Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφτηκε στις 3 Απριλίου 2024, μεταξύ του Δήμου Λευκωσίας και του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα, το Smart Nicosia του Δήμου Λευκωσίας θα διαθέσει την τεχνογνωσία, τις πρακτικές και τις υποδομές του για να υποστηρίξει εφαρμογές Smart Rural Areasστον Λυθροδόντα.
Στον χαιρετισμό του ο κοινοτάρχης Λυθροδόντα κ. Νίκος Καρατζιάς ανέφερε ότι: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για εμάς, καθώς μέσα από το Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπογράφουμε σήμερα, η εμπειρία και η τεχνογνωσία του Δήμου Λευκωσίας σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού ως προς τον σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων και συστημάτων Έξυπνης Πόλης, θα είναι πλέον διαθέσιμη και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα και ως εκ τούτου και στο Σύμπλεγμα Μαχαιρά που δημιουργείται την 1η Ιουλίου και το οποίο περιλαμβάνει 7 Κοινότητες με πληθυσμό πέραν των 10.000 κατοίκων.
Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι η περίοδος που διανύουμε, είναι η περίοδος των μεγάλων εξελίξεων στην τεχνολογία και ιδιαίτερα στις τεχνολογίες που συνδέονται με το διαδίκτυο και την τεχνητή νοημοσύνη. Χωρίς αμφιβολία η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έκανε τεράστια άλματα προόδου, χαρίζοντας μας τεράστιες δυνατότητες που διευκολύνουν τη ζωή μας.
Τεχνολογίες που μας επιτρέπουν άμεση επικοινωνία, πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών, περισυλλογή και επακριβή ανάλυση δεδομένων και οικονομίες κλίμακας. Για εμάς, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αξιοποίηση τους δεν μπορεί παρά να αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας.»
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης δήλωσε ότι, «Υπογράφουμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Λευκωσίας με την κοινότητα Λυθροδοντα, που αποτελεί την μεγαλύτερη Κοινότητα σε ένα από τα μεγαλύτερα Συμπλέγματα που δημιουργούνται με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό του Συμπλέγματος Μαχαιρά.
Οι έξυπνοι σχεδιασμοί, καταλαμβάνουν πλέον όλο και περισσότερο έδαφος στην φιλοσοφία και ανάπτυξη του αστικού σχεδιασμού και φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα κατέχουν και σημαντικό μερίδιο και των «αγροτικών περιοχών».
Ο Δήμος Λευκωσίας, έχοντας αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα σύγχρονο μοντέλο υποδομών και συστημάτων έξυπνης πόλης, έχει αποκτήσει μια πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού και υλοποίησης των λύσεων Έξυπνης Πόλης. Οι θεματικές και οι λύσεις ποικίλουν.
Αυτή λοιπόν την γνώση και εμπειρία, χαιρόμαστε ιδιαίτερα να μεταφέρουμε και δεν το σκεφτήκαμε δεύτερη φορά, όταν μας έγινε η πρόταση συνεργασίας από την κοινότητα για βοήθεια, θέτοντας τα πρώτα θεμέλια επέκτασης των έξυπνων σχεδιασμών και στην επαρχία της Λευκωσίας.»
Ο Λυθροδόντας, με πληθυσμό που αγγίζει τους 3.500 κατοίκους με αυξητική τάση, χωροθετείται σε κομβικό σημείο, κοντά στον Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας, αλλά και το Δάσος Μαχαιρά, με το μοναδικό του φυσικό περιβάλλον. Οι αναπτυξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κοινότητα Λυθροδόντα είναι άμεσα συνυφασμένες με τις ανάγκες του σύγχρονου πολίτη, αλλά και του πολίτη του μέλλοντος.
Με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λευκωσίας και Κοινότητας Λυθροδόντα, προωθείται μία πολυεπίπεδη συνεργασία, σε τεχνική και γνωμοδοτική βάση. Η συνεργασία που θα διαρκέσει 5 έτη, καλύπτει τους παρακάτω τομείς:
· Μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού.
· Μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα εφαρμογής λύσεων Έξυπνης Πόλης.
· Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού του Κέντρου Ελέγχου του Smart City Nicosia.
· Κοινές πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και άλλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
· Κοινή συμμετοχή σε αναπτυξιακά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
· Ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Σε άμεση προτεραιότητα του Κοινοτικού Συμβουλίου Λυθροδόντα για τους προσεχείς μήνες είναι η εφαρμογή των έξυπνων λύσεων του Smart Nicosia που αφορούν: Έξυπνη Διαχείριση Φωτισμού στο οδικό δίκτυο (Smart Lighting Management System), Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων σε σημεία που είναι τοποθετημένοι μεγάλοι κάδοι (Smart Waste Management), Έξυπνη Παρακολούθηση Ποιότητας Αέρα με βάση περιβαλλοντικές μετρήσεις (Air quality) και συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για πιο αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινότητας.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.