Friday, May 29, 2026
AFTODIOIKISI.COM.CY
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
  • Αρχικη
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινοτητες
  • Κυπρος
  • Αρθρα – Μελετες
  • Συνεντευξεις
  • Διεθνη
  • Διαδικτυο
No Result
View All Result
AFTODIOIKISI.COM.CY
No Result
View All Result
Home Συνεντεύξεις

Ο Ύψωνας όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί: Αλλάζει μορφή και εκσυγχρονίζεται παρά την πανδημία

Ο Δήμαρχος της περιοχής μίλησε στην Αυτοδιοίκηση για όλα όσα αλλάζουν στον Ύψωνα

by Aftodioikisi
January 25, 2021
Reading Time: 1 min read
A A
Share this...

Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα μελλοντικά πλάνα του Δήμου, την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει, τα πράσινα έργα που εξελίσσονται στην περιοχή, την πανδημία και τα μέτρα, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες αλλά και το φλέγον ζήτημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μας μίλησε ο Δήμαρχος του Ύψωνα, Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου.

Εντός των επόμενων ημερών παραδίδεται το Πάρκο Ελαιών

Όπως μας εξήγησε, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αποπερατωθεί το Πάρκο Ελαιών στον Άγιο Σύλα στον Ύψωνα, του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν μέσα στο 2020. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παιχνιδότοπο του Δήμου με έκταση γύρω στα 1.200 τετραγωνικά μέτρα. Ο εν λόγω παιδότοπος είναι χωρισμένος ηλικιακά, αφού υπάρχει χώρος για παιδιά μέχρι 6 ετών, ο οποίος είναι περιφραγμένος για περισσότερη ασφάλεια ενώ υπάρχει ειδικός χώρος και για παιδιά από 6 μέχρι 12 ετών.

Στην ίδια περιοχή προωθείται και η ανέγερση ενός ακόμη χώρου, ο οποίος ουσιαστικά θα αφορά την άθληση μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων, από 15 ετών και πάνω. Θα διαθέτει εξωτερικό γυμναστήριο καθώς επίσης και πίστα ποδηλάτου. Σημειώνεται ότι, για το εν λόγω έργο, ο Δήμος περιμένει τις άδειες από την Πολεοδομία.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να προκηρυχθεί προσφορά για ένα νέο πάρκο, όπου θα δημιουργηθεί ένας χώρος ανοιχτού γηπέδου καλαθόσφαιρας, ένας παιχνιδότοπος και ένας βοτανόκηπος. Το εν λόγω πάρκο θα έχει έκταση περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα ενώ το κόστος του αναμένεται να ανέλθει περίπου στις 220.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, αναμένεται να προκηρυχθεί προσφορά για άλλο ένα πάρκο στην περιοχή β’ φάσης αυτοστέγασης , το οποίο επίσης θα περιλαμβάνει παιχνιδότοπο, καθιστικό χώρο, χώρους πρασίνου και σιντριβάνι. Η συνολική αξία του συγκεκριμένου πάρκου αναμένεται να ανέλθει στις 180.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, αυτά τα έργα θα προκηρυχθούν τον Φεβρουάριο και αν όλα παν καλά, αναμένεται να παραδοθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Προστίθεται ότι, ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία προσφοριοδότησης για τις αντικαταστάσεις πεζοδρομίων, οι οποίες ανέρχονται στις 160.000 ευρώ τον χρόνο ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία για τις ασφαλτοστρώσεις, η οποία ανέρχεται στις 300.000 τον χρόνο.

Ανακατασκευή της Πλατείας «Μάριου Τόκα»

Ουσιαστικά ο εν λόγω χώρος, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του Ύψωνα, αυτή τη στιγμή είναι ένας χώρος στάθμευσης.

Στόχος του δήμου, όπως μας είπε ο κύριος Γεωργίου, είναι να μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πρασίνου εντός του πυρήνα, με ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 200 περίπου ατόμων καθώς επίσης και τη δημιουργία μιας πλακόστρωτης πλατείας.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο όλος σχεδιασμός της πλατείας γίνεται στη βάση του πως είναι κατασκευασμένη η Λόφου, έτσι ώστε να αναδειχθεί και η ιστορική σύνδεση που έχει με τον ύψωνα.

Μάλιστα, δράττοντας της ευκαιρίας ο κύριος Γεωργίου εξήγησε ότι ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία να κάνει προσφορά έτσι ώστε να καταγραφούν όλα τα ιστορικά χαρακτηριστικά που αφορούν τον Ύψωνα.

