Νέα μέθοδο εντοπισμού υδρογονανθράκων διατείνονται ότι ανακάλυψαν Τούρκοι επιστήμονες ισχυριζόμενοι ότι με χαμηλότερο κόστος μελετώντας το ποσοστό περιεκτικότητας των υδάτινων πηγών μπορούν να συμπεράνουν εάν υπάρχουν υδρογονάνθρακες.
Όπως δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά Αττίλα Καρατάς “μελετώντας την ‘περιεκτικότητα πετρελαίου-υδρογονανθράκων (ΤΡΗ) στα υπόγεια ύδατα μπορούμε να αντιληφθούμε εάν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στις περιοχές που έχουμε επιλέξει με συγκεκριμένα κριτήρια”.
“Αντι να λάβουμε δείγμα από το υπέδαφος για γεωχημική ανάλυση, επικεντρωθήκαμε στην ανάλυση των υδάτων από τις πηγές που βγαίνει στην επιφάνεια”, ανέφερε ο Τούρκος καθηγητής.
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει δώσει βάρος στη μέθοδο σεισμικών ερευνών ωστόσο με αυτή την μέθοδο μπορεί να διαπιστωθεί η ύπαρξη υδρογονανθράκων σε μια περιοχή. “Με αυτή τη μέθοδο είναι καθαρό ότι δεν λαμβάνουμε πολύ πετυχημένα αποτελέσματα. Το λέω μετά λύπης ότι τα αποθέματα που έχουν εντοπιστεί με τις σεισμικές μεθόδους, μέχρι σήμερα δεν οδήγησαν την Τουρκία στην εξεύρεση πετρελαίου. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να γνωρίζουμε τί υπάρχει στο υπέδαφος και να βρούμε αυτές τις πηγές”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή οι περιοχές υδρογονανθράκων στην Τουρκία δεν μοιάζουν με καμιά άλλη περιοχή του κόσμου, γι αυτό και χρειάζεται να ακολουθήσουν μια νέα μέθοδο. “Έχουμε ξεκινήσει εργασίες έρευνας και λήψης δειγμάτων στις περιοχές αφού προηγουμένως εντοπίσαμε τα πεδία στα οποία μπορούμε να εργαστούμε. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται επί των υδάτινων φυσικών πηγών της Τουρκίας. Με βάση τη μέθοδο ποιότητας νερού που ακολουθείται στην Τουρκία, πριν απελευθερωθούν στη φύση οι πηγές νερού, το πετρέλαιο που περιέχεται σε αυτές πρέπει να βρίσκεται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
Άλλωστε έτσι κι αλλιώς η ανάλυση της ‘περιεκτικότητας πετρελαίου-υδρογονανθράκων’ (ΤΡΗ) εφαρμόζεται από τους μηχανολόγους περιβάλλοντος. Εμείς το δοκιμάσαμε ανάποδα, δηλαδή αντί τα αποθέματα νερού που έχουν καθαριστεί από το πετρέλαιο και αποστέλνονται ξανά στη φύση, μελετήσαμε αναλογικά πόσο πετρέλαιο υπάρχει στις υδάτινες πηγές που βγαίνουν στο έδαφος”, ανέφερε ο Αττίλα Καρατάς.
Ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι τις έρευνές τους στηρίζουν το Πανεπιστήμιο Μαρμαρά και το Τεχνικό Πανεπιστήριο Άγκυρας. “Με τη στήριξη που λάβαμε ξεκινήσαμε έρευνες”, δήλωσε ο Αττίλα Καρατάς λέγοντας ότι εφάρμοσαν ήδη τη μέθοδο αυτή σε περιοχές της Σμύρνης, της Προύσας, της Άγκυρας, του Νεβσεχίρ.“Αξιολογήσαμε γύρω στα 25-30 δείγματα από την κάθε περιοχή. Πλην ενός ή δύο δειγμάτων, στα υπόλοιπα διαπιστώσαμε ότι η ‘περιεκτικότητα σε πετρέλαιο-υδρογονάνθρακες’ (TPH) ήταν τουλάχιστον δύο φορές πάνω από το αποδεκτό όριο”.
Ο γεωλόγος μηχανικός Αντίλ Οζντεμίρ δήλωσε επίσης στο Ανατολού ότι η μέθοδος αυτή θα μειώσει το κόστος ερευνών τουλάχιστον κατά 50% αυξάνοντας την αξιοπιστία των ερευνών κατά 100%.
Η εφημερίδα Σαμπάχ υπό τον τίτλο ‘οι Ε/Κ θα στεναχωρηθούν πολύ από αυτή την είδηση” σχολιάζει ότι “η Τουρκία κατέστρεψε τα όνειρα των Ε/Κ και των μοχθηρών υποστηρικτών της”.
ΚΥΠΕ