Την άμεση επανεξέταση του κρατικού προϋπολογισμού του 2027, με ουσιαστική ενίσχυση των αναπτυξιακών έργων που αφορούν τη Λεμεσό, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Δήμαρχοι Μείζονος Λεμεσού και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ), εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την απουσία έργων ζωτικής σημασίας για την πόλη.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μη πρόβλεψη κονδυλίων για έργα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο, όπως σημειώνουν, έχει φτάσει στο απροχώρητο, με χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται καθημερινά στους δρόμους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάσταση επηρεάζει την ποιότητα ζωής, την οικονομική δραστηριότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Μόλις τρία έργα ύψους €57 εκατ. για τη Λεμεσό
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που επικαλούνται οι υπογράφοντες, από τα αναπτυξιακά έργα συνολικής αξίας €1,5 δισ., μόλις τρία έργα, συνολικού ύψους €57 εκατ., αφορούν τη Λεμεσό. Το ποσό αντιστοιχεί στο 3,8% του συνόλου και, όπως υποστηρίζουν, δεν ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της πόλης.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, παράλληλα, ότι σημαντικά οδικά έργα εξακολουθούν να εκκρεμούν, με πρώτο τον Βόρειο Παρακαμπτήριο και τις αναγκαίες κάθετες συνδέσεις του.
Οι Δήμαρχοι και το ΕΒΕΛ κάνουν λόγο για επανειλημμένες εξαγγελίες και δεσμεύσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί, σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τον Βόρειο Παρακαμπτήριο διαρκεί εδώ και τρεις δεκαετίες.
Τα αιτήματα προς την Κυβέρνηση
Οι Δήμοι και οι οργανωμένοι φορείς της Λεμεσού ζητούν από την Κυβέρνηση:
Άμεση επανεξέταση του κρατικού προϋπολογισμού του 2027, με ενίσχυση των αναπτυξιακών έργων που αφορούν την πόλη.
Συγκεκριμένες και δεσμευτικές αποφάσεις για τον Βόρειο Παρακαμπτήριο και σειρά άλλων κρίσιμων οδικών έργων, μεταξύ των οποίων οι οδοί Ευαγόρα Λαβίθη, Συνεργατισμού, Νίκαιας, Βυθκιών, Αγίου Αθανασίου, Ανδρέα Παπανδρέου, Ηλία Καννάουρου και Πετράκη Γιάλουρου.
Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ωρίμανση, τη χρηματοδότηση, την προκήρυξη και την κατασκευή των έργων που έχουν ήδη εξαγγελθεί και συμφωνηθεί στη σύσκεψη μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου Μεταφορών, στις 24 Ιουλίου 2026.
Άμεση ανάληψη ευθύνης από τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων και των καθυστερήσεων που εμποδίζουν την προώθηση των έργων.
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρμόδιους Υπουργούς, με στόχο την παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών, με δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.
Κοινή σύσκεψη με τους βουλευτές Λεμεσού
Οι υπογράφοντες τονίζουν ότι η Λεμεσός εκφράζει ενιαία τις διεκδικήσεις της και δηλώνουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν κάθε θεσμικό μέσο μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και αποτελέσματα.
Παράλληλα, ανακοινώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με τους βουλευτές Λεμεσού, με στόχο τον συντονισμό των περαιτέρω ενεργειών και τη λήψη μέτρων.












