Του Νίκου Γ. Σύκα
Οι πολιτικές συγκυρίες είναι τέτοιες που οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018 θα έχουν πολλαπλή σημασία. Η ψήφος θα έχει τριπλό ρόλο και σκοπό:
1. Εκλογή ηγέτη στην πιο κρίσιμη περίοδο της χώρας.
2. Επιλογή του μοντέλου λύσης και της στρατηγικής για το Κυπριακό. Οι προεδρικές εκλογές θα αποτελέσουν και ένα είδος «δημοψηφίσματος» για τη μορφή λύσης που επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.
3. Ενίσχυση των εκλογικών ταυτοτήτων. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016, ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 του εκλογικού σώματος μετατοπίστηκε. Οι εκλογικές ταυτότητες έχουν ατονήσει, έχουν φθαρεί. Το κομματικό σύστημα έχει μπει σε μια μεταβατική περίοδο – σε μια εποχή ρευστότητας και πολύ μεγάλης εκλογικής κινητικότητας με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Η σταθεροποίηση σε ένα νέο σημείο ισορροπίας απαιτεί χρόνο.
Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές αποτελούν σταθμό στις προσπάθειες των πολιτικών δυνάμεων –μικρών και μεγάλων– να ενισχύσουν τις εκλογικές τους ταυτότητες. Ορισμένα κόμματα θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν το έδαφος που απώλεσαν στις βουλευτικές ή/και στις δημοτικές εκλογές του 2016. Άλλα κόμματα θα επιχειρήσουν να κεφαλαιοποιήσουν τα όποια οφέλη από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2016. Μήλο της Έριδος η τεράστια δεξαμενή της αποχής. Στις βουλευτικές του 2016 συνολικά 180.644 εκλογείς απείχαν. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές η αποχή για πρώτη φορά έφτασε παγκύπρια στο 45,20%.
Το πολιτικό περιβάλλον είναι ασυνήθιστα πολύπλοκο και αβέβαιο, οι επικοινωνιακές προκλήσεις πρωτόγνωρες. Βασικό ζητούμενο η διαφοροποίηση. Χρειάζονται καινοτόμες πολιτικές, δημιουργική επικοινωνία και αποτελεσματικότητα. Καθοριστικής σημασίας η εικόνα του υποψήφιου –προσωπικότητα, ηγετικές ικανότητες, αξίες, γνώσεις, εμπειρίες, πειστικότητα– και η δυνατότητά του να πάρει ψήφους από την αποχή. Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων από τους πολίτες ανάγεται σε μία από τις κρισιμότερες διαδικασίες λήψης της απόφασης για την ψήφο.
Σε «χαμηλές πτήσεις» η μέχρι σήμερα πορεία των προεκλογικών εκστρατειών με αρκετά κενά αέρος και αναταράξεις. Η ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων εξ υπαιτιότητας της Τ/κ πλευράς, βρήκε τις πολιτικές δυνάμεις απροετοίμαστες. Τόσο τα κόμματα όσο και οι εν δυνάμει υποψήφιοι αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν τους αρχικούς τους σχεδιασμούς και να επιταχύνουν τις αποφάσεις τους για συνεργασίες και εξαγγελίες. Η δυστοκία στην επιλογή υποψηφίου ή/και καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποφάσεων μπορεί να προκαλέσει σημαντικό κόστος. Ο συγχρονισμός (timing) είναι κρίσιμης σημασίας στην προσπάθεια κατάληψης και διατήρησης μιας συγκεκριμένης στρατηγικής τοποθέτησης.
Λόγω της πρωτοφανούς ρευστότητας και της μεγάλης περιπλοκότητας του πολιτικού τοπίου, ο προεκλογικός αγώνας χαρακτηρίζεται από ασυμμετρίες – θετικές και αρνητικές. Μια έξυπνη κίνηση στην προεκλογική σκακιέρα μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ένα λάθος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική και τις προοπτικές της πολιτικής καμπάνιας. Ο μακρύς δρόμος προς τις προεδρικές του 2018 κρύβει πολλές παγίδες και εμπεριέχει ασυνήθιστα υψηλά πολιτικά ρίσκα. Υπάρχουν όμως και ευκαιρίες. Πρόκειται για την πιο απρόβλεπτη και αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σημαντικές αλλαγές στον κομματικό χάρτη της Κύπρου μέσα από τους σωστούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του πολιτικού μάρκετινγκ.
Ο Νίκος Σύκας είναι Σύμβουλος Στρατηγικής και Καινοτομίας