Όχι από Αργάκα για τις φωλιές των χελώνων

philenews
Reading Time: 2 minutes

Τίποτα δεν πτοεί τον κοινοτάρχη Αργάκας και την ομάδα του που δεν επιθυμούν τη συνέχιση του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στην περιοχή τους, αφού για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες παρεμπόδισαν τους εμπειρογνώμονες που υλοποιούν εκ μέρους της Κυβέρνησης το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μέλη του προγράμματος, αλλά και ξένοι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ήρθαν αντιμέτωποι με παράγοντες της περιοχής, οι οποίοι τους ζήτησαν να μην τοποθετούν στις φωλιές των χελώνων τα ειδικά κλουβιά από αλουμίνιο που προστατεύουν τα αβγά από τις αλεπούδες.

Τελικά αφού πρόλαβαν και τοποθέτησαν μικρό αριθμό φωλιών, μπροστά στη θέα του κοινοτάρχη και του «στρατού» του που επισκέφθηκαν την παραλία με στολή παραλλαγής, αποχώρησαν για να μη δημιουργηθεί περαιτέρω ένταση. Ξένοι εμπειρογνώμονες όμως έδωσαν εκ νέου καταθέσεις στην Αστυνομία καταγγέλλοντας τη στάση του κοινοτάρχη Αργάκας Σπύρου Πελοπίδα, ενώ παράπονα έχουν και με τη στάση των αστυνομικών που ζητούσαν να τους δώσουν τα δικά τους στοιχεία προκειμένου να τα παραδώσουν στον κοινοτάρχη για να προχωρήσει στη λήψη νομικών μέτρων εναντίον τους σε σχέση με τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών.

Σύμφωνα με μια από τις μαρτυρίες, τέσσερις ντόπιοι περικύκλωσαν έναν από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες και ζητούσαν να τους παραδώσει το τηλέφωνό του και να διαγράψει τις φωτογραφίες. Παράλληλα, στη σκηνή προσέτρεξε αστυνομικός, ο οποίος είχε κληθεί από τον κοινοτάρχη Αργάκας, και ζητούσε να εντοπίσει ξένο εμπειρογνώμονα και να του δώσει το όνομά του προκειμένου να το αναφέρει στον κοινοτάρχη.

Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευόμενοι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό θεωρούν μέρος του προβλήματος που παρατηρείται στην παραλία της Αργάκας την ίδια την Αστυνομία για τη στάση της.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιέσεις στην προστατευόμενη περιοχή και οι απειλές για τα προστατευόμενα είδη προτεραιότητας και καθορισμού της. Ειδικότερα στη συγκεκριμένη παραλία της Αργάκας από το 2013 μέχρι σήμερα καταγράφονται παράνομες κατασκευές και αυθαίρετες επεμβάσεις, με σημαντικότερες την παράνομη δημιουργία οργανωμένης πλαζ από το ίδιο το Κοινοτικό Συμβούλιο Αργάκας, για την οποία δεν έχει εγκριθεί οποιοδήποτε σχέδιο χρήσης της παραλίας, καθώς και παράνομα παραλιακά μπαρ, για τα οποία δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική έγκριση και δεν έχει χορηγηθεί πολεοδομική ή και οικοδομική άδεια, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν με την ανοχή των αρμόδιων Αρχών, ακόμη και σε κρατική χαλίτικη γη.

Περαιτέρω τονίζεται ότι σε σχέση με το περιστατικό στην ίδια παραλία την περασμένη εβδομάδα για παρακώλυση του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, η Αστυνομία διαβίβασε σχετική έκθεση γεγονότων στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος μέχρι και χθες δεν είχε αποφασίσει πώς θα ενεργήσει.

philenews.com

In the news
Load More