Θέμα σύγκρουσης συμφερόντων εγείρει ο Γενικός ελεγκτής για Γ.Παπαδούρη

Ελεγκτική Υπηρεσία
Reading Time: 2 minutes

Θέμα σύγκρουσης συμφερόντων εγείρει ο Γενικός ελεγκτής ως προς την παράλληλη δραστηριοποίηση του επιχειρηματία Γιαννάκη Παπαδούρη ως Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, θέση την οποία έλαβε κατά την διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα κατά την εξέταση της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας στην επιτροπή Ελέγχου , ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επικαλέστηκε νεώτερες πληροφορίες που έφτασαν στην υπηρεσία του με βάση τις οποίες, τουλάχιστον ο ένας από τους τρεις συμβούλους του κ. Παπαδούρη, διετέλεσε διευθυντής σε αριθμό εταιρειών που διαθέτει ο Επίτροπος, υπό την ιδιότητα του ως επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του κ. Μιχαηλίδη, το να μεταφέρονται οι δουλειές ενός ιδιώτη επιχειρηματία , που ως Επίτροπος εξασφαλίζει ευρωπαικά προγραάμματα και να προσλαμβάνονται υπαλλήλοι του για τον βοηθουν, εγείρονται σοβαρότατα θεματα σύγκρουσης συμφερόντων.
Χαρακτηριστικά, είπε ότι είναι σαν να διορίζει το Κράτος, ως επίτροπο για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, κάποιον ξενοδόχο που έχει επιχείρηση στις Φοινικούδες.

Οι τρεις αυτοί σύμβουλοι προσελήφθησαν με μισθό €18000 τον χρόνο και σύμφωνα με τον Ελεγκτή, ο ένας εκ των τριων, διετέλεσε ως διευθυντής σε αριθμό εταιρειων του Επιτρόπου, κατά την περίοδο που ο κ. Παπαδούρης έπαιρνε λεφτά από την ΕΕ, για την ανάπτυξη στον Καλοπαναγιώτη.

Η κυβέρνηση έχει διαφορετική ανάγνωση. Ερωτηθείς αναχωρώντας από τη συνεδρία, ο Υφυπουργός Παρα τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, είπε πως δεν βλέπει να υπάρχει οποιαδήποτε κατάσταση ασυμβίβαστου, καθ ότι κατά τον κ. Πάλμα, ο κ. Παπαδούρης είναι ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας που αμισθεί προσφέρει τις υπηρεσίες του στη δημοκρατια.

Πέραν του ζητήματος αυτού, ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στην ανάγκη ύπαρξης ανοικτών ανταγωνιστικών διαδικασιών για θέσεις συμβούλων οι οποίες δεν έχουν κάποια πολιτική πτυχή όπως πιθανόν ένας αρχιτέκτονας ο οποίος, θα μπορυσε κατά τον Ελεγκτή να προέχεται από άλλο πολιτικό χώρο.

Η θέση της κυβέρνησης όπως ελέχθη δια του κ. Βασίλη Πάλμα είναι ότι το να μπουν οποιαδήποτε καλούπια για επιλογή συμβούλων , θα δημιουργήσει προβλήματα και φαινόμενα λαϊκισμού.

dialogos.com.cy

In the news
Load More