Η Ένωση Δήμων Κύπρου και ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λάρνακας ζητούν άμεση κυβερνητική παρέμβαση καθώς δεκάδες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο
Μια σοβαρή κοινωνική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρνακα, με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας να προχωρά στην έκδοση διαταγμάτων εκκένωσης επικίνδυνων πολυκατοικιών, αφήνοντας δεκάδες συμπολίτες μας χωρίς στέγη και με μόλις τρεις ημέρες προθεσμία για να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Η Ένωση Δήμων Κύπρου με γραπτή ανακοίνωση, απευθύνει κατεπείγουσα έκκληση προς την Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ωστόσο η αποσόβηση μιας δομικής τραγωδίας κινδυνεύει να μετατραπεί σε εκτεταμένη ανθρωπιστική και στεγαστική κρίση.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΑ Λάρνακας, μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 100 οπτικοί έλεγχοι από μελετητές, βάσει της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί με το ΕΤΕΚ. Από αυτούς, έχουν εντοπιστεί 22 κατοικημένες οικοδομές που κρίνονται εκ πρώτης όψεως δυνητικά επικίνδυνες και υποβάλλονται σε περαιτέρω αξιολόγηση και τεχνικό έλεγχο.
Η διαδικασία κινείται με ταχείς ρυθμούς. Ο ΕΟΑ Λάρνακας προχώρησε την Τρίτη, 19/5, στην έκδοση διαταγής εκκένωσης, ενώ την Τετάρτη, 20/5, αρχίζει η αποστολή επιστολών προς τους ενοίκους των διαμερισμάτων που κρίθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Οι ένοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους εντός τριών ημερών και να λάβουν μέτρα για την άρση της επικινδυνότητας.
Το κενό που αφήνει το κράτος
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην επισήμανση των επικίνδυνων κτηρίων. Η αναγκαστική εκκένωση δημιουργεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα: οικογένειες και συμπολίτες μας καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα επαρκής μέριμνα, καθοδήγηση ή πρακτική λύση για το πού θα διαμείνουν.
Η Ένωση Δήμων Κύπρου ξεκαθαρίζει ότι οι Δήμοι και οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία, τους οικονομικούς πόρους ή τις υποδομές για να προσφέρουν προσωρινή ή μόνιμη στέγαση σε μεγάλο αριθμό επηρεαζόμενων πολιτών.
«Όπως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει τον χειρισμό των πολυκατοικιών που εμπίπτουν στο Σχέδιο «ΚτίΖΩ», απαιτείται αντίστοιχη κρατική μέριμνα και για τους ενοίκους ιδιωτικών ετοιμόρροπων κτηρίων, οι οποίοι βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αστεγίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δήμων.
Πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο
Ο ΕΟΑ Λάρνακας και ο Δήμος Λάρνακας, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, έχουν ήδη κινητοποιηθεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Προχώρησαν σε συντονισμό με τη Μητρόπολη Λάρνακας για την εξεύρεση λύσεων προσωρινής φιλοξενίας επηρεαζόμενων ενοίκων μέσω του προγράμματος «ΞέΝιος».
Το πρόγραμμα «ΞέΝιος», πρωτοβουλία του Δήμου Λάρνακας, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου και αποσκοπεί στην άμεση στήριξη, προσωρινή στέγαση και κοινωνική επανένταξη αστέγων και ευάλωτων ατόμων που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι.
Παράλληλα, κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου Λάρνακας θα παρέχουν στήριξη και καθοδήγηση στις οικογένειες που επηρεάζονται.
Ωστόσο, οι τοπικοί φορείς παραδέχονται ότι οι δυνατότητές τους έχουν όρια. «Οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, τους οικονομικούς πόρους ή και τα θεσμικά εργαλεία για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών μεγάλης κλίμακας», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΕΟΑ Λάρνακας.
Τι ζητούν οι τοπικοί φορείς
Η Ένωση Δήμων Κύπρου και ο ΕΟΑ Λάρνακας ζητούν την άμεση και συντονισμένη παρέμβαση της Κυβέρνησης, και ειδικότερα:
Υπουργείο Εσωτερικών: Για τη δημιουργία αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης των επικίνδυνων κτηρίων και των ενοίκων τους.
Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας: Για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας και την εξεύρεση λύσεων προσωρινής ή μόνιμης στέγασης.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η αποσόβηση μιας δομικής τραγωδίας να μετατραπεί σε εκτεταμένη ανθρωπιστική και στεγαστική κρίση», τονίζει η Ένωση Δήμων, προσθέτοντας ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, ωστόσο η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τη δυναμική, συντονισμένη και έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης και του κράτους».
Ο ΕΟΑ Λάρνακας δρομολογεί άμεσα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου δικτύου προστασίας και στήριξης των επηρεαζόμενων πολιτών.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των επηρεαζόμενων πολιτών ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε ολόκληρη την επαρχία.