Οδεύει προς το τέλος η κατασκευή του Κοινοτικού Ιατρείου

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Αυτοδιοίκηση ο κύριος Γεωργίου, το Κοινοτικό Ιατρείο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Το εν λόγω ιατρείο αρχικά ξεκίνησε να δημιουργείται με στόχο την παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρώτης ανάγκης στους δημότες, λόγω όμως του ΓεΣΥ έπρεπε να αλλάξει μορφή και τώρα αναμένεται να δημιουργηθεί ένα κέντρο ψυχικής υγείας και στήριξης των δημοτών.

Το συγκεκριμένο ιατρείο αναμένεται να στελεχωθεί από άτομα της ΣΠΑΒΟ έτσι ώστε να δημιουργηθεί και μια υποδομή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αφού, όπως μας εξήγησε ο Δήμαρχος του Ύψωνα και με βάση τις στατιστικές μελέτες, η δυτική περιοχή της Λεμεσού αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά αυτό το ζήτημα.

«Στη δυτική Λεμεσό παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Γεωργίου, ο οποίος εξήγησε στη συνέχεια πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποστήριξης προς αυτά τα άτομα που βιώνουν τέτοια περιστατικά.

Την ίδια ώρα, στήνεται και μία δομή, η οποία θα βοηθά τα εν λόγω άτομα να εργοδοτηθούν σε εταιρίες που εδρεύουν στον Δήμο του Ύψωνα.

Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει ακόμα μια υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Κράτους θα κάνουν παρεμβάσεις στα σχολεία και σε άτομα νεαρής ηλικίας για θέματα που αφορούν τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό και το κάπνισμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Δήμο του Ύψωνα έχει δημιουργηθεί και μονάδα, η οποία παρέχει στήριξη και ψυχική ενδυνάμωση στους δημότες λόγω ακριβώς και της πανδημίας.

Ευρωπαϊκά προγράμματα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κύριος Γεωργίου ο Δήμος κατάφερε να εξασφαλίσει την προ- έγκριση όσον αφορά ένα συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένει εντός των ημερών την τελική έγκριση.

Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τη διαχείριση του νερού και των όμβριων υδάτων ώστε να χρησιμοποιείται για το πότισμα χώρων πρασίνων. Ένα έργο που αφορά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ η έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος που αναμένεται να δοθεί στον Δήμο αφορά όλο το ποσό.

Έργα για αποφυγή πλημμυρών λόγω έντονων βροχοπτώσεων

Στο παρελθόν ο Ύψωνας φαίνεται ότι αντιμετώπιζε αρκετά σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά τις πλημμύρες εφόσον εκεί βρίσκεται και ο έβδομος μεγαλύτερος χείμαρρος στην Κύπρο, το «Αρκάτζι της Μαρκετούς».

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος πήρε ορισμένα μέτρα έτσι ώστε τα νερά που συσσωρεύονται όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να μαζεύονται σε συγκεκριμένα σημεία, σε απορροφητικούς λάκκους.

Ενώ κάποια άλλα προβλήματα που υπήρχαν στην περιοχή του πυρήνα φαίνεται να έχουν λυθεί λόγω και της Ανασκευής της Λεωφόρου Μακαρείου, στην οποία εντάχθηκε και η μετακίνηση των νερών μέσω τοποθέτησης οχετών. Έτσι, όλα τα νερά του βορείου και του κεντρικού Ύψωνα διοχετεύονται σε αυτό το Αργάκι.

Το μόνο πρόβλημα που παραμένει μέχρι σήμερα είναι νοτιοδυτικά, στην περιοχή της Κλαδερής. Ένα πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να επιλυθεί με την έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος που προαναφέραμε.

Πράσινη πολιτική του Δήμου

Ο κύριος Γεωργίου εξήγησε ότι ο Δήμος προσπαθεί πολύ σκληρά να καλλιεργήσει μια πράσινη πολιτική ξεκινώντας και από τους νέους.

Ένα καλό παράδειγμα της όλης προσπάθειας είναι και το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Οδηγός επιχειρήσεων για τον Δήμο

Ο Δήμος στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί αλλά και της στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας αναμένεται να δημιουργήσει τον δικό του οδηγό επιχειρήσεων.

«Θα φτιάξουμε έναν κατάλογο με όλες τις επιχειρήσεις ή αυτοτελώς εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον Ύψωνα, θα τον κάνουμε διαδικτυακά και έντυπα ώστε να δοθεί σε όλα τα σπίτια της περιοχής με την παρότρυνση να στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις» όπως εξήγησε ο κύριος Γεωργίου.

