fbpx
Sunday, April 11, 2021
7 °c
Nicosia
12 ° Sun
13 ° Mon
15 ° Tue
17 ° Wed
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result

Πάφος: Στόχος η δημιουργία “πράσινων κοινοτήτων”

by Aftodioikisi
November 11, 2019
Reading Time: 1 min read
A A
5
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυκλική Οικονομία, η Πράσινη Ανάπτυξη, η Γαλάζια Ανάπτυξη, η Υλοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης OHE και η Καθαρή Ενέργεια αποτελούν Πρόκληση, ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου .

Η κ. Παναγιώτου σε δηλώσεις της στην Πάφο στο πλαίσιο επαφών της με τις κοινοτικές αρχές της Επαρχίας Πάφου με στόχο τη δημιουργία “πράσινων κοινοτήτων” ανέφερε πως σήμερα προγραμματίστηκαν με την βοήθεια της Επάρχου Πάφου συναντήσεις με όλους τους κοινοτάρχες της Επαρχίας Πάφου σε ομάδες προκειμένου να συζητήσουν και να τους εξηγήσουν πως μπορούν μέσα από μια διαδικασία να μετατραπούν σε “πράσινες βιώσιμες κοινότητες”.

Αυτή είπε, “είναι μια προσπάθεια που γίνεται και σε συνεργασία με την κυπριακή εταιρεία πιστοποίησης γιατί η βιωσιμότητα αποτελεί και ευρωπαϊκό μας στόχο, αλλά βασίζεται και στους 17 στόχους των ΗΕ”.

Πρόσθεσε δε, πως “ ζούμε στην εποχή της κλιματικής αλλαγής”.

H Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε πως σημαντική προϋπόθεση αποτελεί, το κράτος, οι Τοπικές Αρχές, οι Επιχειρήσεις, ο Επιστημονικός κόσμος και η Κοινωνία των Πολιτών να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση και να έχουν τον ίδιο τελικό στόχο ο οποίος θα είναι απόλυτα σαφής και θα εμπεριέχει επιμέρους μετρήσιμους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα.

Βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι, όπως ανέφερε , η υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες τις πολιτικές του Κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, το Γραφείο σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης (ΚΕΠ), τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τους Δήμους διοργανώνει σειρά συναντήσεων με στόχο την ενημέρωση των Τοπικών Αρχών για την σταδιακή εφαρμογή του Διεθνούς Πρότυπου ISO 37101 για Ανάπτυξη Βιώσιμων Πόλεων/ Κοινοτήτων το οποίο αφορά τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα τον στόχο 11 που στοχεύει στην βιωσιμότητα των πόλεων και κοινοτήτων.

Η επιτυχής εφαρμογή του παρόντος Προτύπου, πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου , μπορεί να βελτιώσει τη βιωσιμότητα, την ευφυΐα και την ανθεκτικότητα στρατηγικών, προγραμμάτων, έργων, σχεδίων και υπηρεσιών που διενεργούνται υπό την άμεση ευθύνη των Πόλεων/Κοινοτήτων ή στα διοικητικά όριά τους.

Η κάθε Τοπική Αρχή που το επιθυμεί, συμπλήρωσε, θα αρχίσει την σταδιακή εφαρμογή του προτύπου – μετά από μια ακτινογραφική καταγραφή των εργασιών και δράσεων της Κοινότητας/Πόλης σε σχέση με τους 17 στόχους θα μπορεί να λάβει πιστοποιητικό επαλήθευσης μετά από έλεγχο από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης (ΚΕΠ).

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στην παρουσίαση της οικιακής κομποστοποίησης για να δείξουμε, όπως είπε, για παράδειγμα , πως η δική μας παρέμβαση μέσα από το σπίτι μας μετατρέποντας τα απόβλητα μας σε φυτόχωμα μπορεί να συμβάλει στους γενικότερους στόχους.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο Μάριος Ευθυμίου Λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην οικιακή κομποστοποίηση.Συγκεκριμένα ο κ. Ευθυμίου ανέφερε πως όποιος μπορεί να κάνει οικιακή κομποστοποίηση στο σπίτι του μπορεί να μειώσει αυθημερόν 40% τα οικιακά του απόβλητα.

Η κομποστοποίηση συνέχισε, είναι μια πολύ εύκολη μέθοδος όπου μπορεί να βάλεις τα οργανικά σου απόβλητα τα οποία θεωρούνται σήμερα ως σκουπίδια και μπορείς να παράξεις το δικό σου χώμα, λίπασμα.

Όπως εξήγησε όταν λέμε τα οικιακά απόβλητα που μπορείς να βάλεις για κομποστοποίηση, εννοούμε, σημείωσε ο κ. Ευθυμίου, τα φρούτα, τα λαχανικά, το καφέ, το τσάι, τα υπολείμματα, τα τσόφλια των αυγών , τα φύλλα, το γρασίδι . Όλα αυτά συνέχισε, με μια πολύ απλή διαδικασία μπορείς να παράξεις το δικό σου χώμα που είναι βιολογικό λίπασμα.

