Στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου Νικόδημου Δαμιανού και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου “2nd Greece – Cyprus Summit”, στη Λευκωσία.
Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εισαγωγή της εφαρμογής του «Ψηφιακού Πολίτη» από τις 5 Δεκεμβρίου.
Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι 3 εκατ. Έλληνες έχουν πλέον ψηφιακές ταυτότητες και ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, όπως και εισιτήρια ποδοσφαιρικών αγώνων, ένα μέτρο που, όπως σημείωσε, έχει συμβάλει σημαντικά στον μετριασμό φαινομένων βίας στα γήπεδα.
Ακολούθως, ο κ. Δαμιανού είπε ότι το μεγαλύτερο κέρδος από τη διμερή συνεργασία αφορά στη μεταφορά της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας της Ελλάδας από τα δύο χρόνια προσπαθειών ψηφιοποίησης των υπηρεσιών.
Σημείωσε ότι ο «Ψηφιακός Πολίτης» είναι το αποτέλεσμα πέντε μηνών συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και θα περιέχει σε πρώτη φάση την ταυτότητα, την άδεια οδήγησης και το πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΜΟΤ).
Επόμενο βήμα σύμφωνα με τον Υφυπουργό αποτελεί η διαλειτουργικότητα των δύο εφαρμογών, γεγονός που, όπως σημείωσε, θα τις καταστήσει τις δύο πρώτες χώρες στην Ευρώπη που θα το καταφέρουν, επισημαίνοντας πως είναι εφικτό αυτή να καταστεί λειτουργική το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Συνοπτικά, χαρακτήρισε τον «Ψηφιακό Πολίτη» ως την πρώτη από μία ομπρέλα δράσεων αναφορικά με την αλληλεπίδραση του πολίτη με το δημόσιο, με τη δεύτερη να αποτελεί η κυβερνητική πύλη gov.cy, τρίτη ο ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος θα απαντά σε ερωτήσεις πολιτών και θα κάνει αρχή με ερωτήσεις για τις κοινωνικές ασφαλίσεις εντός του Δεκεμβρίου, ενώ η τέταρτη αφορά τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, σχετικά με τις οποίες, όπως είπε, καταβάλλεται προσπάθεια να είναι έτοιμα τα ΚΕΠ και να μπορούν οι πολίτες να τις παραλαμβάνουν.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε ως επόμενο βήμα την απαλλαγή των πολιτών από την ψηφιακή γραφειοκρατία, προσθέτοντας ότι είναι ήδη δυνατή η ασφάλιση αυτοκινήτου μέσω του e-wallet, ενώ θα ακολουθήσει η δυνατότητα αλλαγής παρόχων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. «Σκοπός είναι όλο το κράτος στο κινητό μας», τόνισε.
Οι δύο Υπουργοί ανέδειξαν επίσης τη σημασία συνεργασίας τόσο σε τεχνικά όσο και νομοθετικά ζητήματα προκειμένου οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών να ευθυγραμμίζουν τις αποφάσεις πολιτικής με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις.
Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Δαμιανού είπε ότι η Κύπρος διαθέτει 100% πληθυσμιακή κάλυψη από δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5G, ενώ θα είναι ίσως η πρώτη χώρα με 100% κάλυψη από οπτικές ίνες μέχρι τέλος του 2025.
Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, ο κ. Παπαστεργίου είπε πως η εφαρμογή των καμερών και των υπόλοιπων μέτρων οδικής ασφάλειας στην Κύπρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι αύριο παρουσιάζεται στην Ελλάδα ένα «νέο γρήγορο, ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα ελεγχόμενης οδικής ασφάλειας», με δυνατότητα επίδοσης κλήσεων στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη.
Αναφορικά με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Δαμιανού είπε πως υπάρχει σημαντικό πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας AI factories (εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης) με στόχο τη δημιουργία οικοσυστήματος για παροχή εργαλείων, υπηρεσιών και υπολογιστικής ισχύος και τον εντοπισμό τομέων όπου υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τομείς επικέντρωσης για εθνικούς και πολιτιστικούς λόγους.
Εξάλλου, σε άλλο πάνελ συζήτησης με θέμα την οικονομία, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Χρίστος Δήμας, είπε ότι η συνεργασία της Ελληνικής με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι διαχρονική, με διαρκείς προσπάθειες ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ώστε να έχουν και οι δύο χώρες τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Προσέθεσε ότι έλαβε χώρα νωρίτερα την Τετάρτη συνάντηση εκπροσώπων των κυβερνήσεων των δύο χωρών κατά την οποία συζητήθηκαν τα ζητήματα της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος και της καταπολέμησης της διαφθοράς, το ζήτημα του κράτους δικαίου, η φορολογία και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Συμπλήρωσε ότι οι τακτικές τέτοιου είδους συσκέψεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και η ανταλλαγή απόψεων για όλα τα ζητήματα είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει και τις δύο χώρες ώστε να επιτύχουν ακόμα υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε πολλά διαφορετικά πεδία πολιτικής.