Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο που δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισιών διεκδικεί η Τουρκία σύμφωνα με τον πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Ονούρ Οϊμέν. Υποστηρίζει ότι για τα νησιά που αναφέρονται στις συνθήκες ρητώς με το όνομά τους, η Τουρκία δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας. Υποστηρίζει ότι με βάση τις συνθήκες κάποιες βραχονησίδες γύρω από το Καστελόριζο αφέθηκαν στην αρμοδιότητα της Τουρκίας και της Ιταλίας να αποφασίσουν για την κυριαρχία τους.
Σε άρθρο του στην αντιπολιτευτική εφημερίδα Αϊντινλίκ, ο Ονούρ Οϊμέν αναφερόμενος στο ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου το οποίο έχει επανέλθει στην ημερήσια διάταξη της Τουρκίας, υποστήριξε ότι στις 25 Δεκεμβρίου του 1995 όταν ήταν υφυπουργός Εξωτερικών” είχε δημιουργήσει μια ντε φάκτο κατάσταση στα Ίμια τα οποία δεν της έχουν παραχωρηθεί με καμιά συνθήκη και έστειλε στρατό στο νησί προσπαθώντας να το καταλάβει”. “Η Τουρκία αρχικά προσπάθησε με διπλωματικές προσπάθειες να πετύχει την απόσυρση αυτών των στρατιωτών αλλά όταν αυτές οι προσπάθειες δεν έφεραν αποτέλεσμα έστειλε στρατό στο παρακείμενο νησί αναγκάζοντας τους Έλληνες να υποχωρήσουν”, αναφέρει. Μάλιστα ο Ονούρ Οϊμέν λέει ότι στις 26 Μαρτίου 1997 έπειτα από πρόσκληση του τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδος Γιώργου Παπανδρέου πήγε στην Αθήνα. “Ενώπιον του Παπανδρέου, 100 και πλέον διπλωματών και δημοσιογράφων εξηγήσαμε τις θέσεις μας για τα ζητήματα Τουρκίας-Ελλάδας και τη διαμάχη για το Κυπριακό, στη συνέχεια δεχτήκαμε ερωτήσεις. Μιλήσαμε και για την κυριαρχία των νησιών”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Ονούρ Οϊμέν, “το πρωταρχικό καθήκον των πολιτικών και διπλωματών είναι η προστασία των δικαιωμάτων μας όπως καθορίζονται από τις συνθήκες”. Συγκεκριμένα για τις Συνθήκες αναφέρει:
-Η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της Τουρκικής Δημοκρατίας και καθορίζει τα σημερινά μας σύνορα. Επομένως εφαρμόζουμε τις διατάξεις αυτής της συνθήκης με μεγάλη προσοχή.
-Η τρέχουσα κατάσταση στο Αιγαίο πηγάζει από τις συνθήκες της Αθήνας, της Λωζάνης και του Παρισιού. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμιά διάταξη που να λέει ότι “όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που βρίσκονται πίσω από αυτή τη γραμμή ανήκουν στην Ελλάδα”.
-Οι συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού ονομαστικά αναφέρουν ποιο νησί ανήκει σε ποιον. Η δική μας στάση είναι αυτή: Εάν ένα νησί που η κυριαρχία του έχει δοθεί στην Ελλάδα μέσω μιας συνθήκης που έχει τεθεί σε ισχύ τότε δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία του.
-Ωστόσο, εάν η κυριαρχία έχει δοθεί υπό όρους στην Ελλάδα, αυτοί οι όροι πρέπει να τηρούνται. Είναι απαράδεχτη η προσέγγιση του τύπου ‘το δικό μου δικαίωμα είναι δικό μου, το δικό σου είναι διαπραγματεύσιμο”.
-Δεν είναι δυνατόν να υιοθετείται επιλεκτική προσέγγιση για τον σεβασμό των συνθηκών. Πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις όλων των συνθηκών.
-Στη Συνθήκη της Λωζάνης ενώ κάποια νησιά των οποίων το όνομα διευκρινίζεται, δόθηκαν σε μια πλευρά, η ιδιοκτησία κάποιων άλλων αφέθηκε να αποφασιστεί από τα αρμόδια μέρη.
-Πράγματι για κάποιες βραχονησίδες γύρω από το Καστελόριζο ίσχυσε μια τέτοια πρακτική μεταξύ της Τουρκίας και της Ιταλίας.
-Η Τουρκία αναφέρεται σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν δοθεί με καμιά συμφωνία στην Ελλάδα. Αν θέλετε να συζητήσετε αυτό το ζήτημα, καθίστε να δούμε μαζί τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας. Αν υπάρχει διάσταση απόψεων να τις συζητήσουμε μαζί.
ΚΥΠΕ