Στο επίκεντρο η στήριξη των παραγωγών, η ενίσχυση του θεσμού των λαϊκών αγορών και το υδατικό
Τη Λαϊκή Αγορά Στροβόλου επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Χρίστος Σενέκης, στο πλαίσιο της παγκύπριας περιοδείας του για επαφή και διάλογο με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
Κατά την επίσκεψή του, ο Υπουργός, μαζί με τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Σταύρο Σταυρινίδη και συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους αγροτικών οργανώσεων, περιηγήθηκε στους χώρους της Λαϊκής Αγοράς και συνομίλησε με παραγωγούς και καταναλωτές για ζητήματα που τους απασχολούν.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Σενέκης υπογράμμισε τη σημασία του θεσμού των λαϊκών αγορών, σημειώνοντας ότι «η σημερινή μας επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά του Στροβόλου γίνεται στο πλαίσιο της παγκύπριας περιοδείας μας, για να συναντήσουμε και να ακούσουμε τους παραγωγούς μας αλλά και να συναντήσουμε και τους καταναλωτές».
«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό τον θεσμό της λαϊκής αγοράς γιατί φέρνει σε άμεση επαφή τους παραγωγούς μας με τους καταναλωτές, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών μας, αλλά ταυτόχρονα προσφέροντας ποιοτικά φρέσκα προϊόντα στους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές», ανέφερε.
Ο Υπουργός ευχαρίστησε, παράλληλα, τον Δήμο Στροβόλου για την άψογη συνεργασία στη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς, η οποία, όπως σημείωσε, συμβάλλει ουσιαστικά στη σμίκρυνση της διαφοράς μεταξύ της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός και της τιμής που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής.
Ερωτηθείς για το υδατικό και την αξιολόγηση των δεδομένων μετά τη συνάντησή του με τις αγροτικές οργανώσεις, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη. «Βεβαίως είχαμε μια καλύτερη χρονιά φέτος υδρολογικά. Θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε περισσότερο στις ανάγκες των παραγωγών μας το αμέσως επόμενο διάστημα, διασφαλίζοντας όμως την υδατική επάρκεια για τον τόπο μας για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, σε σχέση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για νέες μονάδες αφαλάτωσης, ο Υπουργός τόνισε ότι η διαμόρφωση της στρατηγικής ενίσχυσης των υδατικών αποθεμάτων της χώρας αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
«Θεωρούμε ότι έχουμε καταλήξει σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα καλύπτει 100% τις ανάγκες ύδρευσης της χώρας, ούτως ώστε μέσα από τα αποθέματα των φραγμάτων οι γεωργοί μας να είναι σε πρώτη προτεραιότητα», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένονται αποφάσεις σε σχέση με την κατανομή νερού προς τους γεωργούς, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι «οι τελικές μας ανακοινώσεις θα είναι τις αμέσως επόμενες μέρες».
Ερωτηθείς ακολούθως για τις προκλήσεις που έχει ενώπιόν του το Υπουργείο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Όπως ανέφερε, το Υπουργείο είναι επανδρωμένο με αξιόλογους τεχνοκράτες, με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν του. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της διαβούλευσης με τον αγροτικό κόσμο. «Και με τη διαβούλευση και με τους παραγωγούς μας, με τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τις αγροτικές οργανώσεις με διαβούλευση, θα διαμορφώσουμε αυτά τα εργαλεία, αυτές τις πολιτικές που θα ενισχύουν πραγματικά τον πρωτογενή τομέα, μέσα και από τη διαμόρφωση των θέσεών μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική», ανέφερε συγκεκριμένα.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Σταυρινίδης, καλωσόρισε τον Υπουργό στη Λαϊκή Αγορά, σημειώνοντας ότι η άμεση και θετική ανταπόκρισή του στην πρόσκληση για την επίσκεψη καταδεικνύει την έμπρακτη στήριξή του στον θεσμό των λαϊκών αγορών.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν πετυχημένο θεσμό, τον οποίο οι τοπικές αρχές οφείλουν να αναβαθμίσουν και να εκσυγχρονίσουν περαιτέρω, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των γεωργών. Σημείωσε ότι η Λαϊκή Αγορά Στροβόλου μεταφέρθηκε το 2019 στον σημερινό χώρο, ο οποίος διαθέτει επαρκή χώρο στάθμευσης και άνετους και ευρύχωρους διαδρόμους για τους επισκέπτες.
Σημείωσε ότι ο Δήμος βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς, ακούει τα αιτήματά τους και καταβάλλει προσπάθειες για συνεχή βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας της Λαϊκής Αγοράς, ενώ ευχαρίστησε και τις αγροτικές οργανώσεις για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στη στήριξη των γεωργών.
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Στροβόλου θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τον θεσμό των λαϊκών αγορών, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία για ενεργότερη στήριξη από το κράτος και για ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από τον νέο Υπουργό.
Ο κ. Χρίστος Παπαπέτρου, Πρόεδρος της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ), ανέφερε ότι η Λαϊκή Αγορά Στροβόλου είναι μία από τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν παγκύπρια και η οποία έχει εξελιχθεί και ανασυγκροτηθεί στο πλαίσιο και της νέας νομοθεσίας. Όπως σημείωσε, στόχος όλων είναι να διασφαλίζονται ποιοτικά προϊόντα στους καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο το εισόδημα των παραγωγών, αλλά και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα σήμερα που το έχουν περισσότερο ανάγκη.