Ο Ύψωνας και σε εφαρμογή για κινητά

Η πανδημία, όπως τόνισε και ο κύριος Γεωργίου, δεν άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια του Δήμου όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του αφού η διαδικασία αυτή ξεκίνησε πολύ πιο πριν να κάνει την εμφάνιση του ο κορωνοϊός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος έχει ήδη δημιουργήσει εφαρμογή για κινητά με το όνομα «e – psonas» μέσω της οποίας μπορούν οι δημότες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να ενημερωθούν για διάφορες ανακοινώσεις και εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και πολλά άλλα χρήσιμα για αυτούς εργαλεία.

Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κλείνοντας την κουβέντα μας με τον κύριο Παντελή συζητήσαμε για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος του Ύψωνα παρουσιάστηκε αρκετά απογοητευμένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα αφού όπως μας εξήγησε, το νομοσχέδιο ως έχει αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετεί ούτε τους δημότες αλλά ούτε και τους ίδιους τους Δημάρχους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, το νομοσχέδιο που είχε δημιουργηθεί εν καιρώ Κωνσταντίνου Πετρίδη ως Υπουργό Εσωτερικών ήταν στο καλύτερο επίπεδο που θα μπορούσε ποτέ να είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Ήταν ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετούσε τον πολίτη και βοηθούσε τους Δήμους να είναι πιο αποτελεσματικοί ως οντότητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ στο να προχωρήσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ο κύριος Γεωργίου εξήγησε ότι όταν ανέλαβε Υπουργός ο κύριος Νουρής, ξεκίνησαν κάποιες νέες διαδικασίες και το νομοσχέδιο πήγε πλέον με τροποποιήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου άλλαξε ριζικά.

«Θεωρώ ότι η μεταρρύθμιση, αυτή τη φορά, δεν θα προχωρήσει γιατί εξυπηρετεί τις σκοπιμότητες του κάθε κόμματος», υποστήριξε ο κύριος Γεωργίου.

Έπειτα, ανέφερε ότι δεν εξυπηρετεί σε κάτι να γίνει μια μεταρρύθμιση που στο τέλος της ημέρας αντί να δίνει αρμοδιότητες στους Δήμους για να μπορούν με τη σειρά τους να εξυπηρετήσουν καλύτερα τον δημότη, να τις αφαίρει.

«Αυτή η μεταρρύθμιση που δήθεν προχωρά, δεν είναι η μεταρρύθμιση που ζητούν οι πολίτες, ούτε αυτή που ζητούν οι Δήμαρχοι», είπε τελικά ο κύριος Γεωργίου.


Share this...
Πόλη Χρυσοχούς

Σύσκεψη για τα μεγάλα έργα στην Πόλη Χρυσοχούς – Τι λέχθηκε για τον αυτοκινητόδρομο και λιμάνι

May 28, 2026

Διακοπή υδροδότησης στο Δαλι – Αργά το απόγευμα η αποκατάσταση

May 28, 2026

Τριήμερο εκδηλώσεων για τον Κατακλυσμό στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού

May 28, 2026
Δήμος Λευκωσίας

Κλειστές οι Υπηρεσίες και Αγορές του Δήμου Λευκωσίας την 1η Ιουνίου

May 28, 2026

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για έντονες βροχοπτώσεις

May 28, 2026
υδατοδεξαμένες

ΕΟΑ Λεμεσού: Διακοπή νερού σε μεγάλη περιοχή της Μουτταγιάκας

May 27, 2026

Recent News

  • Σύσκεψη για τα μεγάλα έργα στην Πόλη Χρυσοχούς – Τι λέχθηκε για τον αυτοκινητόδρομο και λιμάνι
  • Διακοπή υδροδότησης στο Δαλι – Αργά το απόγευμα η αποκατάσταση
  • Τριήμερο εκδηλώσεων για τον Κατακλυσμό στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση όλων των cookies ή μπορείτε να επισκεφθείτε τις "Ρυθμίσεις cookie" για να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση.
ΡυθμίσειςΑποδοχή όλων
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT
No Result
View All Result
  • Δημοι
    • Λευκωσία
    • Λεμεσός
    • Λάρνακα
    • Πάφος
    • Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου
    • Κατεχόμενοι Δήμοι Κοινότητες
  • Κοινότητες
  • Κυπρος
  • Διεθνη
  • Συνεντεύξεις
  • Διαδικτυο
  • Άρθρα – Μελέτες

© 2020 News & Magazine - Premium news ΑυτοδιοίκησηCY.