Εξάλλου σε δηλώσεις της η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου στο πλαίσιο της συναντήσεων ευχαρίστησε την Επίτροπο Περιβάλλοντος για την παρουσία της στην Πάφο η οποία συνοδεύεται όπως είπε από την Διευθύντρια της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης.

Η κ. Λάμπρου χαρακτήρισε καινοτόμο ιδέα από πλευράς της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, προσθέτοντας πως η κ. Λάμπρου προσπαθεί να περάσει την καινοτόμο αυτή ιδέα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες , ώστε το περιβάλλον να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε αναπτύξεις αλλά και σε ανακυκλώσεις των οικιακών αποβλήτων( σκύβαλα) .

Ακολούθως η Έπαρχος Πάφου αναφέρθηκε και σε σχέδια που μπορεί να υπάρχουν επιδοτήσεις.

Ενδεικτικά ως παραδείγματα η κ. Λάμπρου είπε πως εάν μια κοινότητα επιθυμεί να προχωρήσει στην δημιουργία ενός πάρκου υπάρχουν κάποιες προτεινόμενες λύσεις που θα χρειάζεται λίγο νερό για άρδευση.

Επιπρόσθετα συνέχισε, για τα οικιακά σκύβαλα υπάρχει ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας, όπως είπε, που παρέχει ειδικούς κάδους για κομποστοποίηση.

Σημειώνεται πως το γραφείο της Επιτρόπου διοργανώνει σε συνεργασία με την Έπαρχο Πάφου σήμερα και στις 14 Νοεμβρίου ενημερωτικές συναντήσεις γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα στις Κοινότητες με σταθερά και στοχευμένα βήματα να μετατραπούν σε Βιώσιμες/Πράσινες Κοινότητες.
ΚΥΠΕ

Share5TweetSend

Opinion

Κλιματική αλλαγή και τοπικές αρχές – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Η Κλαίρη της Αμμοχώστου, η Κλαίρη της Κύπρου μας, η Κλαίρη του Ελληνισμού – Μέρος Α’ – Της Ζήνας Λυσάνδρου-Παναγίδη

Οι Νέες Εξελίξεις της Ευρωπαϊκής & Διεθνούς Τυποποίησης για τις Υπηρεσίες Υγείας – Tης Έλενας Δημοσθένους

Κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του λαϊκισμού – Γράφει ο Άντρος Γ. Καραγιάννης, Δήμαρχος Δερύνειας

Πώς η παιδεία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη στη μετα-Covid εποχή;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μετα-κορονοιό εποχή

online

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Μισέλ: Πλήρη υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο

Η πρώτη «έξυπνη» μάσκα κατά του κορονοϊού

5 πράγματα που ο Bill Gates θέλει να μάθουμε για τις παραλλαγές του COVID

Πρόγραμμα επιτάχυνσης προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι και 20.000 ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Daily Telegraph: 10 ελληνικά νησιά για διακοπές μετά την πανδημία

στρόβολος

Highlights

Αυτοκινητιστική πορεία διαμαρτυρίας – «Όχι στο ασφαλτικό Κόσιης– Αραδίππου»

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για 57 και 58 ετών μόνο

Τα σημεία δειγματοληψίας με rapid test το Σάββατο

Στο Πολυδύναμό Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας Πάφου η Ζέτα Αιμιλιανίδου

Έργα που θα γίνουν την Κυριακή θα επηρεάσουν την παροχή νερού στον Άγιο Δομέτιο

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Trending

Κοινότητες
Κοινότητες

Διαμαρτυρία εννέα Κοινοτήτων για μετακίνηση εργοστασίων ασφάλτου στο Βασιλικό 

by Aftodioikisi
April 10, 2021

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Όχι στο εργοστάσιο ασφάλτου», «Υγεία και ασφάλεια», «Η δυσοσμία στα σπίτια μας», «Γίναμε...

Αναβάθμιση της παραλίας Φοινικούδων συζήτησαν Δήμαρχος Λάρνακας – Χειμερινοί Κολυμβητές

April 10, 2021
στέγαστρο

Τοποθέτησε στέγαστρο στην Έγκωμη ο Υπ. Μεταφορών – Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα λέει ο Δήμαρχος

April 10, 2021
ασφαλτικό Κόσιης

Αυτοκινητιστική πορεία διαμαρτυρίας – «Όχι στο ασφαλτικό Κόσιης– Αραδίππου»

April 9, 2021
Πύλη Εμβολιασμού

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού για 57 και 58 ετών μόνο

April 9, 2021

Recent News

  • Διαμαρτυρία εννέα Κοινοτήτων για μετακίνηση εργοστασίων ασφάλτου στο Βασιλικό 
  • Αναβάθμιση της παραλίας Φοινικούδων συζήτησαν Δήμαρχος Λάρνακας – Χειμερινοί Κολυμβητές
  • Τοποθέτησε στέγαστρο στην Έγκωμη ο Υπ. Μεταφορών – Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα λέει ο Δήμαρχος
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
Nicosia, Cyprus
Sunday, April 11, 2021
Clear
7 ° c
53%
8.08mh
-%
19 c 5 c
Sun
22 c 4 c
Mon
23 c 6 c
Tue
26 c 8 c
Wed
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.