Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέστειλε σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία, λόγω συντήρησης, σε μεγάλο αγωγό. Πρόκειται για τον τελευταίο αγωγό που κλείνει σε μια σειρά διακοπής εφοδιασμού, που πυροδότησε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Η Gazprom είπε ότι οι προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 «διακόπηκαν τελείως» για «προληπτικές εργασίες» σε μια μονάδα συμπιεστή, λίγο μετά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εταιρείας δικτύου φυσικού αερίου ENTSOG ότι οι παραδόσεις είχαν σταματήσει.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές ενέργειας από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, και στη συνέχεια περιόρισε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως «όπλο».
Ωστόσο, η Gazprom είπε ότι οι εργασίες συντήρησης των τριών ημερών ήταν «απαραίτητες» και έπρεπε να εκτελούνται μετά από «κάθε 1.000 ώρες λειτουργίας».
Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας Κλάους Μιούλερ χαρακτήρισε την απόφαση ως «τεχνικά ακατανόητη», προειδοποιώντας ότι πιθανότατα ήταν απλώς ένα πρόσχημα από τη Μόσχα για να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό ως απειλή.
Η εμπειρία δείχνει ότι η Μόσχα “λαμβάνει μια πολιτική απόφαση μετά από κάθε λεγόμενη συντήρηση”, είπε, προσθέτοντας ότι “θα ξέρουμε μόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, εάν η Ρωσία το κάνει ξανά”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να φέρει υπό έλεγχο τις καλπάζουσες τιμές, με τους υπουργούς Ενέργειας να έχουν προγραμματίσει έκτακτες συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα.
Ερωτηθείς εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου θα ξαναρχίσουν μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών το Σάββατο, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι “υπάρχει εγγύηση ότι, εκτός από τα τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν παρεμβαίνει στον εφοδιασμό”.
Μια μέρα πριν από το νέο κλείσιμο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, είπε ότι η Γερμανία βρίσκεται τώρα «σε πολύ καλύτερη θέση», όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, έχοντας επιτύχει τους στόχους αποθήκευσης φυσικού αερίου πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Ταυτόχρονα, οι φόβοι για τις περιορισμένες προμήθειες οδήγησαν επίσης τις εταιρείες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Η βιομηχανία της Γερμανίας κατανάλωσε 21,3 τοις εκατό λιγότερο φυσικό αέριο τον Ιούλιο, από τον μέσο όρο για το μήνα από το 2018 έως το 2021, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.
Ο Μιούλερ είπε ότι μια τέτοια προληπτική δράση «θα μπορούσε να σώσει τη Γερμανία από μια έκτακτη ανάγκη για φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα».
Στη γερμανική παράκτια πόλη Lubmin, όπου ο Nord Stream 1 έρχεται στην ξηρά, τα σχέδια είναι ήδη σε εξέλιξη για τη μετάβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Το LNG, που μεταφέρεται με πλοία, θα φτάσει στο βιομηχανικό λιμάνι του Lubmin και θα μετατραπεί ξανά σε φυσικό αέριο και θα αντληθεί στο δίκτυο διανομής της Gascade, το οποίο μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί για τη διοχέτευση ρωσικού αερίου σε όλη τη χώρα.
«Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να διοχετεύσουμε αέριο στο δίκτυο διανομής την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Στέφαν Κνάμπε της Deutsche ReGas, της εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο LNG.
Η εταιρεία πιστεύει ότι έως και 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μπορούν να εισαχθούν μόνο μέσω του τερματικού σταθμού Lubmin LNG, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 8% της χωρητικότητας του Nord Stream 1.