Ολοκληρώθηκε η εναέρια αποτύπωση της κατάστασης της φωτιάς στην επαρχία Λεμεσού, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας και υπεύθυνο συντονιστή για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, Ανδρέα Γρηγορίου να δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι υπολογίζεται να έχουν καεί από 7,5 μέχρι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.
Όπως ανέφερε ο κ.Γρηγορίου, ο οποίος βρισκόταν το πρωί επί του ελικοπτέρου που πέταξε πάνω από την περιοχή, μαζί με τον αρχιπύραρχο Νίκο Λογγίνο, για την αποτύπωση της κατάστασης, «φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες, αλλά τα πτητικά μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν όπου υπάρχει καπνός για να προλάβουμε αναζωπυρώσεις, ενώ υπάρχει αρκετό προσωπικό από όλες τις υπηρεσίες περιμετρικά της φωτιάς, με πυροσβεστικά οχήματα και εκσκαφείς, για δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων».
Ερωτηθείς σχετικά με την έκταση της καταστροφής, είπε πως «η εκτίμηση που μας δίνουν είναι γύρω στα 7,5 με 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα» και πως «είναι μεγάλη στεναχώρια, θυμός και απογοήτευση να βλέπεις μεγάλες εκτάσεις να είναι κρανίου τόπος, μόνο μαύρο και χωρίς πράσινο».
Διευκρίνισε ότι το πρώτο ελληνικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Canadair αναμένεται γύρω στις 10 το πρωί και το δεύτερο αργότερα, το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της οποίας έτυχε, «έγινε συνεννόηση να μην έρθει το ελικόπτερο από το Λίβανο και με το Ισραήλ είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση».
Στο συντονιστικό κέντρο, μεταξύ Παραμύθας και Φασούλας, συνέχισε ο κ.Γρηγορίου, βρίσκονται η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, η Υφυπουργός Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ενώ στην κοινότητα Αψιού, όπου επίσης λειτουργεί συντονιστικό κέντρο, βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας.
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά αναφέρει η Υπ. Δικαιοσύνης, στο συντονιστικό η Α.Δημητρίου
Δεν υπάρχουν εστίες φωτιάς και η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου. Στο συντονιστικό κέντρο στην Παραμύθα βρίσκεται η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.
Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ (twitter), η Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται υπό έλεγχο, χωρίς εστίες φωτιάς. Όλες οι δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ετοιμότητα», προσθέτει.
Σημειώνει ακόμη ότι το επιχειρησιακό πλάνο, με την χρήση πτητικών μέσων από Κύπρο και εξωτερικό, αναπροσαρμόζεται συνεχώς, αναλόγως των συνθηκών», υπογραμμίζοντας ότι «αναμένονται δυνατοί άνεμοι το απόγευμα».
Εν τω μεταξύ, η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, έφτασε το πρωί στο συντονιστικό κέντρο της Παραμύθας, όπου ενημερώνεται για την κατάσταση.