Τις ανησυχίες τους εκφράζουν και οι Δημοτικοί Γραμματείς για τη μεταφορά της πολεοδομικής και οικοδομικής αρχής στους επαρχιακούς οργανισμούς στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρόκειται για προβληματισμούς που συμμερίζονται εδώ και αρκετό καιρό και οι ίδιοι οι Δήμοι, με την Ένωση Δήμων να εκφράζει διαφωνίες επί του ζητήματος ουκ ολίγες φορές, χωρίς ωστόσο να αλλάζει κάτι μέχρι στιγμής, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να θέλει να παραμείνει πιστό στα όσα ψήφισε η Βουλή.
Σε δηλώσεις του στην Αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοτικών Γραμματέων, Ματθαίος Αλαμπρίτης, εξήγησε τη διαφωνία του για την άποψη που επικρατεί, ότι δηλαδή οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν με τη μεταφορά των τεχνικών υπηρεσιών στους επαρχιακούς οργανισμούς, αφού πολλές φορές αυτές προκύπτουν από διαδικασίες άλλων τμημάτων. Εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που υπάρχει ήδη ένα μοντέλο το οποίο λειτουργεί παρά τα όποια προβλήματα, καλό θα ήταν να ενδυναμωθεί και να ενισχυθεί προς όφελος των πολιτών.
Οι Δημοτικοί Γραμματείς υποστηρίζουν ότι οι πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες πρέπει να μείνουν στους δήμους, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού σε περίπτωση μεταφοράς αυτών των υπηρεσιών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς, οι δήμοι θα αποδυναμωθούν και οι δημότες θα έχουν να κάνουν με μία υδροκέφαλη και απρόσωπη Κρατική Υπηρεσία.
«Από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί η νομοθεσία που άμεσα εφάρμοζε ο δήμος σαν πρώτο όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι θα αποδυναμωθούν και δεν θα μπορούν να ελέγξουν τυχόν παρανομίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαμπρίτης.
Αυτό που επιθυμούν λοιπόν, οι Δημοτικοί Γραμματείς είναι να αντιμετωπιστούν οι όποιες αδυναμίες του παρόντος μοντέλου, να ενισχυθούν με προσωπικό οι Δήμοι, ώστε οι οικοδομικές και πολεοδομικές άδειες να μείνουν στους δήμους, οι οποίοι με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ανέρχονται στους 20. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μικροί Δήμοι θα πρέπει να έχουν μια μεταβατική περίοδο μέχρι την ενδυνάμωση τους με κατάλληλο προσωπικό για ανάληψη των σχετικών αρμοδιοτήτων.
Οι ανησυχίες των Δημοτικών Γραμματέων επεκτείνονται και στο ζήτημα της κρατικής χορηγίας, αφού θεωρούν ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο χρήζει περαιτέρω μελέτης.
Αυτή τη στιγμή, η κρατική χορηγία καταμερίζεται ανάλογα με τους ψηφοφόρους που μετράει κάθε Δήμος, ενώ οι Δημοτικοί Γραμματείς υποστηρίζουν ότι με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλό θα ήταν να συμπεριληφθούν και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η έκταση ενός δήμου, το οδικό δίκτυο, οι ζώνες που διαθέτει, αν εμπίπτει σε τουριστική περιοχή ή όχι και άλλα πολλά.
Οι πληροφορίες της «Αυτοδιοίκησης» θέλουν την Ένωση Δήμων να μελετά συγκεκριμένο μοντέλο όσον αφορά τον καταμερισμό της κρατικής χορηγίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προς δημοσίευση οποιεσδήποτε λεπτομέρειες.