Από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου, η Λευκωσία φιλοξένησε την τέταρτη Διακρατική Συνάντηση του δικτύου URBACT Cities After Dark, η οποία επικεντρώθηκε στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών κατά τις νυχτερινές ώρες.
Η συνάντηση συγκέντρωσε πολεοδόμους, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και εκπροσώπους από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για να συζητήσουν πώς οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη νυχτερινή τους οικονομία για ανάδειξη της καινοτομίας και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η συνάντηση ανέδειξε τις μοναδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν τη νύχτα και πώς οι τοπικές κοινότητες μπορούν να προωθήσουν ένα ζωντανό, ασφαλές και οικονομικά ανθεκτικό περιβάλλον.
Η συνάντηση περιλάμβανε επίσκεψη στο Κέντρο Αριστείας CYENS, ένα πρωτοποριακό κέντρο έρευνας και καινοτομίας που ειδικεύεται στα Διαδραστικά Μέσα, στα Έξυπνα Συστήματα και στις Αναδυόμενες Τεχνολογίες. Το CYENS διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της γνώσης και της μεταφοράς τεχνολογίας στην Κύπρο, παρέχοντας εύφορο έδαφος για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορούν να ανθήσουν στη νυχτερινή οικονομία.
Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσης μια περιήγηση στο κέντρο της Λευκωσίας, εξετάζοντας από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κεντρικοί δρόμοι στην εντός των τειχών πόλη.
Η επίσκεψη προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι αστικοί χώροι μπορούν να αναδιαμορφωθούν για να ενισχύσουν τη δημιουργία επιχειρήσεων, να βελτιώσουν την κινητικότητα και να υποστηρίξουν τις νυχτερινές δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι εταίροι συζήτησαν πώς να ενσωματώσουν τη δημιουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Δράσης (IAPs) τους και στις πολιτικές για τη νυχτερινή ζωή.
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας και διερεύνησαν στρατηγικές για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, αναθεώρησαν επιχειρηματικές δραστηριότητες και αξιολόγησαν σχέδια δράσης υπό το πρίσμα των βασικών αξόνων της πρωτοβουλίας Cities After Dark.
Η συνάντηση προσέφερε επίσης την ευκαιρία σε κάθε πόλη-εταίρο να παρουσιάσει σχετικά με τη συμπαραγωγή των σχεδίων δράσης τους, να συζητήσουν με τους εταίρους του έργου και να μοιραστούν προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτές οι ανταλλαγές αποδείχτηκαν ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των στρατηγικών για την αστική αναζωογόνηση κατά τις νυχτερινές ώρες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ INSPIRE οι εταίροι συμμετείχαν σε μια συζήτηση σε πάνελ σχετικά με τη νυχτερινή οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς και σε ηχογράφηση podcast με θέμα τη δημιουργία βιώσιμων νυχτερινών επιχειρηματικών περιβαλλόντων. Αυτές οι δημόσιες εκδηλώσεις συνέβαλαν στη διάδοση του οράματος του έργου Cities After Dark σε ένα ευρύτερο κοινό, προωθώντας τον διάλογο για το μέλλον της αστικής ανάπτυξης και την οικονομική ενδυνάμωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το έργο Cities After Dark, μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT, στοχεύει στην ενδυνάμωση των πόλεων για την ανάπτυξη καινοτόμων πολιτικών που αξιοποιούν τις δυνατότητες της νυχτερινής οικονομίας. Μέσω της συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και του δημιουργικού πολεοδομικού σχεδιασμού, αυτή η συνάντηση στη Λευκωσία αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία δυναμικών, περιεκτικών και οικονομικά βιώσιμων νυχτερινών περιβαλλόντων σε όλη την Ευρώπη.
Σχετικά με το URBACT Cities After Dark
Το URBACT Cities After Dark είναι ένα διακρατικό δίκτυο που συγκεντρώνει ευρωπαϊκές πόλεις που δεσμεύονται να προωθήσουν τη βιώσιμη και περιεκτική ανάπτυξη της νυχτερινής αστικής ζωής. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, το δίκτυο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας των πόλεων να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που συνδέονται με τη νυχτερινή ζωή.
Υπό το θέμα “Νυχτερινή Οικονομία για Βιώσιμη Ανάπτυξη”, το έργο αυτό με επικεφαλής την πόλη Μπράγκα περιλαμβάνει δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Παρισιού (Γαλλία), Ταλίν (Εσθονία), Βάρνας (Βουλγαρία), Γένοβας (Ιταλία), Μάλαγκας (Ισπανία), Λευκωσία (Κύπρος), Πειραιά (Ελλάδα), Ζαντάρ (Κροατία) και Μπούντβα (Μαυροβούνιο).