Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ειδικότερα η πρόσβαση στα διάφορα σχέδια που προσφέρει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, αποτέλεσε το επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 29/11 ανάμεσα σε μέλη του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Στέφανο Στεφάνου, και την ΠΟΒΕΚ.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και ανέλυσαν το θέμα διεξοδικά. Παράλληλα, το ΑΚΕΛ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ανέλυσε από κοινού με την ΠΟΒΕΚ. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα υφιστάμενα σχέδια χρηματοδότησης του Υπουργείου, καθώς και την αύξηση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Η ανάγκη για ενίσχυση προκύπτει από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, της ακρίβειας, καθώς και της αύξησης του κόστους και των πρώτων υλών, οι οποίες επιβαρύνουν τις συνολικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την απλοποίηση των διαδικασιών, οι οποίες σήμερα είναι περίπλοκες και δυσχεραίνουν την πρόσβαση ιδιαίτερα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε ότι κατά τη συζήτηση υπήρξε ευρεία συναίνεση και συναντίληψη σχετικά με τις προτάσεις του κόμματος, οι οποίες εμπλουτίστηκαν από τις απόψεις και εισηγήσεις της ΠΟΒΕΚ.
Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα θα ζητήσει συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο, με στόχο να υποβάλει τις προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί.
«Στόχος μας είναι, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, να προωθήσουμε αλλαγές που θα επιτρέψουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στις μικρές και πολύ μικρές, να έχουν ουσιαστική πρόσβαση στα διαθέσιμα σχέδια χορηγιών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εννέα προτάσεις του ΑΚΕΛ για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Καθορισμός υποκατηγορίας για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις: Δημιουργία ειδικής υποκατηγορίας στα σχέδια χορηγιών με βάση τον αριθμό των απασχολούμενων, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2003/361), και ανακατανομή των κονδυλίων.
- Αύξηση της έντασης χορηγίας: Άνοδος του ποσοστού χορηγίας για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 80% των επιλέξιμων δαπανών, αντί για το 50% που ισχύει σήμερα στα περισσότερα σχέδια.
- Απλοποίηση διαδικασιών για μικρές επιχορηγήσεις: Εφαρμογή απλουστευμένων διαδικασιών για επιχορηγήσεις μέχρι €50.000, με απαραίτητη μόνο την υποβολή των βασικών πιστοποιητικών μέσω του Αριθμού Εγγραφής της Εταιρείας (ΗΕ). Επιπλέον, η άδεια οικοδομής να απαιτείται μόνο κατά την τελική πληρωμή και όχι για την έγκριση.
- Προκαταρκτική έγκριση χρηματοδότησης: Θέσπιση δυνατότητας προκαταρκτικής έγκρισης, ώστε οι δικαιούχοι να διευκολύνονται στην εξασφάλιση επιπρόσθετης χρηματοδότησης. Προτείνεται εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. 2-4 μήνες) για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τραπεζικά ιδρύματα.
- Αναπροσαρμογή δαπανών λόγω πληθωρισμού: Εισαγωγή περιθωρίου προσαρμογής των επιλέξιμων δαπανών με βάση τις πληθωριστικές τάσεις.
- Διαδικασία ανοικτού τέλους: Εφαρμογή σχεδίων με ανοικτό τέλος, ώστε να ολοκληρώνονται μόνο με την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων.
- Σχετικά σχέδια για ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση: Προκήρυξη ειδικών σχεδίων για ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και για την επιδότηση επιχειρηματικών σχεδίων.
- Ίδρυση υπηρεσίας υποστήριξης (HELP DESK): Λειτουργία ειδικής υπηρεσίας για παροχή πληροφοριών και καθοδήγηση στη συμπλήρωση αιτήσεων.
- Δημόσια διαβούλευση πριν την προκήρυξη σχεδίων: Θέσπιση δημόσιας διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους, στη βάση ενός ετήσιου προγραμματισμού προκηρύξεων.
Συνεχής ο διάλογος για στήριξη της οικονομίας
Το ΑΚΕΛ και η ΠΟΒΕΚ διατηρούν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Όπως επισήμανε ο κ. Στεφάνου, οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και η στήριξή τους, ιδιαίτερα από πλευράς κράτους, είναι καίρια για την ενίσχυση της οικονομίας στο σύνολό της.