Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των μέτρων και επικρατεί μία ανησυχία σχετικά με την επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού και του γυμνασίου μετά και από τον εντοπισμό τεσσάρων θετικών κρουσμάτων από εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε σχολεία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ Αβραάμ Ηλία σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζει την δική του άποψη όσον αφορά το ερώτημα που ταλαντεύει τους πολίτες το τελευταίο διάστημα «Να πάνε η όχι τα παιδιά σχολείο;»
Αρχικά, ο Δρ Ηλία ανέφερε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη ανησυχία από μέρους των γονέων εάν τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο ή όχι για τις επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν έως τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους. Αξίζει τον κόπο να εκτεθούν τα παιδιά στον κίνδυνο πιθανής μόλυνσης από τον ιό, αυξάνοντας έτσι παράλληλα τις πιθανότητες διασποράς του στο άμεσο τους περιβάλλον αλλά και στην κοινότητα ευρύτερα;»
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «ανασκοπώντας τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά την Πανδημία από τον Covid-19 στην Κύπρο, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι καταφέραμε με τα έγκαιρα προληπτικά μέτρα καθολικής απομόνωσης των πολιτών, να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση της. Αυτή, θα έπαιρνε ανεξέλεγκτη τροπή όπως αυτό συνέβη σε χώρες του εξωτερικού οι οποίες έλαβαν αργοπορημένα μέτρα. Έτσι, φτάσαμε τις τελευταίες ημέρες τα περιστατικά να μειωθούν σε μονοψήφιους αριθμούς. Τούτο, το καταφέραμε με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.»
Έπειτα, εξήγησε ότι είναι δικαιολογημένο να αναρωτιέται μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εάν αξίζει τον κόπο για λίγες μόνο ημέρες φοίτησης των μαθητών στα σχολεία να χαλάσουμε ότι καλό κτίσαμε με έως τώρα.
«Μία απορία απολύτως δικαιολογημένη εάν είμαστε σίγουροι ότι η Πανδημία θα εξαφανιζόταν εντελώς από τον τόπο, τους επόμενους λίγους μήνες και θα αποτελούσε μια θλιβερή παρένθεση στη ζωή μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήμουν κάθετα αντίθετος στο άνοιγμα των σχολείων για τις επόμενες λίγες ημέρες. Δυστυχώς όμως, τα έως τώρα δεδομένα, δεν υποστηρίζουν την άποψη αυτή.», σημείωσε ο Δρ Ηλία.
Προϋποθέσεις για άμεση εξάλειψη της πανδημίας
Για να επιτευχθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δρ Ηλία η άμεση εξάλειψη της Πανδημίας αυτής απαιτείται τουλάχιστον μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Η άμεση διάθεση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, πριν το τέλος του έτους. Τα έως τώρα δεδομένα δεν υποστηρίζουν την άποψη αυτή.
2. Η διάθεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τον ιό Covid-19. Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ούτε αυτό είναι εφικτό.
3. Η εξασθένηση και η παγκόσμια εξαφάνιση του ιού τους αμέσως επόμενους λίγους μήνες. Δυστυχώς, ούτε και αυτό είναι πιθανό παρ’όλο που είναι επιθυμητό.
4. Να παραταθεί η σφράγιση των συνόρων έως ότου έχουμε ασφαλές εμβόλιο ή θεραπεία. Κάτι τέτοιο φαίνεται αδύνατο γιατί θα καταρρεύσει η οικονομία του κράτους.
Μάλιστα, όσον αφορά τον τουρισμό υπογράμμισε ότι «είναι δε γνωστό ότι η κύρια πηγή εσόδων μας είναι ο τουρισμός, πράγμα που επιβάλλει τη γρηγορότερη άρση των περιορισμών. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος διασποράς του ιού πάλι υφίσταται ακόμη και με τον έλεγχο όλων των επισκεπτών πριν την είσοδο στο νησί, για Covid-19».
Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε τον ιό, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική περίοδο, που όπως ανέφερε ο Δρ Ηλία, «τα πράγματα είναι εντελώς ελεγχόμενα και η μεταδοτικότητα του ιού μειώνεται κάθετα λόγω καιρικών συνθηκών».
«Είναι λοιπόν καιρός ελεγχόμενα και με μέτρο, να βγούμε από τα καταφύγια μας για να αντιμετωπίσουμε την ωμή πραγματικότητα», ανέφερε.
Τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δρ Ηλία «τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα και στατιστικές, έχουν δείξει ότι τα παιδιά νοσούν σπανιότερα (1-5% του συνόλου), ενώ οι σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, εξακολουθούν να είναι σπάνιες στην παιδική ηλικία».
«Επομένως», πρόσθεσε στη συνέχεια «τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο έστω και για λίγες ημέρες, όχι γιατί είναι πειραματόζωα όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, γιατί κανένας δεν παίζει με την υγεία τους».
Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Δρ Ηλία είναι σημαντική «όχι γιατί θα έχουν όφελος στη διδακτέα ύλη σε αυτές τις λίγες ημέρες. Αντίθετα, το όφελος που θα αποκομίσουν τα παιδιά είναι η σωστή εκπαίδευση τους στους κανόνες ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης».
Τέλος εξήγησε ότι, με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία θα υπάρξει μία καλύτερη οργάνωση και μία προετοιμασία για την ερχόμενη σχολική χρονιά, όπου οι συνθήκες αναμένεται να είναι παρόμοιες. Την ίδια ώρα η επάνοδος των παιδιών στο σχολείο, θα έχει θετική επίδραση και στην ψυχοσύνθεση τους, η οποία έχει διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό.
«Οι γονείς που αντιτίθενται στην επάνοδο των παιδιών τους στο σχολείο θα αντιτίθενται και το Σεπτέμβριο.
Η ζωή όμως πρέπει να συνεχιστεί και συνεπώς πάμε σχολείο χωρίς άγχος και φόβο αλλά καλύτερα προετοιμασμένοι», κατέληξε.
Η ανάρτηση του Δρ Αβραάμ Ηλία