γυναίκες στο πλαίσιο διαδραστικής ξενάγησης παιδιών που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αγλαντζιάς.
Τα σημεία που επιλέγηκαν αρχικά για την τοποθέτηση των QR codes, θα αποτελούσαν κάποιες από τις πηγές στοιχείων που τα παιδιά καλούνταν να συλλέξουν στη συγκεκριμένη διαδραστική ξενάγηση. Οπόταν οι τρεις γυναίκες προχώρησαν σε ανοικτό κάλεσμα δημοτών, οι οποίοι θα μοιράζονταν τις εμπειρίες και τις μνήμες τους από τα παλαιότερα χρόνια στην Αγλαντζιά.
Από τις συζητήσεις που έγιναν όμως, προέκυψαν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία και πληροφορίες για την ιστορία της Αγλαντζιάς γενικότερα, και έτσι οι τρεις γυναίκες αποφάσισαν να επιλέξουν 20 βασικά σημεία αναφοράς, στα οποία θα τοποθετούνταν οι κωδικοί QR και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αυτόνομη ξενάγηση για τον κάθε επισκέπτη που επιθυμεί να μάθει περισσότερα για την Αγλαντζιά μιας άλλης εποχής.
Οι πληροφορίες που δίνονται μέσα από τους κωδικούς QR αφορούν σε μνήμες, ατομικές και συλλογικές και έχουν στόχο να μεταφέρουν στον κάθε επισκέπτη σε μια παλαιότερη κοινωνική πραγματικότητα, με αφετηρία το σημείο που είναι τοποθετημένη η κάθε πινακίδα. Τα σημεία αυτά δεν επιλέχθηκαν τυχαία αλλά ορίζουν το μέρος που παλαιότερα είχε μια άλλη λειτουργία.
Για παράδειγμα, η πινακίδα για τα παλαιά σινεμά τοποθετήθηκε στο κτήριο που λειτούργησε το πρώτο σινεμά, οι πινακίδες για το συνεργατικό, μπακάλικο, κτλ. στα αντίστοιχα σημεία. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πινακίδες που τοποθετήθηκαν σε 3 παλαιές βρύσες, αναφέρουν την ιστορία του συστήματος υδροδότησης της Αγλαντζιάς, ενώ η πινακίδα που βρίσκεται στο πρώτο σωματείο που λειτούργησε ποτέ στην περιοχή, αναφέρεται στην αθλητική και πολιτιστική δράση των Αγλαντζιωτών.
Τέλος, έξω από το Σωματείο Άτλας Αγλαντζιάς, τοποθετήθηκε πινακίδα με αναφορές στους Τουρκοκύπριους δημότες της Αγλαντζιάς, καθότι το κτήριο που στεγάζει το σωματείο αποτέλεσε κατοικία Τουρκοκύπριου.
Όλες οι πινακίδες βρίσκονται στην πλατεία Κυριάκου Καραολή και στους πέριξ δρόμους, σε ευδιάκριτα σημεία, εκτός από μερικές, οι οποίες βρίσκονται στις σπηλιές και την Παναγία τη Γλυκοφιλούσα στο Σκαλί.