Στην οδό Σταυρού στο Στρόβολο, θα θυμηθείς να αγαπάς! Ναι, ένα μοναδικό έργο που υπενθυμίζει τον άνθρωπο ότι είναι φτιαγμένος από αγάπη την οποία πρέπει να διαχέει.
Το «Remember to Love» που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, είναι ένα project το οποίο αποτελείται από έργα, που συνδυάζουν τη χρηστικότητα και τη διαδραστικότητα, με σκοπό τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση δημοσίων και ιδιωτικών χώρων.
Αυτό το project γεννήθηκε με σκοπό να φέρει θετικά μηνύματα και να υπενθυμίσει στον άνθρωπο την έκφραση του καλύτερού του εαυτού, ειδικά σε σημεία της πόλης όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων και μπορεί να δημιουργηθεί stress, όπως για παράδειγμα σταθμοί δημοσίων μέσων μεταφοράς, δρόμοι όπου προκαλείται μποτιλιάρισμα, κοντά σε σχολεία, νοσοκομεία, γήπεδα, εμπορικά κέντρα, πλατείες, πάρκα. Αυτά τα έργα αποτελούνται από δύο μέρη.
Το καλλιτεχνικό, το οποίο είναι ένα απλοποιημένο σχέδιο που εξελίσσεται σε τρισδιάστατη μορφή και το οποίο αποτελείται από σύμβολα, ώστε να είναι κατανοητό από όλες τις ηλικίες όπου ο «ποπ» χαρακτήρας τους φέρει με ένα ευθύ, ευχάριστο και προσιτό τρόπο βαθιά υπαρξιακά μηνύματα με θέμα την αγάπη Το δεύτερο και χρηστικό μέρος του έργου, είναι η βάση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κάθισμα.
Πάνω στα ξύλα του καθίσματος υπάρχουν χαραγμένες με λέιζερ λέξεις και φράσεις, όπως για παράδειγμα η μετάφραση της λέξης «ανιδιοτελής αγάπη» σε όλες τις γλώσσες ή η φράση «free will», που θέλει να υπενθυμίσει στον άνθρωπο την ελευθέρα βούληση της ψυχής να επιλέξει να ενωθεί και να εκφράσει στο επίπεδο που μπορεί μέσα από το σώμα και τις πράξεις τη θεία χάρη, για το σωματικό, συναισθηματικό, νοητικό και ψυχικό καλό με οραματισμό στη δημιουργία ενός φωτεινού μέλλοντος για τις ερχόμενες γενιές του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη. Αυτή είναι και η πρόθεση που ώθησε προς τη δημιουργία αυτού του project. Η τέχνη είναι κουλτούρα, παιδεία, πολιτισμός. Αυτό το είδος εικαστικής παρέμβασης, έχει σκοπό να προσαρμόσει το δημόσιο χώρο στην ανθρώπινη κλίμακα, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον συνάντησης που να διευκολύνει την επικοινωνία, υπενθυμίζοντας στον άνθρωπο την αληθινή του φύση και τη συνεχή εξέλιξη προς το καλύτερο.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Αλέξανδρος Γιωρκάτζης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981. Από τα 8 του χρόνια μέχρι τα 16, παρακολούθησε μαθήματα τέχνης με το γλύπτη Χρήστο Συμεωνίδη. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Αρχαγγέλου στον κλάδο των γραφικών τεχνών, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Περούτζια στον κλάδο της γλυπτικής.
Αφού επισκέφθηκε τις ακαδημίες της Ρώμης, του Μιλάνο, της Φλωρεντίας, της Καράρας επέλεξε να κάνει μεταγραφή στην ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνιας, όπου υπήρχαν περισσότερα εργαστήρια και χώρος για έρευνα καινούριων τεχνικών και υλικών.
Το 2006 – 2007 πήγε με το πρόγραμμα Erasmus στην ακαδημία Καλών Τεχνών της Μασσαλίας στη Γαλλία. Με την επιστροφή του στη Μπολόνια έκανε την πρώτη ατομική έκθεση, στην γκαλερί Art Synergy, με την υποστήριξη της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Μπολόνιας σαν επίσημο παράλληλο δρώμενο στα πλαίσια της Art Fair της Μπολόνιας. Τον ίδιο χρόνο προτάθηκε και κέρδισε το πρώτο κρατικό βραβείο στη γλυπτική(premio nazionale de le arti) με το έργο «conflitto» το οποίο εκτίθεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ιταλίας, στη Ρώμη. Παράλληλα με τις σπουδές έλαβε μέρος σε διάφορες εκθέσεις όπως: «TinaB», The Praque Contemporary Art Festival στη Τσεχία, «Imagina Arte», 10th Art Fair στην Reggio Emilia(Ιταλία), «Umano», International Film Festival Human Rights Night 9th Edition Bologna, «Stile Libero Italiano» στο Studio Darte Cannaviello Milano κ.α.
Το 2011 αποφοίτησε με άριστα από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνιας και η διπλωματική του έρευνα «Documento Essere Umano», με το γλυπτό «Documento» επιλέχθηκε από τους γλύπτες που αποφοίτησαν τα τελευταία 10 χρόνια από την Ακαδημία όπου προτάθηκε και έλαβε μέρος στην 54η διεθνή έκθεση τέχνης στην Μπιενάλε της Βενετίας «State of the Arts», Academies of Fine Arts στην Arsenale, Tesse di San Cristoforo.
Συνέχισε να ζει και να εργάζεται στη Μπολόνια λαμβάνοντας μέρος σε εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα σε Ιταλία και Γερμανία.
Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 2013, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί Alpha C.K. Το 2014 προσκλήθηκε και έλαβε μέρος σε ατομική έκθεση «Harmony and Contrast» στο μουσείο γλυπτικής «Il Cassero per la Scultura Italiana dell’ottociento e del noveciento» που επιμελήθηκε από τον διευθυντή του μουσείου, Ακαδημαϊκό και Ιστορικό Τέχνης με ειδίκευση στη γλυπτική, Alfonso Panzetta.
Μεταξύ άλλων εκθέσεων το 2015 έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση του Design «Salone del mobile» στο Μιλάνο με την γκαλερί Barbara Friggerio, το 2016 στη Διεθνή Έκθεση Τέχνης Art Athina με την γκαλερί Alpha C.K., σε ομαδική έκθεση στη Minima Gallery στη Μύκονο όπου και συνεργάζεται. Το 2018 λαμβάνει μέρος στην 16η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής στην Bienalle της Βενετίας στο κυπριακό παβίλιον «I am where you are» όπως επίσης και στην πρώτη Bienalle της Λάρνακας οπου κέρδισε το πόρτο βραβείο .
Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ιταλίας στη Ρώμη, στη συλλογή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, στο American Heart Institute και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αλβανία, Βερολίνο, Κολομβία και Κύπρο. Ένα από τα κύρια θέματα του Αλέξανδρου είναι η ανθρώπινη ύπαρξη και η εξέλιξη της συνείδησης.