Στο Κίεβο μεταβαίνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Σύνοδο ΕΕ – Ουκρανίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, και στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κύρια ζητήματα ενόψει της Συνόδου αναμένονται να είναι τα αιτήματα της Ουκρανίας για προμήθεια με γερμανικά τεθωρακισμένα, η πρόταση Ζελένσκι για σχέδιο ειρήνευσης την οποία παρουσίασε τον Νοέμβριο, καθώς και οι προτάσεις για δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμο.
Πρόκειται για την 24η σύνοδο υψηλού επιπέδου που πραγματοποιείται μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στη χώρα.
Στην ατζέντα των ηγετών βρίσκεται η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, η απάντηση της ΕΕ στην Ρωσική εισβολή, οι Ουκρανικές πρωτοβουλίες για δικαιοσύνη και λογοδοσία, η συνεργασία σε ζητήματα ανοικοδόμησης και στήριξης στον τομέα της ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας, καθώς και η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ώρες για τις συναντήσεις και τις συνεντεύξεις Τύπου για λόγους ασφαλείας, όπως ανέφεραν κοινοτικοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.
Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν, που αποτελείται από την κ. Φον ντερ Λάιεν και ακόμα 15 Επιτρόπους, μεταβαίνει στην Ουκρανία την Πέμπτη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Κομισιόν και της κυβέρνησης της Ουκρανίας θα αποτελέσει ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε διάφορους τομείς συνεργασίας ΕΕ – Ουκρανίας.
Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας μεταβαίνουν εκ μέρους της Κομισιόν η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και οι εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι και Επίτροποι Μαργκρέτε Βεστάγκερ (ανταγωνισμός) και Βάλντις Ντομπρόβσκις (βιώσιμη οικονομία), οι Αντιπρόεδροι και Επίτροποι Μαρός Σέφτσοβιτς (διεθνείς σχέσεις), Βέρα Γιούροβα (διαφάνεια) και Μαργαρίτης Σχοινάς (ευρωπαϊκός τρόπος ζωής), και οι Επίτροποι Νικολά Σμιτ (εργασίας), Πάολο Τζεντιλόνι (οικονομία), Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι (γεωργία), Ντιντιέρ Ρέιντερς (δικαιοσύνη), Ίλβα Γιοχάνσον (εσωτερικών υποθέσεων), Γιάνες Λέναρτσιτς (διαχείριση κρίσεων), Όλιβερ Βαρχέλι (γειτονία και διεύρυνση), Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (περιβάλλοντος) και Μαρέιντ Μαγκίνες (χρηματοπιστωτικά).